Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad bilder I jer ind, elever på Ørestad Gymnasium?

Man kalder ikke en minister for luder, og mønter er ikke noget, man kaster med.

En stor gruppe elever på Ørestad Gymnasium protesterede tidligere i dag under Merete Riisagers besøg ved at kaste mønter efter hende og kalde hende luder. Derudover bankede de på ruderne til det undervisningslokale, hvor Riisager skulle overvære undervisningen, hvilket var så voldsomt, at ministeren måtte forlade området.

Den opførsel hører ingen steder hjemme, og jeg håber, at eleverne tænker sig alvorligt om oven på denne affære. Selv er jeg stor modstander af de besparelser, der er på uddannelsesområdet, og den overvågning, vores gymnasieelever oplever i disse år, men at kalde nogen luder har aldrig ført noget konstruktivt med sig.

Det er okay at være vred, men derfor skal man stadig opføre sig ordentligt

Det kan ikke være anderledes i et demokratisk samfund, at man holder sig på spillepladen og de uskrevne regler, der er bestemt af fællesskabet. Man taler sammen om tingene, og man behandler sine modstandere med respekt. Hvis man spiller med et regelsæt, som eleverne gjorde i dag, så garanterer jeg, at selv ens bedste medspillere vender ryggen til. Og hvad har man så i virkeligheden opnået? Intet, ud over at komme af med sin frustration.

Eleverne på Ørestad Gymnasium har en god sag, for det er alvorligt for Danmark og vores ungdom med den situation, vores gymnasier står i. Besparelser, der gør, at elever med særlige vilkår får det sværere i fremtiden, og dataregistrering, der vil følge eleverne indtil den dag, der kommer mere fornuftige politikere til magten.

Når jeg er ude at besøge gymnasier, kan jeg også selv mærke frustrationen, men jeg kunne dog aldrig finde på at kaste noget som helst efter nogen, og dét at kalde en minister luder ligger langt uden for min vildeste fantasi. Det er simpelthen for groft.

De unge gør som de voksne

Vi bliver samtidig nødt til at kigge lidt indad, når der opstår situationer som denne. De unge gør blot, hvad vi ”vokse” gør, og debatformen på de sociale medier er ikke megen hjælp. Der er ingen grænser for, hvad fuldvoksne almindelige mennesker kan finde på at kalde hindanden i fuld offentlighed på en facebookvæg. Den adfærd kopierer de unge selvsagt.

Lad det være et opråb til alle, at hvis man ønsker, at vores børn og unge skal opføre sig ordentligt, så må vi starte med os selv, og her har vi noget af en opgave. Igen og igen kalder folk hinanden skældsord som luder, klamme svin og det, der er værre. Og jeg skal hilse at sige, at den taleform ikke længere er afgrænset til hunde- og blomsterbilledeprofilbilleder, som det var for få år siden.
Konklusionen er, at man skal feje for sin egen dør, før man fejer for andre, og man kan blot konstatere, at der beskidt mange steder.

Hele diskussionen om, hvordan man opfører sig over for andre – især på de sociale medier – er stadig lige så relevant, som den altid har været, og jeg ærgrer mig over, at vi med åbne øjne giver denne nedværdigende debatform videre til vores unge. Øv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Casper Hedegaard (f. 1988 i Aalborg) er byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune for Radikale Venstre. Privat er han bosat i Hobro og er uddannet BScB fra Handelshøjskolen i Aarhus og cand.merc international marketing fra CBS. Han beskæftiger sig hovedsageligt som selvstændig konsulent. Casper Hedegaard blogger om balancen mellem land og by, uddannelse og dansk politik.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Denne krig handler ikke om vestlige værdier, men udstiller endnu en gang Vestens hykleri og dobbeltmoralske politik. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere