Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

SPD tager ansvar og sætter røven i klaskehøjde

Det ligger i socialdemokraters DNA at tage ansvar. Det er det, SPD gør lige nu, og det skal nok give nogle tæsk.

De tyske socialdemokrater har sat røven i klaskehøjde. Det gjorde de i de seneste fire år de var i regering med Merkels CDU og søsterpartiet CSU. Og nu er røven så kommet op i samme højde igen.

For efter fire måneder uden en tysk regering, gav et flertal på SPD’s kongres i går partiledelsen tilladelse til at fortsætte regeringsforhandlingerne med Angela Merkel.

Det betyder ikke, at SPD dermed med sikkerhed går i regering igen, men det er et stort skridt på vejen.

Efter valget for fire måneder siden, sagde SPD’s Martin Schulz ellers, at SPD nu skulle sidde i opposition. En beslutning jeg bifaldt. SPD havde simpelthen ikke fået nok af deres politik igennem i den afgående regering.

Men at Martin Schulz og SPD nu alligevel vil snakke regering, er kendetegnende for socialdemokrater verden over: Vi er klar til at tage ansvar.

For når Angela Merkel ikke vil gå i regering med AfD. Når Angela Merkel ikke kunne lande en Jamaica-koalition med De Grønne og FDP. Og når Angela Merkel næppe kan se sig selv som frontfigur for en mindretalsregering. Ja, så er SPD sidste mulighed.

For SPD er det en balancegang, og succes eller fiasko kan først gøres op, når resultaterne fra en ny storkoalition er gjort op. Hvis altså den bliver til noget. SPD kan ikke klare en ny regeringsperiode, som den seneste de havde med Merkel. SPD skal have mere af sin egen politik igennem, men SPD skal også overveje om de svar, de giver på samfundets udfordringer anno 2018 er gode nok.

SPD skal turde tage hånd om, og tale om de svære ting. Som for eksempel flygtningeudfordringerne. Det viser SPD’s vælgertilslutning, men også vælgerstrømningerne mod AfD.

Jeg var enig med Martin Schulz, da han meddelte, at SPD skulle i opposition. Men jeg er også enig med ham i, at den politiske situation i Tyskland gør, at det rigtige at gøre for SPD er at tage ansvar.

Regeringsforhandlingerne har splittet de tyske socialdemokrater. Forståeligt. Mange er med rette bange for en lige så skidt regeringsperiode som den, de lige er kommet fra. Jeg mener ikke, at SPD skal gå i regering for enhver pris. Men jeg synes, det er en god ide, at tage forhandlingerne og se, hvor de ender.

Alt andet lige står SPD i en bedre forhandlingssituation nu, end lige efter valget.

Det er også først, når forhandlingerne ender, at partiet endelig skal tage stilling til, om SPD alligevel skal være regeringsparti. Uanset hvordan det ender, så er enden placeret i klaskehøjde. Men nogle skal jo tage ansvar.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her