<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

"Hope is not a strategy" - nej, men frygt burde heller ikke være det

Et samfund går i stå, hvis det ledes af langtidsskuffede levebrødspessimister og dommedagsprofeter. Så bliver et minkerhverv udryddet i folkesundhedens hellige navn uden undersøgelser af, om det er lovligt eller om man kan opnå begge dele.

Påsken handler, religiøst, for de fleste om at lyset og håbet sejrer over mørket og frygten. Og dermed hvordan det gode er stærkere end det onde. Hvordan den enkelte så udlever det, er til gengæld forskelligt. Det oplevede jeg påskelørdag efter at have ønsket glædelig påske til en god ven, som straks svarede: ”Det er først i morgen. Indtil da hersker mørket….”

Uvist hvorfor fik det mig til at tænke på coronastrategi-bemærkningen fra statsministerens departementschef: ”Hope is not at strategi.” For hvis det modsatte af lys og håb, er mørke og frygt, gruer jeg for at frygt bliver strategien. Uden livsglæde og håb.

En coronastrategi, strategi for folkesundhed eller klimastrategi med primært fokus på frygt og ikke håb, giver hverken livsglæde, håb og fællesskab. Og et samfund uden er ikke et rart samfund. Det kan man læse om i J.P. Jacobsens novelle ”Pesten i Bergamo”. I novellen beskrives et samfund, hvor lyset og håbet forsvinder og bliver præget af mørke og frygt. ”Lige i Begyndelsen, da Pesten kom, havde Folk sluttet sig sammen i Enighed og Samdrægtighed, havde været paa Vagt efter at Ligene blev ordenlig og godt begravede, og havde hver Dag sørget for, at der blev tændt store Baal af Ild paa Torve og Pladser,”

Men der skete noget da håbet blev afløst af frygt for ”da Folk fornam det og efterhaanden blev faste i den Tro, at Himlen enten ikke vilde hjælpe eller ikke kunde, da ikke blot lagde de Hænderne i Skjødet, sigende, at Alting maatte komme som det komme skulde, nej, det var som om Synden fra en dulgt og snigende Sot var bleven en ond og aabenbar, rasende Pest.”

Jeg tror på den grønne omstilling og tager klimakrisen alvorligt. Men jeg bliver bekymret, når den unge klimaaktivist Greta Thunberg giver udtryk for, at”I har stjålent mine drømme og min barndom med jeres tomme ord.” For det udtrykker ikke meget livsglæde, håb og fællesskab.

Som Søren Kierkegaard formulerede det: ”med glad fremsyn til det tilkommende, med stadig opmærksomhed på det nærværende, med roligt tilbagesyn til det forbigangne”.

Glad fremsyn! Ikke bare fremsyn, men et glad fremsyn. Mange vil mene at i en tid med corona er håbet svært at bevare og frygten nærliggende. Også for politikerne.

Jeg mener Kierkegaards ord stadigvæk har gyldighed. For et samfund går i stå, hvis det ledes af langtidsskuffede levebrødspessimister og dommedagsprofeter. Så bliver et minkerhverv udryddet i folkesundhedens hellige navn uden undersøgelser af, om det er lovligt eller om man kan opnå begge dele.

Det kan godt være at ”hope is not a strategy,” men det er frygt bestemt heller ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Carl Holst (f. 1970) er højskolebarn opvokset i tilknytning til Rødding Højskole. I mange år var han folkevalgt og bl.a. amtsborgmester, regionsrådsformand, minister og medlem af folketinget for Venstre. I dag er han formand for bl.a. Idrættens analyseinstitut og Videncenter for folkeoplysning samt Center for Grundtvigforskning. Han er medforfatter til bogen ”Carl – prisen for et liv i politik”.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere