Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke har ret – tiden kan ikke rulles tilbage til, hvor der ikke er indvandrere i Danmark

Den politiske diskussion om, hvorledes det er godt eller skidt, at der er borgere af ikkevestlig oprindelse i Danmark, burde erstattes af en diskussion om, hvordan vi kan leve godt sammen i ét fællesskab.

I sin nytårstale sagde Lars Løkke Rasmussen, at »[…] vi kan ikke rulle tiden tilbage. Vi står, hvor vi står. Vi må tage den herfra. Finde sammen – og finde ud af det sammen. Både gamle og nye danskere.«

Det har Løkke ret i. Det er den umiddelbare virkelighed, som det til tider lader til, at mange glemmer. I stedet for at have en samtale om, hvordan vi sikrer reel integration, så bruger vi krudtet på en kulturkamp, hvor der kun findes tabere. En kamp, hvor vi skubber os væk fra hinanden, hvor vi i virkeligheden burde gøre det modsatte.

2019 skal være året, hvor vi snakker om realistiske løsninger i stedet for den evige diskussion, om folk, der er født og opvokset i Danmark, har ret til at være her. De, som er her – ja, de er her. Hvem der skal komme hertil fremadrettet, er en helt anden diskussionen. Det samme gælder hele spørgsmålet om flygtninge.

For den knap halve million indvandrere og efterkommere af ikkevestlig etnicitet, der skylder vi at slutte diskussionen, om man ønsker et samfund, hvor der er ikkevestlige indvandrere. Det er jo en simpel konstatering, at sådan er det. I og med at vi ikke kan skrue tiden tilbage, så bliver det ved med at være sådan, og derfor er vi nødt til at tage fat om integrationsopgaven med fornyet energi.

Jeg håber, at Løkkes tale er et startskud for regeringen i forhold til arbejdet om at samle Danmark og se de virkelige udfordringer i øjnene i stedet for at fortsat kridte banen op til en kamp mellem ”nye” og ”gamle” danskere.

Integration er en fælles opgave

Hvis man vil integration, så er det vigtigt at huske på, at det ikke løses af den ene eller anden part alene. Den kræver i høj grad, at man som indvandrer tager Danmark til sig, og at vi som fællesskab stiller store, men realistiske, krav, og at vi rækker en hånd frem og samtidig udviser tålmodighed. Samtidig kræver det, at vi som civilsamfund tager et stort ansvar og inviterer folk ind i vores fællesskab.

Det er vigtigt at huske på, at integration ikke betyder, at man skal kaste hele sin oprindelige kultur væk. Den vil altid være hos en. Det er dog vigtigt, at man udviser et ønske om at blive en del af fællesskabet ved at imødegå vore skikke og tage danske værdier til sig. Frihed, solidaritet og forståelse.

Da jeg selv for nogle år tilbage flyttede til Paris, endte jeg med at føle mig mere dansk end nogensinde. Danskere og franskmænd ligner hinanden forholdsvist, men forskellene var alligevel store nok til, at det blev tydeligt, at jeg var anderledes. Jeg både tænkte anderledes og havde andre vaner.

Under hele mit ophold holdt jeg fast i mange danske vaner, men jeg havde samtidig også et brændende ønske om at indgå i det franske fællesskab. Jeg lærte mig fransk og tog imod nye skikke og fik franske venner, der tog mig på en fantastisk kulturel rejse. Det blev til en spændende kulturel udveksling, hvor både jeg og mine franske venner lærte noget. Jeg lærte f.eks. mine franske venner at sidde i parken og drikke en kold øl – noget, som ellers ikke vil kunne komme over en almindelig pariser.

Min egen lille historie er selvfølgelig svær at sidestille med den opgave, vi har her i landet. Det er jo sådan, at jo større kulturforskellen er, jo større er opgavens omfang. Men det er en opgave, vi er bundet til at løse, og derfor taber vi, hver eneste gang vi insisterer på, at vi ville ønske, tingene havde været anderledes.

Som Lars Løkke selv siger, så er det en kendsgerning, at der er borgere i Danmark af ikkevestlig oprindelse, og de er her for at blive. Langt de fleste af de personer er velintegrerede medborgere. De, der endnu ikke er, må vi se at få med i fællesskabet gennem samarbejde og vedvarende indsatser.

Integrationen skal lykkes! – Der findes ikke noget reelt alternativ.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Casper Hedegaard (f. 1988 i Aalborg) er byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune for Radikale Venstre. Privat er han bosat i Hobro og er uddannet BScB fra Handelshøjskolen i Aarhus og cand.merc international marketing fra CBS. Han beskæftiger sig hovedsageligt som selvstændig konsulent. Casper Hedegaard blogger om balancen mellem land og by, uddannelse og dansk politik.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere