Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

SPD tager ansvar og sætter røven i klaskehøjde

Det ligger i socialdemokraters DNA at tage ansvar. Det er det, SPD gør lige nu, og det skal nok give nogle tæsk.

De tyske socialdemokrater har sat røven i klaskehøjde. Det gjorde de i de seneste fire år de var i regering med Merkels CDU og søsterpartiet CSU. Og nu er røven så kommet op i samme højde igen.

For efter fire måneder uden en tysk regering, gav et flertal på SPD’s kongres i går partiledelsen tilladelse til at fortsætte regeringsforhandlingerne med Angela Merkel.

Det betyder ikke, at SPD dermed med sikkerhed går i regering igen, men det er et stort skridt på vejen.

Efter valget for fire måneder siden, sagde SPD’s Martin Schulz ellers, at SPD nu skulle sidde i opposition. En beslutning jeg bifaldt. SPD havde simpelthen ikke fået nok af deres politik igennem i den afgående regering.

Men at Martin Schulz og SPD nu alligevel vil snakke regering, er kendetegnende for socialdemokrater verden over: Vi er klar til at tage ansvar.

For når Angela Merkel ikke vil gå i regering med AfD. Når Angela Merkel ikke kunne lande en Jamaica-koalition med De Grønne og FDP. Og når Angela Merkel næppe kan se sig selv som frontfigur for en mindretalsregering. Ja, så er SPD sidste mulighed.

For SPD er det en balancegang, og succes eller fiasko kan først gøres op, når resultaterne fra en ny storkoalition er gjort op. Hvis altså den bliver til noget. SPD kan ikke klare en ny regeringsperiode, som den seneste de havde med Merkel. SPD skal have mere af sin egen politik igennem, men SPD skal også overveje om de svar, de giver på samfundets udfordringer anno 2018 er gode nok.

SPD skal turde tage hånd om, og tale om de svære ting. Som for eksempel flygtningeudfordringerne. Det viser SPD’s vælgertilslutning, men også vælgerstrømningerne mod AfD.

Jeg var enig med Martin Schulz, da han meddelte, at SPD skulle i opposition. Men jeg er også enig med ham i, at den politiske situation i Tyskland gør, at det rigtige at gøre for SPD er at tage ansvar.

Regeringsforhandlingerne har splittet de tyske socialdemokrater. Forståeligt. Mange er med rette bange for en lige så skidt regeringsperiode som den, de lige er kommet fra. Jeg mener ikke, at SPD skal gå i regering for enhver pris. Men jeg synes, det er en god ide, at tage forhandlingerne og se, hvor de ender.

Alt andet lige står SPD i en bedre forhandlingssituation nu, end lige efter valget.

Det er også først, når forhandlingerne ender, at partiet endelig skal tage stilling til, om SPD alligevel skal være regeringsparti. Uanset hvordan det ender, så er enden placeret i klaskehøjde. Men nogle skal jo tage ansvar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikkeetnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her