<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen har ikke pludselig fået varme hjerter

Vi bør ikke rose regeringen, men derimod takke pressen, borgerne og støttepartierne for, at 14 danske børn og deres mødre nu endelig kan komme ud af deres fangenskab i de syriske lejre.

Nu kommer 14 børn med dansk herkomst og tre mødre til Danmark fra syriske fangelejre. Det er ugens bedste nyhed. Skal vi så læne os tilbage og ånde lettet op i lyksalig forvisning om, at regeringen nu omsider har ladet oprigtig bekymring for børnenes tarv vinde over kynisme og politisk strategi? Nej. Der er mange elementer i den pludselige kovending, som peger i retning af, at regeringen først og fremmest tænker i mandater.

Regeringen henviser til PET’s nye sikkerhedsvurdering, der peger på, at der på sigt vil være en større sikkerhedsrisiko ved at lade mødre og børn blive i lejrene end at tage dem hjem nu og retsforfølge mødrene. Det vidste vi også sidste år, hvor PET vurderede, at truslen fra udrejste fra Danmark, herunder udrejste børn, der kommer til Danmark, bl.a. vil kunne påvirkes af, hvordan de modtages af de hjemlige myndigheder, herunder om de tilbydes støtte med henblik på afradikalisering og reintegration. Bemærk, at PET skriver herunder fra udrejste børn. Det vil med andre ord sige, at også voksne er inkluderet i vurderingen. Alligevel har regeringen helt indtil denne uge hårdnakket afvist at hjemtage mødrene. Så argumentet om, at PET’s nye sikkerhedsvurdering indeholder afgørende nye informationer, er uholdbart.

Når man sammenholder det med det faktum, at justitsminister Nick Hækkerup i et samråd i september 2019 undlod at nævne, at han var bekendt med, at PET vurderede, at børn i de syriske fangelejre risikerer øget radikalisering, jo længere de sidder der, bliver man alvorligt bekymret for, at regeringens reelle intentioner ikke er rettet mod børnenes tarv eller rigets sikkerhed – men mod egne taburetter. Derfor skal vi nok finde årsagen til kovendingen et andet sted. Dels må man give den danske presse, at den har gjort sit arbejde i denne sag. Det var pressen, der afslørede tilbageholdelsen af PET-vurderingen fra 2019, og det er pressen, der har bragt reportager fra syriske lejre, så vi mistede appetitten.

Mange har skrevet og råbt, at støttepartierne burde vælte regeringen på denne sag. Det er jeg principielt enig i, fordi kynismen har revet i hjertet og i den stolte danske tradition for ordentlighed og medmenneskelighed. Men i et pragmatisk perspektiv ville det have været en dødssejler.

Dertil kommer en lang række af debattører, kulturfolk og meningsdannere, som i skarpe vendinger har kritiseret socialdemokraternes kolde hjerter. Dels er der rørelse i det socialdemokratiske bagland, der offentligt har ytret kritik af ledelsens linje på udlændingeområdet. Selv om Mette Frederiksen ifølge anonyme kilder har slået den hårde linje fast med krav om klapsalver til frontkæmperne Tesfaye og Stoklund, så tror jeg, at der er politisk klogskab nok i den socialdemokratiske ledelse til at tage kritikken alvorligt. Alle ved, at i politik er kritik fra indre linjer den største fjende.

Og endelig er der presset fra støttepartierne, som vi ikke må underkende. Mange har skrevet og råbt, at støttepartierne burde vælte regeringen på denne sag. Det er jeg principielt enig i, fordi kynismen har revet i hjertet og i den stolte danske tradition for ordentlighed og medmenneskelighed. Men i et pragmatisk perspektiv ville det have været en dødssejler. Hvor var vi i dag, hvis ikke støttepartierne havde bidt sig fast i forhandlingsbordet, men i stedet havde trukket tæppet væk under regeringen? Havde de 14 danske børn og tre kvinder så kunnet se frem til at komme hjem til Danmark? Det tvivler jeg på. Derfor synes jeg sejren i denne omgang skal gå til folket, pressen og støttepartierne. Regeringen har handlet på pres både indefra og udefra, dens medlemmer har ikke pludselig fået varme hjerter. Og der er stadig fem børn i de syriske lejre, som er danske statsborgere, og som bør hentes hjem til Danmark. Kampen er ikke ovre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Carolina Magdalene Maier (f. 1973) er sociolog og klummeskribent. Hun er forfatter til en række sociologiske og lægevidenskabelige tidsskriftartikler samt antologibidrag. Hun er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet. Hun søger nu opstilling til Folketinget for Radikale i København.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.07.21, 00:00
Der forestår et større, folkeopdragende arbejde i forhold til den manglende, moralske bæredygtighed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.07.21, 00:00
Sommeren 2021 bliver vendepunktet, ikke kun fordi vaccinerne kom, men fordi vi igen fik en national fællesfølelse båret af håb og glæde. Læs mere
Af Harun Demirtas
27.07.21, 00:00
Sygeplejerskerne strejker for først og fremmest at gøre det tydligt for arbejdsgiverne, at de er frustrerede over deres arbejde. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.07.21, 17:53
Kontanter er ulækre og gør livet lettere for kriminelle Læs mere
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere