<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Restriktionerne er væk. Forhåbentlig er nogle af de tendenser, vi så undervejs, det også

Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder.

Efterhånden nærmer Danmark sig den første uge uden nogen former for coronarestriktioner.

Jeg glemmer aldrig billedet af militære køretøjer, der i konvoj fragtede coronaofre ud af Bergamo. Dengang myndighederne så sig nødsaget til at bede militæret om at flytte de mange døde.

Det fik mig til at genlæse J.P. Jacobsens novelle fra 1872 ”Pesten i Bergamo”. Novellen fortæller historien om sammenbrud af fornuft og moral i et samfund, som bliver ramt af pesten: »Lige i Begyndelsen, da Pesten kom paa, havde Folk sluttet sig sammen i Enighed og Samdrægtighed, havde været paa Vagt efter at Ligene blev ordenlig og godt begravede, og havde hver Dag sørget for, at der blev tændt store Baal af Ild paa Torve og Pladser«.

Men i takt med at pesten spredte sig, udviklede der sig også en forråelse i Bergamo: »Og da Folk (..) efterhaanden blev faste i den Tro, at Himlen enten ikke vilde hjælpe eller ikke kunde, da ikke blot lagde de Hænderne i Skjødet, sigende, at Alting maatte komme som det komme skulde, nej, men det var som om Synden fra en dulgt og snigende Sot var bleven en ond og aabenbar, rasende Pest (..) Luften var fuld af Bespottelse og Ugudelighed«.

Heldigvis er der sket meget, siden J.P Jacobsen skrev novellen. Samfundet er blevet mere civiliseret, og normer og orden er helt anderledes i dag end dengang. Eller hvad? Jeg synes i hvert fald, jeg har kunnet iagttage nogle ting, som jeg ville have forsvoret kunne finde sted.

I Ungarn vedtog man en lov, der blev lanceret som regeringens nødvendige og ansvarlige svar på coronaudfordringen, som sikrer, at landets premierminister, Viktor Orbán, på ubestemt tid kan styre landet per dekret. Altså som diktator.

Men også i Danmark. Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Men måske endnu mere bemærkelsesværdigt ønskede regeringen mulighed for indtrængen i private hjem uden dommerkendelse.

Under ”Den sorte død”, pestens hærgen i Europa fra 1347 og omkring 6 år frem, vedtog man flere tiltag, der skulle begrænse smitten. Bl.a. en ordning, hvor man anonymt kunne fortælle myndighederne, hvem der havde pest. Så sikrede myndighederne, at vedkommende ”forsvandt”, og man undgik, at smitten blev spredt. Ordningen blev udnyttet af mange til anonymt, men også falsk, at komme af med en politisk modstander eller en erhvervsmæssig konkurrent.

Herhjemme havde man i starten af krisen mulighed for at anmelde anonymt, hvis man fik mistanke om, at naboen eller en anden var blevet smittet med corona.

Det er også i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Folk med tendens til hypokondri får noget at se til, og dagligdagens politibetjente får noget at gå op i.

På grund af en astmatisk lungelidelse har jeg hen over sommeren hostet meget. På et tidspunkt skete det også i letbanen i Aarhus. Men selv om det skete tre meter fra nærmeste passager og med mundbind, fik det alligevel en yngre kvindelig medpassager til at råbe til mig, at jeg burde holde mig væk.

Jeg håber, vi fremover får et samfund uden restriktioner og med sammenhold – ikke forråelse og sammenbrud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Carl Holst (f. 1970) er højskolebarn opvokset i tilknytning til Rødding Højskole. I mange år var han folkevalgt og bl.a. amtsborgmester, regionsrådsformand, minister og medlem af folketinget for Venstre. I dag er han formand for bl.a. Idrættens analyseinstitut og Videncenter for folkeoplysning samt Center for Grundtvigforskning. Han er medforfatter til bogen ”Carl – prisen for et liv i politik”.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere