Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommunalvalget er en politisk handling. Vi vælger politikere med holdning, ikke administratorer

Det bekymrer mig, at nogle tilsyneladende glemmer, at det er mennesker med en politik, vi vælger. Senest er Københavns overborgmester blevet klandret for at reklamere for Socialdemokratiet. Øh, ja – hvem ellers?


Danmark er i valgkamp, kommunalvalgkamp. Den 16. november kan alle stemmeberettigede være med til at bestemme, hvem der skal i byrådet og dermed få indirekte indflydelse på, hvilket parti der skal besætte borgmesterposten i ens kommune. Altså en demokratisk handling i et samfund med fri og almindelig valgret.

Sådan har det været siden 1908, hvor man fik fri og almindelig valgret til det kommunale selvstyre, da både mænd og kvinder over 25 år fik valgret til kommunalvalgene. Første gang både mænd og kvinder kunne stemme til et kommunalvalg, var i marts 1909.

Nogle steder kan man også stemme på personer, der opstiller uden for de etablerede politiske partier i form af lokallister, borgerlister mv. I dag sidder de politiske partier dog på langt de fleste poster.

Hellere folkevalgte med holdninger, som de står ved.

Så kan man, udover politisk overbevisning, have andre præferencer for, hvem man vil stemme på. Nogle stemmer efter køn, om vedkommende er lokalt bosiddende eller repræsenterer et bestemt erhverv.

Men kommunalvalget er stadigvæk en demokratisk politisk valghandling, hvor man på valgdagen deler sig efter anskuelser. Derfor finder jeg det bekymrende, at der er en tendens til, at man glemmer det, når de valgte efterfølgende udøver deres hverv som folkevalgte.

Her skal man helst blot administrere holdningsløst, uden politisk indhold, kant eller visioner. Senest er Københavns overborgmester blevet kritiseret for at reklamere for Socialdemokratiet, når han udtaler sig i pressemeddelelser.

Ja, hvad ellers? Skulle han som socialdemokrat reklamerer for et andet parti? Han skulle ikke reklamere for noget, vil nogen sikkert mene. Men det finder jeg er en farlig tilgang. For det kommunale landskab i Danmark skal ikke ledes af holdningsløse bogholdere, så kunne man lige så godt nøjes med ansatte embedsmænd.

Hellere folkevalgte med holdninger, som de står ved. Det har også den demokratiske fordel, at vælgerne også på valgdagen ved, hvor de står. Hvilket er gavnligt, når man skal dele sig efter anskuelser.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.