<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En plan for en plan for en plan for ...

Sæt dit kryds ved et af de partier, som ikke bare lover os planer, men som inden valget konkret viser os, hvordan og hvornår de vil opfylde klimalovens målsætninger. Ikke flere planer. Kun handling.

I sidste uge præsenterede regeringen en såkaldt køreplan for at nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Budskabet var, skåret ind til benet, at der kommer til at ligge en plan i 2025. Vi fik, med andre ord, en plan for en plan.

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der tog mig til hovedet. Denne regering har stort set ikke lavet andet på det grønne område end at præsentere planer for planer.

Er jeg den eneste, ​der bliver træt? Modløs? Opgivende? Det tror jeg ikke.

Først vedtog de klimaloven, en bunden opgave fra forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne. Den er en rammelov, som netop fastsætter målsætningen om, at vi skal reducere vores CO2-udledninger med 70 pct. i 2030. I klimaloven står der, at målsætningen skal følges op af konkrete planer for, hvordan målet skal nås.

Den første plan kom i foråret 2020, hvor der blev indgået aftale om to energiøer. I samme ombæring skubbede man forhandlingerne om nogle af de mest sprængfarlige emner, hvor der for alvor er reduktioner at hente – nemlig en bred og ensartet CO2-afgift på forbrug og en reduktion af landbrugets massive udslip. Det ville der komme en plan for i efteråret, lød det.

Efteråret kom, og forhandlingerne om en ensartet CO2-afgift på forbrug endte i en aftale om en grøn skattereform. Aftalen går i store træk ud på, at en ekspertgruppe i efteråret 2022 skal præsentere en plan for, hvordan en sådan skattereform kan skrues sammen.

Aftalen fastslår, at Danmark senest i 2030 skal have en ensartet CO2-afgift, og at aftalen skal genbesøges i 2025.

En plan for en plan, altså.

Nu har vi altså fået en plan for, at der kommer en plan for, hvordan vi kan nå klimalovens målsætninger i 2025. Det er om fire år!

Er jeg den eneste, der bliver træt? Modløs? Opgivende? Det tror jeg ikke. For jo, hvis det var sådan, at man af tekniske årsager ikke kunne udarbejde konkrete løsningsforslag for, hvordan vi når 70 pct.-målet i 2030, så kunne man forstå de gentagne udskydelser. Men virkeligheden er, at selv om man ikke kan lave en samlet plan for alle 70 pct. lige nu, så kunne man jo starte med at lave en plan for alt det, vi kan indføre, as we speak, og ad den vej nå et rigtig godt stykke af vejen.

Hvorfor skal vi vente til 2025 med konkrete planer? Der er masser af initiativer, vi kan indføre nu – CO2-afgifter til både borgere og erhverv og langt mere attraktive vilkår for at købe en elbil er bare to nemme løsninger, som vi kan indføre, og som også er blandt Klimarådets anbefalinger. Det korte af det lange er: Vi kan gøre meget mere. Lige nu.

Det er ikke evnen, regeringen mangler. Det er viljen.

Jeg ved, at mit parti, De Radikale, er en del af den politiske aftale om nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal komme med en model for en CO2-afgift.

Jeg er, i lyset af regeringens evige udsættelse af de nødvendige beslutninger, skeptisk i forhold til, om vi får indført en reel model inden næste valg. Derfor håber – og forventer – jeg også, at mit eget parti ved regeringsforhandlingerne efter næste valg vil sætte foden ned og kræve konkrete politiske løsninger, der skal opfylde klimalovens målsætninger.

For heldigvis er det os borgere, der sætter krydsene, når vi skal vælge politikerne.

Min klare opfordring bliver derfor, at vi sætter et kryds ved de partier, som ikke bare lover os planer, men som inden valget konkret viser os, hvordan og hvornår de vil opfylde klimalovens målsætninger. Ikke flere planer. Kun handling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere