Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan din tandbørste afsløre en hemmelig militærbase?

En tandbørste med bluetooth lyder jo meget sjovt. Men sikkerheden er værd at så tvivl om.

Hvad har tandbørster og sikkerheden på hemmelige militærbaser til fælles? Ikke så meget skulle man mene. Men med moderne teknologi, er de måske tættere forbundet end som så.

Forleden kunne jeg læse, at en fitness-app kan have været med til at afsløre hemmelige militærbaser i blandt andet Syrien, Irak og USA. Uden at tænke over det har soldater, der har haft installeret appen Strava, givet informationer om, hvor de befinder sig.

I appen kan man nemlig se, hvor folk der bruger appen befinder sig, hvis ikke de har sat deres privatlivsindstillinger rigtigt. Dermed lyser områder i for eksempel Syrien op - også selvom disse områder er fjernet fra andre lettilgængelige kort som Google Maps af hensyn til de hemmelige militærbaser.

Apps udgør en stor sikkerhedsrisiko. Dels fordi vi alle har adgang til dem, og dels fordi vi oftest bare accepterer de indstillinger, som producenten foreslår. Og det er et problem, når apps samtidig bliver implementeret i flere og flere ting.

I dag kan man få tandbørster med bluetooth, der gør det muligt at tilslutte den en app. Derved kan man få feedback på om man kommer nok rundt i munden med sin tandbørste, og om man børster for hårdt eller for blødt.

Man kan også få en robotstøvsuger med indbygget kamera. Via en app kan man så sidde i sommerhuset og holde øje med, om støvsugeren nu også kommer ind under sofaen. Man kan få brødristere, køleskabe, ure og så mange andre ting i dag, som kan kobles op på apps.

Det er måske svært at forestille sig, at nogle skulle gide at hacke din tandbørste for at finde ud af, om din hjørnetand har en plombe. Men som med fitness-appen, så kan der være andre bagsider ved at børste tænder online. Det er umiddelbart mere nærliggende at tro, at nogle ville forsøge at få adgang til dit kamera på støvsugeren, for at se hvor de værdifulde ting i dit hjem er placeret.

Men når der er apps involveret, så viser eksemplerne, at selv uskyldige apps kan have en bagside. For én ting er, at for mange apps har dårlig sikkerhed. Det har vi tidligere set med smartwatches til børn, der var relativt nemme at hacke. En anden ting er imidlertid, når ens privatlivsindstillinger gør, at man videregiver information uden at tænke over det.

Det er derfor, det er så vigtigt, at privatlivsindstillingerne er installeret med bedst mulig beskyttelse, når man køber et produkt. Det har jeg forsøgt at få igennem i en ny forordning, der er på vej fra EU. Både for forbrugernes egen sikkerheds skyld, men også for sikkerheden generelt. Desværre har liberale kræfter i Europa-Parlamentet haft mere fokus på at sikre, at virksomhederne skal kunne tjene flere penge, end at sikre at forbrugerne også har ret til privatliv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere