<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig skal gamle Grundtvig ikke skæres væk. Vi har brug for ham

Præsten, politikeren og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er ikke kun en del af fortiden, men også relevant for fremtiden. Derfor er det godt, at Center for Grundtvigforskning endnu engang blev reddet fra sparekniven.

Helt ærligt, er det ikke upassende at ønske penge til Grundtvig og hans værker, når vi lever i en tid med klimaudfordringer, corona og fokus på sexisme?

Dette venligt mente spørgsmål mødte jeg fra en god bekendt fra det politiske miljø i denne uge. Anledningen var, at jeg – i min egenskab af næstformand i Center for Grundtvigforskning – forsøgte at understrege det ukloge i at stoppe for bevillingerne til centret.

Det har regeringen desværre lagt op til i dens seneste tre finanslovsudspil. Alle gangene heldigvis forgæves, fordi en række partier, med Venstre og Dansk Folkeparti i spidsen, mente noget andet. Ja, i år var det vel nærmest alle partierne uden om regeringen, der mente noget andet i denne sag.

Det er en skam at ville stoppe for bevillingen. For på samme måde som partiledere fra hele det politiske spektrum ofte og flittigt citerer Grundtvig, ville jeg håbe, at alle kunne bakke op Grundtvigforskningen.

At Grundtvig ofte bliver citeret, er naturligt. For Grundtvig er en del af Danmarks kulturelle immunforsvar; Grundtvigs sange og den sangkultur, han var med til at fremelske, er stærke virkemidler, når det danske samfund møder modstand.

Det har man oplevet under historiske kriser, f.eks. under Besættelsen. Men bestemt også under nutidige kriser som den nuværende coronakrise. Det er de færreste, der ikke anerkender, at Grundtvigs forfatterskab er en levende del af dansk kulturarv.

Det er også baggrunden for Center for Grundtvigforskning. På centret digitaliseres hans tekster, sange og tanker, så de løbende bliver gjort tilgængelige for hele befolkningen.

Projektet kom på finansloven i 2009 som et pioner-projekt i digital kulturarvsbevaring. Det har fra begyndelsen været forventet afsluttet ved udgangen af 2029. Projektet er således mere end halvvejs, og arbejdet skrider planmæssigt frem: Alle faglige krav og tidsfrister er blevet overholdt.

Så svaret på spørgsmålet, om det ikke er upassende at bruge penge på Grundtvig, er for mig klart. Nej, tværtimod. For med kendskab til Grundtvig sikrer vi mulighed for kendskab til, hvor vi kommer fra, og hvorfor vi er blevet, som vi er. Det er altid en god og nødvendig ballast for at kunne håndtere fremtidens udfordringer.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Carl Holst (f. 1970) er højskolebarn opvokset i tilknytning til Rødding Højskole. I mange år var han folkevalgt og bl.a. amtsborgmester, regionsrådsformand, minister og medlem af folketinget for Venstre. I dag er han formand for bl.a. Idrættens analyseinstitut og Videncenter for folkeoplysning samt Center for Grundtvigforskning. Han er medforfatter til bogen ”Carl – prisen for et liv i politik”.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere