<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lev med det, Mette

Når man som voksen autoritet behandler andre voksne som voksne mennesker, så opfører de sig derefter. Når man i sin rolle som autoritet behandler og taler til andre voksne som børn, så gør de en af to ting: Opfører sig som børn eller gør oprør. Det er der, Mette Frederiksen står lige nu.

Valget i tirsdags blev en kæmpe lussing til Socialdemokratiet. Partiet mistede i udpræget grad opbakning i de store byer. I København gik det så galt for partiet, at det mistede sin historiske status som det største parti. Også regionalt gik det galt – i Region Nordjylland gik partiet over 6 pct. tilbage og mistede sin regionsrådsformandspost, og i Region Hovedstaden gik partiet over 5 pct. tilbage.

Jeg skal ikke fortabe mig i tallene. Men billedet er entydigt: Et kæmpe nederlag til landets største parti. Hvorfor nu det? Well. Jeg har lige været ude at sejle i en måned. Jeg har krydset Atlanterhavet i et stort sejlskib med en besætning på 25 og godt 100 medsejlere. Jeg har haft det storartet. Men jeg har også været sandhedsvidne til, hvordan livet på et skib leves og forstås ud fra nogle meget traditionelle autoritetsregimer. Kaptajnen er omgivet af en helt særlig ånd af noget næsten urørligt – og medsejlerne er der for at tage imod ordrer. Hver dag kl. 15.15 gav kaptajnen en briefing til os medsejlere, og det føltes mest som at være i audiens hos dronningen.

Hun kan ringe til Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, som fik et fænomenalt valg, og bede om at komme i praktik for at lære, hvordan man agerer inddragende og samarbejdsorienteret socialdemokrat. Eller hun kan leve med det.

Den samme følelse – og den samme modstand imod den – har jeg haft gentagne gange, når jeg har set statsministerens pressemøder. De er omgivet af en ånd af arrogance, manglende ydmyghed og en snert af fornærmethed, når spørgsmålene bliver for kritiske. De seneste eksempler fra pressemødet om sms-skandalen understreger min pointe: Dels blev statsministeren nærmest vred over det kritiske spørgsmål om embedsmændenes sprogbrug i sms’er – det var her, hun fik sagt til danskerne, at det må vi leve med. Og dels begik hun en eklatant krisestyringsfejl ved at appellere til de sygeplejersker, hun netop har vendt ryggen, om lige at give den en ekstra skalle. Hun formåede på ét og samme pressemøde at udvise manglende ydmyghed, blive fornærmet over kritiske spørgsmål og helt af sig selv at åbne døren til et nyt stormvejr fra de i forvejen utilfredse sygeplejersker.

Jeg har længe ventet på, at den dag måtte komme, hvor danskerne har fået nok af regeringens magtfuldkommenhed, manglende inddragelse og fornærmede afvisning af enhver form for kritik. Den dag kom i tirsdags. Og den er velfortjent.

På min sejltur og i kølvandet på min tiltagende frustration over den åbenlyse distance fra kaptajn til medsejlere tænkte jeg tit på, at når man som voksen autoritet behandler andre voksne som voksne mennesker, så opfører de sig derefter. Når man i sin rolle som autoritet behandler og taler til andre voksne som børn, så gør de en af to ting: Opfører sig som børn eller gør oprør.

Det er der, Mette Frederiksen står lige nu. Et sted, hvor borgerne, som de myndige og dannede mennesker, vi nu engang er, siger fra over for en statsminister, der ikke inddrager (heller ikke det øvrige Folketing, i øvrigt, hvilket Sofie Carsten Nielsen rettede en præcis kritik af i sidste uge), ikke lytter og først og fremmest reagerer aggressivt frem for ydmygt på kritik.

Hvor efterlader det så Mette Frederiksen? Tja, hun kan gøre en af to ting. Hun kan ringe til Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, som fik et fænomenalt valg, og bede om at komme i praktik for at lære, hvordan man agerer inddragende og samarbejdsorienteret socialdemokrat. Eller hun kan leve med det. Vælger hun det sidste, tager hun med al sandsynlighed det næste skridt på den sti mod nederlag, der blev brolagt ved kommunal- og regionsrådsvalget i tirsdags.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere