Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

SPD tager ansvar og sætter røven i klaskehøjde

Det ligger i socialdemokraters DNA at tage ansvar. Det er det, SPD gør lige nu, og det skal nok give nogle tæsk.

De tyske socialdemokrater har sat røven i klaskehøjde. Det gjorde de i de seneste fire år de var i regering med Merkels CDU og søsterpartiet CSU. Og nu er røven så kommet op i samme højde igen.

For efter fire måneder uden en tysk regering, gav et flertal på SPD’s kongres i går partiledelsen tilladelse til at fortsætte regeringsforhandlingerne med Angela Merkel.

Det betyder ikke, at SPD dermed med sikkerhed går i regering igen, men det er et stort skridt på vejen.

Efter valget for fire måneder siden, sagde SPD’s Martin Schulz ellers, at SPD nu skulle sidde i opposition. En beslutning jeg bifaldt. SPD havde simpelthen ikke fået nok af deres politik igennem i den afgående regering.

Men at Martin Schulz og SPD nu alligevel vil snakke regering, er kendetegnende for socialdemokrater verden over: Vi er klar til at tage ansvar.

For når Angela Merkel ikke vil gå i regering med AfD. Når Angela Merkel ikke kunne lande en Jamaica-koalition med De Grønne og FDP. Og når Angela Merkel næppe kan se sig selv som frontfigur for en mindretalsregering. Ja, så er SPD sidste mulighed.

For SPD er det en balancegang, og succes eller fiasko kan først gøres op, når resultaterne fra en ny storkoalition er gjort op. Hvis altså den bliver til noget. SPD kan ikke klare en ny regeringsperiode, som den seneste de havde med Merkel. SPD skal have mere af sin egen politik igennem, men SPD skal også overveje om de svar, de giver på samfundets udfordringer anno 2018 er gode nok.

SPD skal turde tage hånd om, og tale om de svære ting. Som for eksempel flygtningeudfordringerne. Det viser SPD’s vælgertilslutning, men også vælgerstrømningerne mod AfD.

Jeg var enig med Martin Schulz, da han meddelte, at SPD skulle i opposition. Men jeg er også enig med ham i, at den politiske situation i Tyskland gør, at det rigtige at gøre for SPD er at tage ansvar.

Regeringsforhandlingerne har splittet de tyske socialdemokrater. Forståeligt. Mange er med rette bange for en lige så skidt regeringsperiode som den, de lige er kommet fra. Jeg mener ikke, at SPD skal gå i regering for enhver pris. Men jeg synes, det er en god ide, at tage forhandlingerne og se, hvor de ender.

Alt andet lige står SPD i en bedre forhandlingssituation nu, end lige efter valget.

Det er også først, når forhandlingerne ender, at partiet endelig skal tage stilling til, om SPD alligevel skal være regeringsparti. Uanset hvordan det ender, så er enden placeret i klaskehøjde. Men nogle skal jo tage ansvar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her