Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens ideal for Danmark er et glansbillede fra 50'erne

At forsøge at eksportere flygtninge til Rwanda er at lukke øjnene for det ubehagelige. Og det glansbillede af Danmark er ikke meget bevendt. Nærmest lidt sølle.

Helt op til, at Mattias Tesfaye blev ny justitsminister, har han haft travlt med at forsøge at få en aftale med Rwanda om at etablere et modtagecenter for asylsøgere i det centralafrikanske land . Aftalen går ud på, at asylsøgere, som kommer til Danmarks grænser, sendes til Rwanda for at få foretaget deres asylbehandling der. Lad mig pege på tre helt grundlæggende problemer med det konkrete forslag:

For det første er der regeringens argumentation. Den siger, at forslaget er baseret på et ønske om at skabe et mere humanitært asylsystem, som kommer menneskesmugling til livs, og som modvirker, at flygtninge ikke skal tage den farefulde færd over Middelhavet. Det lyder umiddelbart sympatisk. Men den holder ikke. Modtagecentret skal tage imod asylsøgere, som når Danmarks grænser. Det vil sige, at de, før de kommer til Rwanda, altså har stået og banket på Danmarks grænser. Med andre ord har de flygtninge, som i givet fald bliver sendt til Rwanda, allerede taget turen til Danmark. Det er dårligt politisk håndværk at konstruere en argumentation, som er så tynd. Så skulle regeringen hellere sige ærligt, hvorfor den forsøger at få en aftale i stand: for at skræmme flygtninge fra at søge til Danmark.

Når regeringen ønsker at sende al asylbehandling ud af Danmark, så peger det på et ønske om, at Danmark er sådan et lille, pænt land, som aldrig har problemer. Hvor vi alle går og hygger os med at klippe vores ligusterhække, mens vi inviterer naboen på kaffe i Royal Copenhagen-krus.

For det andet har forslaget medført alvorlig kritik fra både FN og EU. EU’s flygtningekommissær har truet med, at Danmark, hvis landet vælger at gå enegang med en sådan aftale, kan risikere at blive smidt ud af Dublin-forordningen, som er fundamentet for EU-landets fælles flygtningeaftale. FN har i hårde vendinger kritiseret Danmark for at ville sende asylsøgere til et land, som allerede har 130.000 flygtninge, og som er kendt for at behandle asylsøgere og flygtninge på brutal vis. F.eks. viser en rapport fra UNHCR fra 2020, at 12 flygtninge fra Congo blev dræbt af Rwandas politi, fordi de demonstrerede mod manglende mad. Der er altså god grund til at være bekymret for, at de asylsøgere, der ville blive sendt til Rwanda, ikke får en behandling, som respekterer grundlæggende menneskerettigheder.

Og endelig er der problemet med glansbilledet. Når regeringen ønsker at sende al asylbehandling ud af Danmark, så peger det på et ønske om, at Danmark er sådan et lille, pænt land, som aldrig har problemer. Hvor vi alle går og hygger os med at klippe vores ligusterhække, mens vi inviterer naboen på kaffe i Royal Copenhagen-krus. Hvor vores største bekymringer bliver, hvornår vi har sparet penge nok op til at købe bil nr. to, eller om vores børns madpakker er næringsholdige nok. Alt det, der skaber grus i de perfekte liv; alt det, der ikke er pænt og nydeligt, det vil vi helst hverken se på eller involveres i.

Lad os være ærlige: Det er ikke nødvendigvis nemt for asylsøgere, der kommer fra andre kulturer, at falde ind i danske normer og værdier og heller ikke uden omkostninger – hverken økonomisk eller menneskeligt – at hjælpe mennesker, der ikke kan sproget og måske ikke har en relevant uddannelse. Betyder det så, at vi skal sende dem til Rwanda, så vi undgår besværet? Nej, det gør det ikke. For livet er ikke og bør ikke være et glansbillede. Livet er både nemt og svært, smukt og grimt. Vi går alle rundt med erfaringer, der er smertefulde. Vi har alle prøvet, at livet har været hårdt og måske ligefrem meningsløst.

Men det er i mødet med smerten, besværet og meningsløsheden, at vi for alvor lærer os selv at kende. Det er i mødet med andre mennesker, som har det svært, at vi lærer at sætte pris på det, vi har. Det er i muligheden for at vise næstekærlighed, at vi mærker livet. Et liv uden problemer, sorger eller udfordringer bliver et fattigt liv uden perspektiv og selvindsigt . Det gælder for det enkelte menneske såvel som for samfundet. Derfor er regeringens forsøg på at gøre Danmark til et glansbillede fra 50’erne ikke kun inhumant, men også udtryk for en manglende forståelse af livets og samfundets dybde og kompleksitet og den perspektivrigdom, der ligger i mødet med det svære. Danmark hverken er eller bør være inkarnationen af et glansbillede fra 50’erne. Ikke på min vagt, i hvert fald.

Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.