*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først tog EU lakridspiben. Så kanelsneglen. Nu ryger kebabben

Jeg håber, ironien skinner ud af overskriften. Men nu er vi her altså igen: De onde politikere nede i EU vil forbyde noget. Og denne gang er det kebabben.
EU

Historien har været nogle dage, om at nå Danmark. Men søndag formiddag skete der alligevel for lidt, og så var historien alligevel for god til at lade ligge.

Men ligesom med lakridspiberne og kanelsneglene, så skal man lede længe for at finde hold i historien.

Berlingske og dagens.dk var først ude. Uden at få de journalistiske fingre i fedtefadet, citerede man udelukkende fra britiske The Guardian. Og lagde historien på facebook. Det skulle nok kunne give nogle likes og kommentarer sådan en søndag formiddag med julefrokosttømmermænd.

Jeg ved ikke, om kebabsalget har været højere i dag end normalt, i ren frygt for at EU fuldstændig har fjernet kebabben, inden sultne munde er nået ud af døren.

Men jeg ved, at der gemmer sig en langt kedeligere, men mere sandfærdig version af sagen.

Jeg har nemlig været ordfører på den indsigelse, som der i tirsdags blev stemt for i Europa-Parlamentets udvalg for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed. Indsigelsen er dog ikke mod kebabbens eksistens. Så langt fra.

Indsigelsen er mod at tillade at tilsætte en række fosfater til frossen kebab, shawarma, gyros, mm. Og det er vel at mærke en række fosfater, der allerede i dag ikke er tilladt at bruge i førnævnte kød.

Der findes allerede naturligt forekommende fosfater i kebab. Det bliver der ved med. Det er alene de fosfater der tilsættes, når man for eksempel pumper kebabben med vand, der ikke tillades. Og som i forvejen ikke er tilladt.

De kunstigt tilsatte fosfater er ved at blive undersøgt af EU´s eget fødevaresikkerhedsagentur. De er nemlig mistænkt for at være sundhedsskadelige. De kædes for eksempel sammen med en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme.

Indtil de undersøgelser er færdige i slutningen af næste år, er der ingen grund til at give tilladelse til at bruge dem.

Det har altså ikke noget med et forbud mod kebab at gøre. Og det er heller ikke en forfølgelse af tyrkere, der sælger kebab, som nogle tyske medier ellers har fået fremført.

Det er ene og alene at afvente en undersøgelse, inden vi giver tilladelse til noget, der ikke er tilladt i dag.

Det havde lidt research eller et telefonopkald kunne opklare. Og den eneste journalist, der rent faktisk har ringet, har da heller ikke skrevet historien.

Historien er da også langt fra ligeså god, som den nogle medier har skrevet, men jeg glæder mig til at se den på mediernes facebook-sider, når de har haft tid til at se på fakta.

Jeg tør i hvert godt love, at du fortsat kan spise kebab, shawarma og gyros. Lige så vel, som jeg mener at have set både en lakridspibe og en kanelsnegl for nylig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her