<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Eriksen mindede os om at være menneske

Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord.

I lørdags blev vi alle mindet om, hvor skrøbeligt livet er. Alle sad vi og holdt vejret, mens Christian Eriksen for åben skærm døde og blev genoplivet. Minutterne, der gik, inden vi fik at vide, at han ville overleve, var uendelige. Døden var kommet helt ind på livet af os, og at mærke dens nærvær gjorde med ét alt andet betydningsløst. De skænderier, man måtte have haft med sin partner tidligere på dagen, blev pinligt ubetydelige. Kampens resultat blev så ualmindeligt ligegyldigt. For når døden banker på, så vågner vi alle eksistentielt. Vi mærker med al tydelighed, hvad der er vigtigt – og hvad der ikke er.

Man skal bare taget et lynhurtigt kig på Twitter, for at kunne få bekræftet at politikere taler alt, alt for grimt til hinanden. Det er, som om det er blevet den nye normal.

Hvis vi skal lære noget af den voldsomme hændelse, må det være, at når livet er så skrøbeligt, som det pludselig viser sig, så skal vi minde os selv og hinanden om, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er. Og vi skal bruge det liv, vi har tilbage, til at gøre mere af det meningsfulde og mindre af det betydningsløse. Og vi skal altid, altid, altid behandle hinanden ordentligt.

Jeg var selv i lidt dårligt humør, da kampen blev fløjtet i gang. Jeg havde været til opstillingsmøde i min storkreds, for dagen var kommet, hvor de aspiranter, som havde meldt deres folketingskandidatur for De Radikale i København, skulle godkendes. Jeg var en af dem. Jeg er forholdsvis ny i partiet og har tidligere været medlem af et andet parti, og jeg er ganske ydmyg over for den kendsgerning, at De Radikale i København er sårbare over for det med ansigter, der enten kommer andre steder fra eller går til andre partier, da både Ida Auken og Jens Rohde jo forlod kredsen tidligere på året. At der var skepsis i forhold til mit kandidatur, var derfor forventeligt. På mødet blev der derfor også begæret afstemning om mit kandidatur. Det er en helt legitim ret for et medlem at begære en sådan afstemning, hvilket jeg også anførte for forsamlingen. Afstemningen faldt ud til min fordel, hvilket jeg var taknemmelig for. Men tonen i debatten omkring afstemningen var fra nogle sider – i min optik – unødvendigt hård og uforsonlig. Det var den tone, der gjorde mig i trist humør, ikke selve afstemningen. I et splitsekund blev jeg mindet om, hvorfor det kan være dødhårdt at være i politik. Sofie Carsten Nielsen adresserede det i sin ordførertale til afslutningsdebatten i Folketinget. Man skal bare taget et lynhurtigt kig på Twitter, for at kunne få bekræftet at politikere taler alt, alt for grimt til hinanden. Det er, som om det er blevet den nye normal. Men inde bag de hårde ord – og de ofte lige så hårde svar – så gør det ondt at blive talt til i en disrespektfuld tone. Man bliver ked af det.

Da Christian Eriksen lå i græsset, og de mange helte, der var på banen den aften, omringede ham i kærlighed, professionalisme og ordentlighed, fløj årsagen til mit dårlige humør umærkeligt væk som en svale på en sommerdag.

Livet er det skrøbeligste, vi har. Hvis vi misbruger det til at tale grimt til hinanden og bekæmpe hinanden i stedet for at fokusere på at stå op for det, vi selv tror på, så misbruger vi det dyrebareste, vi har: hinanden som mennesker. Når politikere spyr hårde og uforsonlige ord efter hinanden, gør de både deres eget og hinandens liv så ualmindeligt meget sværere. Vi glemmer ofte, at vi alle er mennesker før noget andet. Politikeren er menneske, før hun er politiker. Fodboldspilleren er menneske, før han er fodboldspiller. Det lærte vi i lørdags. Lad os ikke glemme det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere