Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Et år til brexit - et år til at tage ved lære

Om præcis et år effektueres brexit. Synd for briterne og bestemt ikke en vej vi i Danmark skal gå ned ad.

Når 29. marts 2019 bliver til den 30. marts 2019, sker der noget historisk. Storbritannien træder ud af EU. 28 lande bliver til 27. EU vil for første gang miste et medlemsland. I dag er der præcis ét år til.

I følge EU-traktaterne skal et land træde ud af Unionen, to år efter skilsmisseansøgningen er sendt ind. Men i praksis har det vist sig anderledes. Briterne kommer formentlig til at bruge yderligere to år i en overgangsperiode.

Og det er ingen overraskelse. EU-samarbejdet er nemlig blevet et meget tæt samarbejde, hvor handel, individuelle rettigheder, pligter, fælles sikkerhed og beskyttelse er bundet godt og grundigt sammen. Det er ikke et bånd, man bare kan kappe over fra dag til dag. Eller fra år til år. Det tager lang tid.

Særligt når det helst skal gøres på en måde, hvor relationerne, mellem EU og det land der vil ud, helst ikke skal ødelægges. For begge parter er stadig interesseret i, at der er tråde, der binder EU og Storbritannien sammen, og sådan vil det også blive ved en dansk udgang. Derfor forstår jeg heller ikke at Folkebevægelsen og Enhedslisten fortsat mener, at Danmark skal kappe båndet og forlade EU.

Jeg kunne simpelthen ikke være mere uenig. Men jeg synes, vi skal lære af brexit.

En udmeldelse koster mange penge. Det kan vi se for Storbritannien, der allerede nu oplever fald i økonomien. Vel at mærke et fald, der kan mærkes hos dem, der i forvejen har mindst. Og med udsigt til endnu dårligere økonomi i fremtiden, fordi de har meldt ud, at de ikke vil være med i hverken EU's indre marked, som Norge ellers er, eller med i EU's toldunion. Så er det svært at se en relation, der ikke vil besværliggøre og fordyre handlen mellem de resterende EU-lande og Storbritannien. Så økonomisk er der intet der tyder på, at en udmeldelse er en gevinst. Slet ikke for et lille eksportdrevet land som Danmark.

Læg hertil de mange udfordringer en udmeldelse giver for borgerne, der har giftet sig på tværs af den britiske grænse. Udfordringerne med grænsen mellem Nordirland og Irland. Og udfordringerne for forskningsverdenen, for sikkerheden, og så videre. Listen af problemer er alenlang. Jeg er lykkelig for, at jeg ikke er britisk politiker og skal løse denne gordiske knude. Jeg forstår simpelthen ikke, at Folkebevægelsen og Enhedslisten mener, at de vil udsætte Danmark for det samme.

Ja, der er problemer og bøvl i EU. Der er mange ting, der kunne være bedre og mere effektivt. Vi kan og skal blive bedre til hurtig og mere målrettet lovgivning på de grænseoverskridende emner. Bekæmpelse af skattely, klimaindsatsen, forbrugerbeskyttelsen, miljøforurening, bekæmpelse af social dumping, den ydre sikkerhed og meget mere. Men løsningen er ikke at melde sig ud.

Løsningen er at blive og kæmpe. Det er hverken til gavn for danske borgere, danske virksomheder, dansk økonomi eller dansk sikkerhed at stå uden for EU. Det har brexit én gang for alle lært os. Men lad os heller ikke bruge brexit som en sovepude for at lade stå til, med alle de ting der ikke fungerer. Vi skal arbejde videre for et bedre og mere effektivt EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her