Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Man kan ikke være en engel på arbejdet og et røvhul derhjemme

At Per Christensen ​har indset, at han har brug for professionel hjælp til sit forhold til kvinder, er fint. Men det er ikke nok. Han bør grundlæggende finde ud af, hvordan man opfører sig som et ordentligt menneske. 

I tirsdags kulminerede sagen om 3F’s formand Per Christensens private dobbeltliv med, at han på et hovedbestyrelsesmøde meldte sin afgang. Kilder fortæller, at han på mødet havde understreget, at hans privatliv, hvor uheldigt det end måtte være, ikke har betydning for hans evne til at varetage hvervet som formand for 3F, men at han valgte at gå for ikke at skade 3F’s omdømme. Spørgsmålet om, hvorvidt Per Christensens eskapader i privatlivet bør have indflydelse på hans professionelle arbejdsliv, har floreret i medier og helt sikkert også omkring middagsborde. Nogle mener, at man ikke kan skille de to ting ad. Andre mener, at Per Christensen er et offer for MeToo.

For mig handler sagen ikke om MeToo. For mig handler den om ordentlighed. Når man læser B.T.s afdækning af historien, lades man tilbage af en grundlæggende antipati mod manden. Min første tanke var, pardon my french, at han virker som et førsteklasses røvhul. Man kan tilgive, forstå og forsvare utroskab, når det sker efter gensidig aftale som konsekvens af en ægteskabskrise og meget andet.

Men det, Per Christensen har begået, er i min optik ikke defineret alene ved utroskab. Det er mest af alt defineret ved en grundlæggende mangel på respekt for måske kvinder generelt, men i hvert fald de fire pågældende kvinder konkret. Når man på så udspekuleret vis udnytter en partners kærlighed og tillid, når man dribler fra den ene til den anden ved hjælp af fabrikerede løgnehistorier, og når man er så kynisk, at man en tidlig morgen på vej fra den ene kvinde til den anden husker at købe morgenbrød med, ja, så gør man sig først og fremmest skyld i utilgivelig respektløshed og mangel på menneskelig ordentlighed.

Når man bestrider en stilling, som medfører en stor offentlighed, og hvor opgaven endda er at være forhandler og dermed repræsentant for tusindvis af mennesker, så skal man opføre sig ordentligt – derhjemme såvel som på arbejdet. Det giver simpelthen ikke mening i mit univers, at man kan opdele et menneskes kvalitet i en arbejds- og en privatlivssfære. Per Christensens disrespekt for kvinder, der i bedste tro tilbyder ham kærlighed og omsorg, er ikke bare et karaktertræk, som han kan henføre til sit privatliv. Et så systematisk misbrug af andre menneskers tillid og kærlighed over så lang tid kan kun defineres som et grundlæggende dysfunktionelt karaktertræk. Og en person med et så grundlæggende dysfunktionelt karaktertræk bør ikke bestride tillidshverv generelt og i særdeleshed ikke som formand for landets største fagforening konkret.

Jeg tror, det er på tide, vi får gjort op med den historiske idé om, at menneskers liv kan deles op i to – henholdsvis privatlivet og arbejdslivet. Ikke mindst i de senere årtier er grænsen mellem privatliv og arbejdsliv blevet meget mere flydende, og dermed accentueres det blot, at vi er ét menneske. Vi gør os måske nok umage med at opføre os professionelt på arbejdet og mere personligt i privatlivet, men det er en illusion at tro, at vi kan tegne en vandfast streg igennem vores personligheder. Vi er som mennesker båret af vores arv, vores værdier og de erfaringer, vi gør os igennem livet. Det gør os til hele mennesker, og det danner fundamentet for vores måde at være i verden på – både derhjemme og på arbejdet.

At Per Christensen har indset, at han har brug for professionel hjælp til sit forhold til kvinder, er fint. Men det er ikke nok. Han bør grundlæggende finde ud af, hvordan man opfører sig som et ordentligt menneske.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.