Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Radikale Venstre bør ikke gå i regering

Som midterparti er det tæt på en naturlov, at Radikale Venstre skal med i regering, men denne gang bør vi holde os udenfor til at starte med.

Radikale Venstre blev fordoblet til folketingsvalget. Placeret solidt på midten kan man vælge og vrage, som man har lyst til. Det klogeste ville dog være at holde sig uden for en regeringsdannelse. I hvert fald til at starte med. Set i lyset af 2011 bør De Radikale afholde sig fra at smelte sammen med Socialdemokratiet og tvinge beslutninger igennem, der i sidste ende sprængte SRSF-regeringen. Det trak store veksler på de to partiers århundrede lange samarbejde, og efterveerne er fortsat også til at mærke.

Lad Socialdemokratiet starte ud alene

Mette Frederiksen er gået til valg på at danne en mindretalsregeringen bestående af partiet selv. Det bakker jeg op om. Lad Mette Frederiksen prøve selv med Radikale Venstre som samarbejdspartner på sidelinjen. Lave forlig, hvor det giver mening, og søge flertal andre steder, når det ikke kan lykkedes at finde tonen med De Radikale og andre støttepartier. Det samme gør sig gældende for Radikale Venstre, der på den måde kan få sin politik igennem ved at søge flertal, der ønsker den samme retning for Danmark i forhold til at sikre en stærk og bæredygtig økonomi.

Når man ser på De Radikales valgresultater, så har det været noget af en rutsjetur med fordobling og halvering flere valg i træk. Hvis man vil have en stabil tilslutning til partiet, så vil det være en fordel endnu en gang ikke at kaste sig ind foran Socialdemokratiet, der så kan bruge partiet som gulvklud i forhold til de politi områder, hvor Socialdemokratiet lover for meget uden at kunne holde det. Blandt andet i forhold til velfærdsløfter, pension og så videre. Nej, lad Socialdemokratiet tage ansvar sine egne mangler uden at kunne skyde skylden på andre.

Der er behov for at genskabe tilliden

Et par år uden for regering giver Radikale Venstre og Socialdemokratiet mulighed for at genskabe den tillid, der er blevet brudt de senere år. En brudt tillid, der først fik Mette Frederiksen til at erklære krig mod Radikale Venstre under sidste års folkemøde. En krigserklæring, der efterfølgende fik Morten Østergaard til at kravle op i et træ og kaste om sig med ultimative krav. Det har ikke været specielt fornøjeligt at overvære.

Én ting er vigtig i politik. Det er tillid. Jeg kender det selv fra min egen lille kommunalpolitiske verden. Hvis tilliden er brudt, så er det et langt sejt træk at få den igen. Det kræver, at man er villig til at lytte og indgå de kompromiser, der skal til, for at se hinanden i et stærkt samarbejde. Og det gælder for begge parter.

Kan gå i regering efter et stykke tid

Jeg tror egentlig hurtigt, at Socialdemokratiet indser, at det er ensomt og nedslidende at sidde med magten alene. Man stiller sig til rådighed som eneste reelle skydeskive, og der bliver revet og flået i en fra alle sider. Det skal også ses i lyset af, at Socialdemokratiet ikke fik den opbakning fra befolkningen, som partiet havde håbet på. Danskerne har ikke valgt Socialdemokratiet til, og det gør partiet til et let offer.

Formår Østergaard og Frederiksen at finde takten efter et stykke tid, så ville det være fornuftigt, at Frederiksen inviterer Radikale Venstre tilbage i ministerkontorene, men det skal ske af fri vilje, og for Guds skyld ikke med tvang fra Østergaards side. Det er nærliggende for en radikal at gå efter magten, men nogle gange er det bedst at holde på hestene, indtil man er sikker på, at det er den rigtige retning, de løber.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}