Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Absurd at turister har bedre mobildækning i Danmark end danskerne selv

Mobildækningen for den enkelte forbruger ville forbedres markant, hvis roamingregler for telefoni i andre EU-lande også gjaldt i hjemlandet

Som en del af Eurotariff-aftalen fra 2012 har EU-borgere mulighed for at koble på ethvert tilgængeligt netværk, når man rejser i andre EU-lande. Det mener jeg er både fornuftigt og rigtig. Det efterlader os dog i den mærkværdige situation, at turister her i landet har bedre mobildækning, end vi selv har. I modsætning til besøgende fra EU, så er danskerne bundet til én af de tre operatører, som man har abonnement hos. Hhv. Telia/Telenor, 3 eller TDC.

Personligt oplever jeg ofte, at mobildækning svigter, når jeg transporterer mig rundt i Nordjylland, men den dårlige mobildækning behøver ikke at være en selvfølge. Operatørerne dækker nemlig samlet set det meste af landet. De enkelte operatører har dog hver deres mangler i netværkene, hvilket gør det uoverskueligt som forbruger at vælge det bedste alternativ. For hvor der er sorte huller hos den ene operatør, så har den anden hullerne andetsteds.

Selv har jeg abonnement hos 3 ift. telefoni og TDC til min iPad, hvilket giver mig et meget klart billede af tingenes tilstand. Jeg oplever ofte, at hvor 3 må give fortabt, der har TDC signal – og enkelte gange omvendt. Telia/Telenor og 3 har allerede indgået en roamingaftale, hvor man hopper over på det andet netværk, når ens egen operatør svigter. Desværre gælder aftalen kun for to af de tre netværk.

Min konklusion er, at hvis jeg som kunde hos 3 kunne koble mig op på begge af de andre netværk, så ville det gøre en mærkbar forskel i forhold til min oplevelse af den danske mobildækning.


Mobilnetværk skal sidestilles med elnettet og vejnettet

Vi er efterhånden lysår inde i den digitale tidsalder, og vigtigheden ved at have kommunikationsinfrastruktur kan sidestilles med både vejnet og elforsyning. På trods af at internet og mobildækning burde være en fast del af vores grundinfrastruktur, har vi alligevel mange sorte huller i dækning og et ufuldendt fibernet. Årsagen hertil kan umiddelbart tilskrives flere ting såsom, hvordan man har tilrettelagt udbud af licenser. Husker jeg rigtigt, så ytrede branchen for nogle år tilbage selv et ønske om at udvikle netværkene sammen efter svensk forbillede, da det ville gøre omkostningerne mindre ved kun at drive ét netværk frem for tre.

Fra hvor jeg står, giver det ikke mening at have forskellige eksklusive mobilnetværk i Danmark, hvor hver enkelt virksomhed selv sætter master og udstyr op – egentlig virker det lidt molboagtigt. Fører vi metoden over i andre dele af infrastrukturen, burde vi også have parallelle vejnet eller forskellige elkabler ved siden af hinanden.

National roaming eller sammenlægning af netværk

Jeg tror på, at vi vil have store fordele ved at sammenlægge de danske mobilnetværk. Eller som minimum lave en national roamingaftale med intentionen om, at alle med en mobiltelefon kan benytte ethvert tilgængeligt netværk. Fuldstændig på samme måde som vores europæiske venner har mulighed for det, når de rejser i Danmark i dag.

Vi bruger mange penge på at give støtte til operatørerne i Danmark til at udvikle deres netværk. Derfor mener jeg ikke, at det er et urimeligt krav, at alle borgere skal have fordele af investeringerne.

Alternativet er, at alle netværkene overtages af staten, og alle teleselskaberne overgår til at være ‘service providers’ og betaler en afgift for at bruge netværket. Fuldstændig på samme måde, som vi kender det fra den statsejede virksomhed Energinet. Det er noget af en invasiv øvelse, og jeg håber personligt på, at en national roamingaftale og bedre kriterier i udbuddene vil være nok i sig selv. Måske endda, at 3, TDC og Telia/Telenor selv har mod på at tage teten, så det ikke bliver nødvendigt at lovgive.

Én ting er dog sikkert – mobildækning i Danmark skal op i et nyt gear, hvis hele Danmark skal med ind i fremtiden.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Casper Hedegaard (f. 1988 i Aalborg) er byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune for Radikale Venstre. Privat er han bosat i Hobro og er uddannet BScB fra Handelshøjskolen i Aarhus og cand.merc international marketing fra CBS. Han beskæftiger sig hovedsageligt som selvstændig konsulent. Casper Hedegaard blogger om balancen mellem land og by, uddannelse og dansk politik.
Seneste blogs
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om stakkels demente Elses umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere