Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Man kan hverken være 95 procent pacifist eller halvgravid

De fleste er overbeviste om, at Putin ikke havde invaderet, hvis Ukraine havde været medlem af Nato. For mig understreger det, hvorfor Nato er en fredsalliance

Den sørgelige konflikt i Ukraine har resulteret i flere politiske holdningsskifter. Derfor skal vi den 1. juni stemme om afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet. Noget, der var helt utænkeligt for to måneder siden.

Inden Ruslands invasion af Ukraine mente den socialdemokratiske regering ikke, at forsvarsforbeholdet var væsentligt til hinder for dansk engagement i internationalt forsvarssamarbejde.

Man er imod Nato, men samtidig erkender man, at det ville have gavnet Ukraine, hvis landet havde været med i alliancen.

Men også for Enhedslisten har konflikten givet politiske udfordringer. Man har svært ved at forholde sig til Nato. Man er imod Nato, men samtidig erkender man, at det ville have gavnet Ukraine, hvis landet havde været med i alliancen.

I Enhedslisten er mange pacifister og tager dermed afstand fra vold og krig. Jeg tror, de fleste tager afstand fra vold og krig. Men hvad gør man, når det opstår alligevel? Kan man nøjes med at synge Nordahl Griegs ”Kringsatt av fiender”, hvor der bl.a. fremgår: ”Stilt går granatenes glidende bånd. Stans deres drift mot død, stans dem med ånd!”

Eller måske er ånd ikke altid løsningen. Desværre.

Enhedslistens chefideolog, Pelle Dragsted, har fundet løsningen ved at hævde, at han nu kun er 95 procent pacifist. For mig har det samme manglende logik som at mene, at man kan være halvgravid. Og hvem skal definere, hvornår en situation berettiger til, at det ikke er de 95, men de 5 procent ikkepacifist, der skal handle?

De fleste er overbeviste om, at Putin ikke havde invaderet, hvis Ukraine havde været medlem af Nato.

Også i Enhedslisten deler man den opfattelse.

For mig understreger det, hvorfor Nato er en fredsalliance og ikke det modsatte. Men Enhedslisten vil stadigvæk have Danmark ud af Nato. Og nedlagt det danske forsvar. Den form for pacifisme, uanset procentgraden, er ikke vejen til opretholdelse af fred. Tværtimod.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.