<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg forstår godt, det er svært at navigere i

Når Morten tror, at Mette har behov for at sætte en række krydser i et skema, så har han misforstået, hvad det vil sige at give samtykke.

Mange af os følger nok med i ”Gift ved første blik”. Jeg afslører gerne, at det er min ugentlige guilty pleasure. I sidste uges afsnit overraskede en af de nygifte mænd, Morten, sin brud, Mette, ved at præsentere hende for en skriftlig samtykkeerklæring, som han gerne så, at hun udfyldte, inden de havde sex første gang. Mettes øjenbryn tog et hop, og hun fik sagt ”okay” på den der måde, vi godt kender. Som betyder, at man ikke på nogen måde er tryg ved situationen. Derefter så vi, hvordan Morten læste op fra en samtykkeerklæring, som han har fundet på Informations hjemmeside. Det blev tiltagende pinligt – ikke mindst for Mette – fordi afkrydsningsmulighederne, som var delt op i kategorier, blev mere og mere obskøne.

Samtidig er den et rigtig godt eksempel på, hvordan de mere hysteriske sider af samtykkedebatten kan medføre, at mænd tager livrem og seler på i den seksuelle interaktion med kvinder og dermed både efterlader kvinden som den svage part, der skal tages hensyn til, og den seksuelle interaktion som en tør forhandlingssituation.

Jeg gætter på, at det ikke kun er på min arbejdsplads, at vi dagen efter morede os kosteligt over seancen. På samme måde, som jeg tror, de har moret sig på Informations Moderne Tider-redaktion, da de i sin tid, som et satirisk indslag i samtykkedebatten, udarbejdede samtykkeerklæringen.

Bag morskaben ligger dog en alvorlig pointe. For Informations afkrydsningsskema er jo satire. Det er bare ikke gået op for Morten. Morten er på alle måder en mand af tiden: respektfuld og hensynsfuld over for kvinder, og en aktiv støtte af den nye lovgivning. Vi bør alle støtte op om samtykkelovgivningen. Problemet er blot, at når lovgivningen misforstås på den måde, så står vi et skidt sted tilbage i relationen mellem mænd og kvinder.

I denne uges afsnit ser vi så, hvordan Mette udfylder skemaet, mens Morten ligger ved siden af. Det har mest af alt karakter af en forhandlingssituation. På et tidspunkt siger Mette: »Der vil du godt have lidt mere på?« Og Morten siger efterfølgende til kameraet, at de måtte over i den mere fysiske del, førend han var tilfreds.

Når Morten tror, at Mette har behov for at sætte en række krydser i et skema, så har han misforstået, hvad det vil sige at give samtykke. Det handler ikke om at blive enige om det kategorier på forhånd og at have et skriftligt aftaledokument, man kan henføre enigheden til. Det handler om, at man i den seksuelle relation imellem parterne løbende sikrer sig, at det, man gør, er okay med den anden. Derfor har Mortens tilgang to kedelige konsekvenser: Dels tager han (i bedste tro) Mettes legitimitet fra hende, fordi hans udgangspunkt er, at hun ikke er en ligeværdig partner, der kan sige fra undervejs. Eller at han selv ikke kan reagere på et nej undervejs, men det tror man nu ikke om ham. Dels forestiller man sig, at Mettes og Mortens første samleje bliver en kedelig affære, for hvor er spændingen henne, hvis alt er aftalt på forhånd, og intet er overladt til fantasien eller kemien?

Mortens ageren er sympatisk, fordi han bare gerne vil vise, at han tager kvinder alvorligt. Men samtidig er den et rigtig godt eksempel på, hvordan de mere hysteriske sider af samtykkedebatten kan medføre, at mænd tager livrem og seler på i den seksuelle interaktion med kvinder og dermed både efterlader kvinden som den svage part, der skal tages hensyn til, og den seksuelle interaktion som en tør forhandlingssituation.

Det var ikke det, der var meningen. Meningen med samtykket handler om respekt og opmærksomhed. Hvis blot det er til stede, er der plads til både fantasi og begejstring. Men jeg forstår godt, at det for mange mænd må være svært at navigere i den seksuelle verden i disse tider. Så hatten af for Mortens intention. Jeg håber blot, det ikke bliver et eksempel til efterfølgelse hos vores unge generation.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere