*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mændene vandt EM i 92, men ingen ved, at kvinderne har vundet VM to gange?!

Man kan ikke andet end at konkludere, at foruden Caroline Wozniacki, Pernille Blume og håndbolddamernes uundgåelige monopol, så er kvinder fortsat overset i sporten.

2-1 over Tyskland, sådan! Godt gået. Det danske kvindelandshold har lige spillet sig i en semifinale ved EM. De trodsede regnen og oddsene, men det er faktisk langt fra første gang, at det danske kvindelandshold har præsteret massivt på grønsværen.

At vinde VM i fodbold er vel objektivt set en af de største sportspræstationer, man kan forestille sig. En folkekær sport, hvor konkurrencen er hård, og hvor der hvert år skydes millioner af kroner efter den kommercielle del af sporten. En VM-medalje kaster uendelig anerkendelse og opmærksomhed af sig… I hvert fald, hvis man er en mand.

For Danmark har faktisk vundet VM i fodbold to gange før, selvom det ikke er noget, der fremgår af hverken historiebøgerne, er en del af sportskommentatorernes repertoire eller nævnes på skærmen. Man skulle næsten tro, at det var en skamfuld affære, så lidt som det omtales. Nuvel var det ilde set på daværende tidspunkt, at kvinder sådan dyrkede sport, men som en del af den øvrige kvindefrigørelse vi hædrer i dag, så kunne man godt fremhæve den præstation.

I 1970 vandt Boldklubben Femina på vegne af Danmark over Italien 2-0 ved det uofficielle VM i kvindefodbold, endda i Italien. Og den danske guldrus gentog sig i 71 – hvor kvinderne igen – denne gang med et rigtigt udtaget landshold, vandt over Mexico, endnu en gang over værtsnationen.

Efter de to VM-sejre tog Dansk Boldspil-Union sig sammen og begyndte at organisere kvindefodbold i Danmark.

Og med god grund. For, hvis man kaster et historisk tilbageblik på dansk fodbolds milepæle, så har kvindefodbold overgået herrerne med mange fodboldsbaners længde.

Alligevel er det fortsat sådan, at hæderen, opmærksomheden og lønnen er vidt forskellig. For eksempel er ingen af de VM-vindende kvinder nogensinde blevet optaget i sportens Hall of Fame, hvor ellers både Morten Olsen, Preben Elkjær, Brian og Michael Laudrup, Allan Simonsen og Peter Schmeichel fremgår. Faktisk er det så grotesk, at der i alt kun er optaget 5 kvinder i sportens Hall of Fame.

Man kan ikke andet end at konkludere, at foruden Caroline Wozniacki, Pernille Blume og håndbolddamernes uundgåelige monopol, så er kvinder fortsat overset i sporten. Og hvorfor så det? Uden sådan at slå for hårdt op i banen, så er det vel i bund og grund fordi, at vi fortsat lever i et samfund, som har et patriarkalsk islæt. Kvindens sportspræstation regnes ikke for det samme som mandens. Det bebrejder jeg hverken mændene eller kvinderne selv isoleret set.

Men det er da oplagt, at der hvor man har magten til at skabe forandringen, der bør man gøre det. For eksempel ift. Hall of Fame, hvor bla. Preben Elkjær, Anders Kern Bøje, Flemming Østergaard og flere sidder og tager sig af udnævnelserne. Der sidder i øvrigt kun en kvinde i den bestyrelse, Lone Hansen, på vegne af Team Danmark. Eller på skærmen, hvor DR som en del af Public Service godt kunne uddele lidt mere konfetti til kvinderne. Eller i spalterne, hvor aviserne godt kunne gemme lidt blæk til kvinderne.

For det ville klæde det ellers ligestillede Danmark, hvis vi hædrede kvindelige og mandlige sportspræstationer på lige vis, som vi i øvrigt prøver at praktisere i resten af samfundet; arbejdsmarkedet, uddannelsessystemet og foreningslivet mv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her