*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alt for mange forældre slår deres børn med ord

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. Selvom færre børn får lussinger, så er der mange forældre der slår - med ord.

I går var 20-året for afskaffelsen af revselsesretten. En vigtig sag og sejr for fortidens og fremtidens børn.

En barndom og opvækst bør være fyldt med ubegrænset kærlighed, tryghed og ikke mindst forældre, som repræsenterer sunde værdier.

Og selvom børnene nu har lovgivningen på deres side, så er der desværre fortsat mange børn, der oplever og lever med vold i hjemmet.

En undersøgelse fra SFI i 2016  viser, at hvert sjette barn oplever vold i hjemmet, mens hvert tolvte barn er udsat for psykisk vold. Forfærdeligt, forkasteligt og forkert.

Magtudøvelse, hvor det handler om at tryne andre mennesker er altid frygteligt, men særligt i en ulige relation – som mellem barn og voksen – der er det ufatteligt nedbrydende.

Det er en ydmygelse, som vil forfølge en resten af livet. Og vi kender alle til det faktum, at børn, der er vokset op med vold i hjemmet, har større sandsynlighed for selv at blive voldelige overfor deres børn. Det arves simpelthen.

Man kan udøve vold overfor et barn på mange måder. Fysisk, men også psykisk. Man kan ”slå med ord”. Man står ikke tilbage med en blodtud, blå mærker eller rifter, som efter man er blevet skubbet, nevet eller slået, men de psykiske konsekvenser er de samme som ved fysisk vold. Ofte fordi fysisk vold er kombineret med psykisk vold.

Psykisk vold – hvor man slår med ord – er derfor også den mest udbredte form for vold overfor børn. Det handler om ydmygelse, kontrol, og isolation. Det handler om med ord at nedgøre barnet. Det handler om at kue ved at udnytte det åbenlyse hierarki voksen og barn imellem. Det handler om at barnet bliver bevidst overset, højlydt fravalgt og truet. Det handler om at nedbryde et barn, hvor man burde bygge det op. Styg og utilgivelig adfærd.

Psykisk vold kommer i mange udgaver. I brudte familier med konfliktfyldte skilsmisse- og samværssager, hvor barnet udsættes for psykisk vold ved at blive fanget i forældrenes konflikt. Eller i familier, hvor der er partnervold og barnet bliver truet til at tie stille. Eller som en konstant understrøm af skæld ud, hvor man isoleres fra resten af familien, får taget sit legetøj og får skylden for hændelser, hvor man ingen skyld har.

Men hvad gør vi så ved det? For det er jo ikke lige så nemt at spotte som fysisk vold, hvor man kan se, at et barn har fået bank. Det er heller ikke så nemt at råbe op om, som fysisk vold, hvor man har en klokkeklar lovgivning at støtte sin ret på. Psykisk vold er mere abstrakt, men senfølgerne og skadevirkningerne er lige så skæbnesvangre.

En del af løsningen er, at vi skal blive bedre til at tale om psykisk vold, vores fagprofessionelle skal uddannes bedre til spotte et barn, der er udsat for psykisk vold, og vi skal have en fælles ed om, at man hellere må reagere en gang for meget end en gang for lidt. Der er masser af gråzoner ift. psykisk vold, men tvivlen skal altid komme barnet til gode.

I Danmark blander vi os ikke hinandens privatliv, men der må være en klar undtagelse til reglen, og det er, når det handler om børn og deres velbefindende.

For mig at se har vi en vigtig kamp foran os, som en anden Peter Sabroe, må vi sikre os, at børn får en tryg og kærlig barndom – det skylder vi dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her