Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Højere EU-kontingent efter brexit giver ikke mening

Det giver ikke mening at betale mere for at være en del af et mindre EU.

EU bliver mindre, så medlemskabet skal koste mere. Det er Europa-Kommissionens forspil, forud for de indledende drøftelser til det næste budget for EU.

Det svarer til at betale mere for at gå til klaverundervisning, samtidig med at undervisningstiden bliver kortere. Sådan spiller klaveret ikke.

I EU skal det 7-årige budget, der gælder fra 2021, forhandles her i løbet af 2018. EU har i dag et budget på 150 milliarder euro om året, og det må nødvendigvis blive mindre, når EU også bliver mindre.

Med brexit forlader mere end 65 millioner mennesker EU, og med sig tager de de cirka 9 milliarder euro, som briterne netto bidrager med om året.

Europa-Kommissionen mener, at det må være op til de resterende 27 lande at dække det hul. Men de tangenter vil landene forhåbentligt ikke spille med på.

Der er ikke brug for mere EU, men et bedre EU.

Når vi nu beklageligvis har fået brexit, så lad os i det mindste bruge situationen positivt. Lad os diskutere hvordan vi bruger pengene bedre, i stedet for hvordan vi kan bruge flere.

Jeg har tidligere skrevet om de 73 stole briterne efterlader sig i Europa-Parlamentet. Nogle vil have fyldt de stole helt eller delvist op med nye medlemmer. Men nej. Spar nu pengene, og lad stolene stå tomme.

I dag kan jeg så læse, at EU vil give gratis togbilletter til 18-årige, der gerne vil rejse rundt i Europa til sommer. Tanken med at unge kan rejse ud i Europa er da fin, men det er altså ikke en EU-opgave. Europa-Kommissionen rækker hånden ud efter flere penge med den ene hånd, og giver dem væk med den anden.

Det er ikke de her to ting alene, der hverken redder eller vælter budgettet. Men der findes mange projekter, der samlet set vil give store besparelser.

Den helt store besparelse, kan man dog for eksempel finde ved at reformere landbrugsstøtten. Den udgør cirka en tredjedel af EU´s samlede budget. Pengene kan bruges til at lukke hullet efter briterne og samtidig vil der være masser af penge til at støtte landmænd der for eksempel vil omlægge til økologi.

Jeg håber, at Europa-Kommissionen vil indse, at vi med brexit har en god mulighed for at tilpasse budgettet. Skære til hvor det er nødvendigt, og lægge til hvor det giver mening.

Hvis vi skal give mere for mindre, så vil flere overveje, om det overhovedet er klaver, der skal spilles.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
19.10.18, 08:43
Af Signe Munk
18.10.18, 13:06
Skal vi forbedre vores sygehuse, skal vi også forbedre arbejdsmiljøet. Og der er flere steder, der skal tages fat. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
18.10.18, 12:27
De store aktionærers kortsigtede interesser er bankbestyrelsers eneste fokus. Det går ikke – slet ikke når de er mega store Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
17.10.18, 16:11
Regeringen bekender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov til at ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kr. om året. Og danske lønmodtagere skal i fremtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.10.18, 10:12
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.10.18, 09:54
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.18, 19:44
De gamle magtpartier går kun én vej, og det er nedad. Vinderne lige nu er yderpartier af alle mulige slags. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.10.18, 17:18
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
15.10.18, 16:54
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her