<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skoene klemmer, Stoklund og Brandenborg

Problemet er ikke, at vi ikke må være uenige om identitetspolitik. Problemet er, at folketingspolitikere føler sig kaldet til at løfte pegefingre ad universitetsledelser og dermed de facto krænker armslængdeprincippet mellem politik og forskning.

Debatten raser om forskningsfrihed og identitetspolitik på universiteterne. I maj indkaldte Henrik Dahl og Morten Messerschmidt Folketinget til en forespørgselsdebat om »overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer«. De mener, at særligt racisme- og migrationsforskere på de danske universiteter er befængt af et identitetspolitisk spøgelse, som dirigerer forskningen og tager alt for mange hensyn til minoriteter.

Forespørgselsdebatten endte i en vedtagelsestekst, hvori de borgerlige partier og Socialdemokratiet føler sig kaldet til at minde universiteternes ledelser om, at de skal sikre, at der ikke forekommer ensretning i forskningen, og at politik ikke må forklædes som videnskab.

Vedtagelsesteksten blev toppet af en kronik i Politiken i denne uge, hvor Bjørn Brandenborg og Rasmus Stoklund, begge fra Socialdemokratiet, skriver, at lader vi stå til, vil »konfrontatoriske kræfter langsomt få institutionaliseret mange af deres skøre identitetspolitiske idéer” på universiteterne og seminarierne.

Det er, som om Stoklund og Brandenborg sammen med Henrik Dahl i videnskabens navn har indledt et korstog mod de danske universiteter, alt imens de er fuldstændigt blinde for, at deres argumenter er uvidenskabelige produkter af egne fordomme om, hvordan man er et ’rigtigt’ menneske.

De to kommer med eksempler på, hvordan det står helt galt til. F.eks. at en institutleder på Københavns Universitet i en mail til sine medarbejdere har opfordret dem til at være opmærksomme på, hvordan de bedst muligt inkluderer binære og non-binære transpersoner i undervisningen. Eller at man på CBS har sat nye piktogrammer op på toiletterne, så der både er et symbol for mænd, kvinder og personer, der ikke føler sig som hverken mand eller kvinde. Det er en værre redelighed, må vi forstå.

Men ak. Sagen er jo den, at hvis der er et sted, hvor identitetspolitikken lever i allerbedste velgående, så er det i Stoklund og Brandenborgs hoveder. Det er, som om Stoklund og Brandenborg sammen med Henrik Dahl i videnskabens navn har indledt et korstog mod de danske universiteter, alt imens de er fuldstændigt blinde for, at deres argumenter er uvidenskabelige produkter af egne fordomme om, hvordan man er et ”rigtigt” menneske. Blandt andet argumenterer forfatterne, at det er synd for børnehavebørn, der i forvejen har svært ved at lære at tage flyverdragten på, at de skal forholde sig til »nonsens om, at de måske hverken er piger eller drenge eller selv må føle efter«. Hvor fordomsfuld og stigmatiserende er lige den udtalelse? Jeg har en bekendt, som har et barn, der er non-binær, og som frygter, at sådanne ord fra folketingspolitikere vil bidrage til at gøre livet for hans barn så ufatteligt meget sværere.

Problemet er ikke, at vi ikke må være uenige om identitetspolitik. Det må vi for alt i verden. Jeg har selv klare holdninger. Blandt andet mener jeg, at man ikke ud fra en nutidig krænkelsesforståelse bør ændre i eller censurere ældre litteratur og sange, som vi har set eksempler på fra Sverige. For hvis vi fjerner kritikkens genstand, kan vi jo ikke lære af historien.

Problemet er, at folketingspolitikere føler sig kaldet til at løfte pegefingre ad universitetsledelser og dermed de facto krænker armslængdeprincippet mellem politik og forskning. Problemet er også, at Stoklund og Brandenborg tydeligvis har brug for en tur omkring skomageren, fordi skoene klemmer. For hvad er det ved piktogrammerne på toilettet og mailen fra institutlederen, som er så frygteligt, at det kræver en formaning fra regeringspartiet? Hvorfor er det et problem, at nogle vælger at tage et særligt hensyn? Eller at vi ikke alle sammen ligner hinanden og har samme vaner og adfærd? Skomageren findes ude i virkeligheden. Den kunne de to herrer måske godt trænge til at besøge.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.07.21, 00:00
Den socialdemokratiske totalstat er lige præcis det, som det borgerlige Danmark mangler for at vågne op Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.07.21, 00:00
Boligministeren kan glemme alt om at tvinge danskere til at bosætte sig i områder med høj koncentration af ikkevestlige beboere. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.07.21, 20:00
Sentimentaliseringen af alt det udenom cykelsporten er et led i en bredere samfundsudvikling. Læs mere