Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi går for meget op i, hvad andre tænker om os

Vi taler om, at vi lever i en tid, hvor frisindet har kronede dage, hvor du kan se ud, gøre, mene og tænke hvad du vil. Men paradoksalt nok virker det til, at vi ikke rigtig hviler i os selv.

Vi taler om, at vi lever i den narcissistiske tidsalder, men spørgsmålet er om det er rigtigt? Er vi forelskede i vores eget spejlbillede eller kigger vi os så meget i spejlet, fordi vi forsøger at efterligne andre? Lignes andres billede.

Mange mennesker render rundt og har ondt i livet. Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Depressioner, angst og tvangstanker. Mange, måske særligt de unge, føler sig utilstrækkelige og kan ikke leve op til samfundets forskruede idealer. Hverken i forhold til uddannelse, karriere, udseende og social omgangskreds. Hvem af os kan egentlig det?

Og nu siger jeg det fortærskede, men det gør det ikke mindre rigtigt. De sociale medier visualiserer verdenen og mennesker på en virkelighedsfjern måde.

Livet er ikke som på de sociale medier. Vi viser det kønne, imponerende og polerede. Kun solsiderne og aldrig skyggesiderne.

Men hvordan skal vi egentlig vide det, hvordan skal vi huske på at minde os selv og hinanden om det hele tiden? For det er nødvendigt. Det er nødvendigt, at vi tager snakken kollektivt om, at man skal være som man er, og ikke påtage sig en livsstil, fordi den gør sig godt bag et filter på et billede på instagram. Vi skal tale om, hvordan man bliver tro mod sig selv og hvordan lykken findes.  

Vi higer og søger efter en identitet, som på den ene side er unik, men som på den anden side ikke må være så unik, at den ikke passer til illusionerne på de sociale medier. Vi må ikke gå glip af andres anerkendelse. Vi frygter for at gå i ét med tapetet, livet må ikke gå ubemærket hen, men samtidig bruger vi al for meget tid på analysere, hvad andre tænker om os.

Vores stræben efter en særlig identitet er sjældent rodfæstet i os selv, men handler mere om at imponere omverdenen.

Når jeg selv tænker tilbage fra mine teenageår og frem til et par år siden, så gik jeg frygtelig meget op i, hvad folk tænkte om mig. Jeg gjorde en dyd ud af at være ”på”, folk skulle gerne både se og høre mig, og de skulle gerne kunne lide mig. Jeg skulle jo ”være noget” som forudsætning for at blive til noget.

I dag har jeg det anderledes. Jeg er den jeg er. Jeg behøver ikke at være ”på”, og folk må slå sig på mig, som de vil. Ikke mit problem.

Næsten i hvert fald. Jeg falder også i. Jeg skriver om succeserne, de høje karakterer fra mit jurastudie, min virksomheds fremgang, lægger billeder op af hjemmet, lige når der er ryddet op og gjort rent. Til gengæld så viser jeg sjældent billeder af mig selv tømmermandsramt, når jeg fået 7 til en eksamen, når mit hjem roder eller skriver om, når jeg synes livet gør ondt og er uretfærdigt.

Men i mødet med folk, der prøver jeg at være mig selv, med al min duelighed og uduelighed. Med al min selvtillid og usikkerhed. Med mit nærmest sydlandske temperament, mine overdrivelser og mine store følelser.

Dermed ikke sagt, at jeg er afstumpet, uhøflig eller dårligt opdraget. Jeg har bare ikke længere brug for alles opmærksomhed og anerkendelse, jeg har brug for at være ærlig, og for, at dem jeg sætter pris på og holder af, også holder af mig.

Jeg vil i det private slå mit lille slag for at der skal være lidt mere plads til det fulde billede. Jeg vil forsøge at være ærlig om mit livs sol- og skyggesider. Slå instagram filteret fra. I mere end én forstand.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.18, 21:32
Sverige er på vej til et nyt stadie. Læs mere
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her