Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sagen om Britta Nielsen udstiller sårbarheden i systemet

Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel.

111 mio. kr. Det er et tal, som de fleste af os ville lægge mærke til, hvis enten de forsvandt fra vores bankkonti, eller hvis vi ikke fik leveret den vare, som vi havde bestilt. I dette tilfælde er det sociale indsatser for udsatte borgere, der er bestilt og ikke leveret. Vel at mærke uden at nogen har undret sig synderligt over, hvor indsatserne for pengene blev af.

Der er umiddelbart mange spørgsmål, der er popper op i mit hovedet i forbindelse med sager som denne. Hvordan kunne det fortsætte i adskillige år? Hvad med revision og opfølgning? Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at der findes medarbejdere, der sidder alene med udmøntning af så mange midler? Svaret på det sidste spørgsmål tror jeg vil skræmme de fleste. Jeg tror nemlig, at det drejer sig om rigtig mange, og hvem ved, hvor mange ”Britta-sager” der ligger lige under overfladen.

Meget tyder på, at situationen som Britta Nielsens ikke enestående. F.eks er hele sagen med udbytteskat er jo nøjagtig den samme problemstilling. En betroet medarbejder, der har siddet mutters alene med udbetaling af store millionbeløb. Selv om jeg er sikker på, at motivationen for handlingerne i de to sager er vidt forskellige, så er det svært at forstå, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre, at medarbejdere sidder med opgaver af denne karakter alene. Man beder jo nærmest om, at det skal ende galt.

Bevares, vi skal have tillid til de enkelte medarbejdere, og målet er ikke, at alle skal kontrolleres i hoved og bagdel, men der bliver nødt til at være stramme procedurer og kontrolinstanser, så Britta ikke kan udbetale millioner til sin egen konto, eller medarbejderen i Skat ikke udbetaler halvdelen af statskassen til udenlandske skurke, uden at nogen ved, hvad der foregår.

Der findes mange veje til at nå frem til målet om at nedbringe sårbarheden over for svindel, og hvor jeg er sikker på, at langt størstedelen af de offentlige arbejdspladser har styr på det, så må man bare konstatere, at det ikke gælder for dem alle, og det skal vi have styr på omgående.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Casper Hedegaard (f. 1988 i Aalborg) er byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune for Radikale Venstre. Privat er han bosat i Hobro og er uddannet BScB fra Handelshøjskolen i Aarhus og cand.merc international marketing fra CBS. Han beskæftiger sig hovedsageligt som selvstændig konsulent. Casper Hedegaard blogger om balancen mellem land og by, uddannelse og dansk politik.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Denne krig handler ikke om vestlige værdier, men udstiller endnu en gang Vestens hykleri og dobbeltmoralske politik. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere