Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bak nu op om et sikkert og trygt dagpengesystem!

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man vil sætte en samfundsmodel over styr ved ikke at sikre et fleksibelt og sikkert dagpengesystem. Længere er den ikke. Vi skal have halveret genoptjeningskravet og skabt tryghed omkring folks hverdag.

Ingen ønsker sig at stå uden arbejde og uvis omkring ”kan jeg nu få smør på brødet”. Det er helt sikkert. De fleste af os sætter en ære i at have et arbejde, bidrage til fællesskabet og frygter den dag, hvor fyresedlen lander på vores bord. Ikke kun fordi det er et tab af indkomst, men fordi det at være arbejdsløs på mange måder også er et tab af identitet.

De 34.000, der er røget ud af dagpengesystemet, de vil gerne i arbejde. Jeg har endnu ikke mødt en arbejdsløs, der foretrak sofaen, og som socialrådgiver og politiker, har jeg mødt en del. Den opfattelse hører til på højrefløjen, og den skal blive der.

Men statsministeren har sagt det benhårdt, da hun forleden vendte hjem fra ferie. Der kommer ingen ændringer i forhold til dagpengene. Der er nedsat en dagpengekommission, den skal vi skal vente på. Og al snak om genoptjeningskrav i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er fejet af bordet. Hun sagde det åbenlyst til skræk og advarsel overfor Enhedslisten og SF, der over sommeren har sagt, at de vil have genoptjeningskravet halveret.

Virkeligheden er dog også, at de fleste socialdemokrater jeg kender, er enige i det krav. Jeg er i hvert fald.

Og argumentet for ikke at ville genskabe trygheden om genoptjeningskravet køber jeg ikke. ”Det de arbejdsløse har mest brug for er et arbejde, ikke en længere dagpengeperiode eller et halveret genoptjeningskrav”, har det lydt.

Jo, bevares, det er vi da helt enige i. Men nu er årsagen til at man er på dagpenge jo netop den, at man ikke kan finde et arbejde. Logikken svarer til at skære ned i sundhedsvæsnet med den begrundelse, at man da hellere vil have at folk er glade og raske, end at de ligger syge på hospitalet.

Dagpengesystemet har i mange år fungeret som en håndsrækning til dem, som mistede deres arbejde. Man havde vished om, mister jeg mit arbejde, men lever op til min del af samfundskontrakten, hvor jeg står til rådighed og aktivt søger arbejde, så holder fællesskabet hånden under mig.

Med en halvering af dagpengeperioden og en fordobling af genoptjeningskravet har vi brudt med vores del af samfundskontrakten.

Men det er ikke kun et spørgsmål om de her menneskers levegrundlag, det er også et spørgsmål om hele Danmarks fundament. Nemlig det centrale element i den danske model, flexicurity-systemet. Aldrig før har så mange tegnet private arbejdsløshedsforsikringer, flere og flere kræver længere opsigelsesfrister, det får arbejdsgiverne til at tøve med at ansætte, al sammen en udvikling, der gør den danske arbejdsmarkedsmodel mindre fleksibel og mere usikker.

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man vil sætte en samfundsmodel over styr ved ikke at sikre et fleksibelt og sikkert dagpengesystem. Længere er den ikke. Vi skal have halveret genoptjeningskravet og skabt tryghed omkring folks hverdag.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.