Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Højere EU-kontingent efter brexit giver ikke mening

Det giver ikke mening at betale mere for at være en del af et mindre EU.

EU bliver mindre, så medlemskabet skal koste mere. Det er Europa-Kommissionens forspil, forud for de indledende drøftelser til det næste budget for EU.

Det svarer til at betale mere for at gå til klaverundervisning, samtidig med at undervisningstiden bliver kortere. Sådan spiller klaveret ikke.

I EU skal det 7-årige budget, der gælder fra 2021, forhandles her i løbet af 2018. EU har i dag et budget på 150 milliarder euro om året, og det må nødvendigvis blive mindre, når EU også bliver mindre.

Med brexit forlader mere end 65 millioner mennesker EU, og med sig tager de de cirka 9 milliarder euro, som briterne netto bidrager med om året.

Europa-Kommissionen mener, at det må være op til de resterende 27 lande at dække det hul. Men de tangenter vil landene forhåbentligt ikke spille med på.

Der er ikke brug for mere EU, men et bedre EU.

Når vi nu beklageligvis har fået brexit, så lad os i det mindste bruge situationen positivt. Lad os diskutere hvordan vi bruger pengene bedre, i stedet for hvordan vi kan bruge flere.

Jeg har tidligere skrevet om de 73 stole briterne efterlader sig i Europa-Parlamentet. Nogle vil have fyldt de stole helt eller delvist op med nye medlemmer. Men nej. Spar nu pengene, og lad stolene stå tomme.

I dag kan jeg så læse, at EU vil give gratis togbilletter til 18-årige, der gerne vil rejse rundt i Europa til sommer. Tanken med at unge kan rejse ud i Europa er da fin, men det er altså ikke en EU-opgave. Europa-Kommissionen rækker hånden ud efter flere penge med den ene hånd, og giver dem væk med den anden.

Det er ikke de her to ting alene, der hverken redder eller vælter budgettet. Men der findes mange projekter, der samlet set vil give store besparelser.

Den helt store besparelse, kan man dog for eksempel finde ved at reformere landbrugsstøtten. Den udgør cirka en tredjedel af EU´s samlede budget. Pengene kan bruges til at lukke hullet efter briterne og samtidig vil der være masser af penge til at støtte landmænd der for eksempel vil omlægge til økologi.

Jeg håber, at Europa-Kommissionen vil indse, at vi med brexit har en god mulighed for at tilpasse budgettet. Skære til hvor det er nødvendigt, og lægge til hvor det giver mening.

Hvis vi skal give mere for mindre, så vil flere overveje, om det overhovedet er klaver, der skal spilles.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.18, 11:28
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.04.18, 00:36
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.04.18, 16:15
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.04.18, 15:24
Du gør dig skyldig i et uhyrligt, ukonservativt statstyranni, når du vil tvinge jødiske børn til at blive fremmedgjorte fra deres egen religion Læs mere
Af Anders Vistisen
20.04.18, 10:08
Regeringen hjælper Tyskland med at indføre spærregrænse til Europaparlamentsvalg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.18, 16:34
Det kan han blive, hvis han fortsætter sine nuværende takter, hvor han ikke afviser censur på nettet. Læs mere
Af Naser Khader
19.04.18, 14:59
Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb. Læs mere
Af Christina Egelund
18.04.18, 20:56
Det er stærkt, rørende og vigtigt. Jeg blev forleden rørt over et tv-program. Et program, hvor tv-værten Abdel Aziz Mahmoud beskriver sin kamp for at springe ud som homoseksuel. Og hvorfor så nu egentlig det? Læs mere
Af Christel Schaldemose
18.04.18, 10:17
Tirsdag var Emmanuel Macron på besøg i Europa-Parlamentet. Her havde han alle muligheder for at styrke EU’s image. Men han forpassede sin chance. Læs mere
Af Naser Khader
18.04.18, 07:40
Det sker jo hele tiden rundt om i verden, at religiøse dogmer og traditioner (fx enkebrænding i Indien, kvindeomskæring i Afrika og flerkoneri i den muslimske verden) må vige for det moderne menneskesyn. Og det er jeg sådan set taknemmelig for. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her