*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har brug for en tidsbank!

Vi burde have en tidsbank på det danske arbejdsmarked. En bank, hvor man sparer tid op. En bank, som kan være med til at sikre en bedre balance mellem privatlivet og arbejdslivet. En bank, hvor vi får mere selvbestemmelse over vores tid uden at trække tæppet væk under ens økonomi.

Det er mest dyrebare vi har, er vores tid. Når den først er brugt, så får man den aldrig tilbage. At spilde tiden fører til ærgrelse, men at bruge tiden forkert fører nemt til fortrydelse.

Jeg er inderligt bange for, at vi kommer til at fortryde, hvordan vi bruger vores tid. Danskerne er vel og mærke et utal af gange blevet kåret til verdens lykkeligste folk, men vores bestræbelser på at forbedre livskvaliteten må ikke høre op.

Når jeg en gang ser tilbage på mit liv, så vil jeg håbe, at jeg har levet det sådan, at dét, der skaber reel værdi for mig har fyldt mest. Kærlighed, fordybelse i det der pirrer mit hoved, forfølgelse af mine instinkter, bjergtagende oplevelser og ikke mindst stille stunder til tanker.

Uden at generalisere for meget, så lever de fleste af os vel et pligtfuldt liv i dag, hvor det hele tiden handler om, at det gode ligger ude fremtiden. Det handler om at arbejde og spare sammen til en alderdom, som man ikke ved hvor lang bliver. Det handler om at få enderne til at mødes i hverdagen, så vi kan holde hovedet oven vande uden at blive for presset af alle vores påtvungne og selvvalgte gøremål.  Vi er ambitiøse – måske også for ambitiøse.

Det er vel i grunden ret absurd, at alle de år, hvor vores krop og ånd er mest velfungerende, der dedikerer vi al vores tid til at arbejde. Nuvel er det arbejdende fællesskab med en høj produktivitet forudsætningen for at kunne bevare og fremtidssikre vores velfærdssamfund, og livet i sin reneste og naturligste form handler selvfølgelig om at skaffe føde til dagen og vejen, men når vi nu har muligheden for at indrette tilværelsen lidt anderledes, hvorfor gør vi det så ikke?

Vi burde have en tidsbank på det danske arbejdsmarked. En bank, hvor man sparer tid op. En bank, som kan være med til at sikre en bedre balance mellem privatlivet og arbejdslivet. En bank, hvor vi får mere selvbestemmelse over vores tid uden at trække tæppet væk under ens økonomi.

I dag er det sådan, at mange må foranstalte sig på uhensigtsmæssige måder for at kunne hengive sig andet end arbejdslivet. Enlige mødre vælger at gå på deltid og tage dyre forbrugslån, flere flytter på landet, hvis de vil holde orlov, for at sikre, at økonomien kan holde til det, og størstedelen afskriver helt muligheden for at stemple ud i løbet af arbejdslivet.

Med en tidsbank kunne man i praksis skrue en model sammen, hvor man kan spare sin overarbejdstimer op i banken, hvor man så selv bestemmer om man vil have dem udbetalt som penge eller i tid som ferie, nedsat arbejdstid eller orlov, når man vil. På den måde ser man et arbejdsliv i et længere perspektiv med større fleksibilitet. Ideelt set vil man også kunne tage sine opsparede timer med på tværs af ansættelsesforhold – både i det private og offentlige.

Knap halvdelen - 46 procent - af lønmodtagerne siger i en undersøgelse af Ugebrevet A4, at de ville gøre brug af en tidsbank – så opbakningen er der.

Jeg betragter ikke tidsbanken som et selvrealiseringsprojekt, men et sundt princip i en tid, hvor flere og flere bliver stressede, hvor mange har svært ved at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen, og hvor den høje pensionsalder betyder, at vi forlader arbejdsmarkedet med få gode leveår i behold.

Vi lever under et tidstyranni. Det bør derfor være vores tids samlede ambition at skabe mere frihed for den enkelte til at planlægge sin egen tid.

Tiden flyver som bekendt, og for mange leves livet baglæns frem for forlæns. Men det behøver ikke at være sådan. Der er ingen fremtid i at bruge nutiden på at ærgre sig over fortiden, så det gælder om at bruge tiden klogt, mens man har den.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her