Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, Venstre. Social dumping er ikke en myte

Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv.

I et højst mærkværdigt indlæg her på siderne angriber Morten Løkkegaard Socialdemokratiet for at bremse dansk økonomi med myter. Det er en voldsom anklage, som er helt uden hold i virkeligheden. Og han gør dermed selv det, han angriber os for. Nemlig at skabe myter.

For når Løkkegaard stiller spørgsmålstegn ved, om Socialdemokratiet ønsker udenlandsk arbejdskraft i Danmark eller ej, så må det være helt bevidst vildledning. Præcis som når Venstre i landsdækkende aviser forsøger at tage æren for en lægehelikopter, som de ikke selv tog initiativ til.

Jeg tror, alle partier i Danmark – inklusiv Socialdemokratiet – ønsker kvalificeret udenlandsk arbejdskraft der, hvor vi mangler hænder. Men en polak, en slovak eller en ukrainer skal have samme vilkår som deres danske kollega.

Der findes rigtig mange dygtige danske virksomheder, der har ansatte med overenskomster. Men der findes stadig virksomheder, der ikke sikrer deres ansatte ordnede forhold. Virksomheder, der får udenlandske virksomheder og arbejdere til at gøre arbejdet billigere, fordi de sparer på lønninger og ordentlige arbejdsvilkår.

Når Morten Løkkegaard siger, at 9 ud af 10 østeuropæiske arbejdere i Danmark arbejder på overenskomst, så er det en sandhed med modifikationer. Løkkegaard taler nemlig alene om de lønmodtagere, der arbejder på udvalgte arbejdspladser, der er organiseret hos Dansk Industri. De 9 ud af 10 udgør således kun ca. 10 pct. af de mere end 125.000 østeuropæiske arbejdere i Danmark.

9 ud af 10 hos Dansk Industri lyder positivt. Og er det da også. Men det er ikke overraskende, at de østeuropæiske arbejdere, der er ansat hos en virksomhed med kultur for at indgå overenskomst, også får en ordentlig løn og har gode og fair arbejdsvilkår. Men problemet er jo netop at opdage social dumping hos de virksomheder, der ikke har samme gode arbejdskultur og aftalte overenskomster.

Det er altså for billigt at aflyse alle problemer med social dumping på den baggrund.

Det er inden for særlige brancher, at vi ser de største problemer, og så giver det da netop mening at lave regler, så vi ikke presser de danske ansatte ud. I Socialdemokratiet vil vi ikke bare lukke øjnene og lade folk arbejde videre uden sikkerhedsline på hustagene, lade lastvognschauffører overnatte i førerhuset eller presse rengøringsassistenten på hotellet, til vedkommende får dårlig ryg.

Der er flere østeuropæere på overenskomster i dag end tidligere. Men det er ikke kommet af sig selv. Fagbevægelsen har kæmpet for at få flere østeuropæiske medlemmer. Med succes. Og i EU har vi socialdemokrater kæmpet for samme løn for samme arbejde på samme arbejdsplads.

Imens vil Venstre, som ifølge Morten Løkkegaard kerer sig om ordnede arbejdsforhold, skære yderligere i Arbejdstilsynet, så tilsynet i perioden fra 2016 til 2022 vil miste 27 pct. af en i forvejen reduceret medarbejderstab. Det er helt hul i hovedet.

Morten Løkkegaard mener, at vi socialdemokrater gennem mytedannelse har været med til at indføre krav over for virksomhederne, der bremser den økonomiske udvikling. Helt ærligt, Morten. Kan du ikke selv høre det? Tror du, 9 ud af 10 østeuropæere i Dansk Industri havde været på overenskomster, hvis ikke vi havde stillet krav? Tror du, dansk økonomi havde stået bedre, hvis virksomhederne havde fået frit slag? Og hvis du mener, at virksomhederne skriger på særligt specialiseret arbejdskraft fra tredjelande, så burde det ikke være noget problem for de virksomheder at give disse medarbejdere en ordentlig løn. Især når der nu er tale om nøglemedarbejdere med særlige kompetencer.

Vi har brug for et fair arbejdsmarked, hvor udlændinge, uanset om de kommer fra Polen eller Panama, arbejder på danske vilkår, når de arbejder i Danmark. Vi er nået et stykke, men vi er ikke i mål. Og det kommer vi heller ikke, før vi anerkender, at der er et problem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i Folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.11.19, 18:35
Statsministeren gør det lettere for udviste kriminelle at blive i Danmark Læs mere
Af Peter Kofod
12.11.19, 10:32
Socialdemokratiet og Venstre taler hårdt om Tyrkiet, men fastholder fremtidigt medlemskab af EU Læs mere
Af Nauja Lynge
12.11.19, 10:06
Rigsfællesskabet er nu omdrejningspunktet for to grønlandske partier. Ønsket om selvstændighed er rykket længere væk. Læs mere