Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan din tandbørste afsløre en hemmelig militærbase?

En tandbørste med bluetooth lyder jo meget sjovt. Men sikkerheden er værd at så tvivl om.

Hvad har tandbørster og sikkerheden på hemmelige militærbaser til fælles? Ikke så meget skulle man mene. Men med moderne teknologi, er de måske tættere forbundet end som så.

Forleden kunne jeg læse, at en fitness-app kan have været med til at afsløre hemmelige militærbaser i blandt andet Syrien, Irak og USA. Uden at tænke over det har soldater, der har haft installeret appen Strava, givet informationer om, hvor de befinder sig.

I appen kan man nemlig se, hvor folk der bruger appen befinder sig, hvis ikke de har sat deres privatlivsindstillinger rigtigt. Dermed lyser områder i for eksempel Syrien op - også selvom disse områder er fjernet fra andre lettilgængelige kort som Google Maps af hensyn til de hemmelige militærbaser.

Apps udgør en stor sikkerhedsrisiko. Dels fordi vi alle har adgang til dem, og dels fordi vi oftest bare accepterer de indstillinger, som producenten foreslår. Og det er et problem, når apps samtidig bliver implementeret i flere og flere ting.

I dag kan man få tandbørster med bluetooth, der gør det muligt at tilslutte den en app. Derved kan man få feedback på om man kommer nok rundt i munden med sin tandbørste, og om man børster for hårdt eller for blødt.

Man kan også få en robotstøvsuger med indbygget kamera. Via en app kan man så sidde i sommerhuset og holde øje med, om støvsugeren nu også kommer ind under sofaen. Man kan få brødristere, køleskabe, ure og så mange andre ting i dag, som kan kobles op på apps.

Det er måske svært at forestille sig, at nogle skulle gide at hacke din tandbørste for at finde ud af, om din hjørnetand har en plombe. Men som med fitness-appen, så kan der være andre bagsider ved at børste tænder online. Det er umiddelbart mere nærliggende at tro, at nogle ville forsøge at få adgang til dit kamera på støvsugeren, for at se hvor de værdifulde ting i dit hjem er placeret.

Men når der er apps involveret, så viser eksemplerne, at selv uskyldige apps kan have en bagside. For én ting er, at for mange apps har dårlig sikkerhed. Det har vi tidligere set med smartwatches til børn, der var relativt nemme at hacke. En anden ting er imidlertid, når ens privatlivsindstillinger gør, at man videregiver information uden at tænke over det.

Det er derfor, det er så vigtigt, at privatlivsindstillingerne er installeret med bedst mulig beskyttelse, når man køber et produkt. Det har jeg forsøgt at få igennem i en ny forordning, der er på vej fra EU. Både for forbrugernes egen sikkerheds skyld, men også for sikkerheden generelt. Desværre har liberale kræfter i Europa-Parlamentet haft mere fokus på at sikre, at virksomhederne skal kunne tjene flere penge, end at sikre at forbrugerne også har ret til privatliv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.18, 22:50
Men hvordan kan danske politikere navigere rundt i indblanding fra kinesere, amerikanere og russere? Det kan de naturligvis ikke. Og der er projekter i gang i Grønland, som faktisk er langt mere bekymrende. Men af uvisse årsager er det umuligt at få danskere til at forstå Kinas interesser i Grønland. Dette selv om det vil påvirke den danske stat på mange måder. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.09.18, 22:27
Var Venstre-politikeren en ægte frihedselsker, ville han forsvare Danmarks frihed og sin egen frihed til at sige sin mening. Han gør ingen af delene. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.18, 07:35
Den ideologiske globalisering er for nedadgående og findes efterhånden kun i EU, blandt svenske journalister og skønlitterære forfattere. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her