*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop den generelle mistænkeliggørelse: Den mandlige pædagog er en slags hverdagshelt!

Lige NU ruller det over nyhedsfladen med en pressemeddelelse fra Københavns Vestegns politi om, at en 46-årig mand er sigtet for overgreb mod op til 24 børn. Forfærdeligt, frygteligt og skæbnesvangert. Når det så er sagt og ment, så er den næste tanke der rammer mig, at nu eskalerer mistænkeliggørelsen af landets mandlige pædagoger.

Må barnet sidde på skødet af den mandlige pædagog, må den mandlige pædagog skifte ble alene, skal dørene til WC og puslerum stå åbne, når den mandlige pædagog er derinde med et barn og må den mandlige pædagog putte med ”børnene”?

Over halvdelen af danske daginstitutioner har regler, der skal beskytte børn mod seksuelle overgreb og pædagoger mod uberettigede anklager. Reglerne gælder ofte for både mænd og kvinder, men håndhæves ofte kun overfor mænd. Altså ulovlig forskelsbehandling.

Jeg husker min egen yndlingspædagog på fritidshjemmet, han hed Kim. Han var rimelig bad-ass, i hvert fald set fra børnehøjde. Han fortalte røverhistorier med mange bandeord, han spillede guitar, han legede vildt og smuglede slik med ind til vores stue. Han var sådan en slags hverdagshelt, og han gav de bedste kram og kys, når man var faldet, og der skulle pustes på hudafskrabningerne. Kim, han var guld værd.

Det var de andre kvindelige pædagoger selvfølgelig også, men Kim var den eneste mand, udover lederen på fritidshjemmet, så han var ombejlet.

Og efter jeg er blevet voksen og mere oplyst, så står det klart for mig, at det der med at vælge at blive pædagog som mand – det er altså ikke kun en dans på roser. Mistænkeliggørelse og særregler er en del af hverdagen for de mandlige pædagoger. De tilfælde vi har haft af overgreb i børneinstitutioner har betydet, at mange mænd skal tænke gevaldigt over deres relation til børnene på en måde, som i min optik er unaturligt ift. børns umiddelbarhed. De er ”jaget vildt” – som også filmen ”Jagten” portrætterede fint, for et par år tilbage.

Der er 53.000 pædagoger i Danmark, men kun 14% af dem er mænd, jeg ville ønske, at kønsbalancen var bedre – mest af alt for børnenes skyld.

Det er også dokumenteret adskillige gange, at der er et stort misforhold mellem, hvor mange ”mistanker” om overgreb, der bliver rejst, og hvor mange der rent faktisk fører til dom. At mistænke en uskyldig for et seksuelt overgreb på et barn – det er hjerteskærende. Det brændemærker den mandlige pædagog for livet, for er man først mistænkt, så bliver man aldrig helt uskyldig.

Det er frygteligt, hvordan mandlige pædagoger er stigmatiseret i dag, og hvordan de qua deres valg af fag skal leve med at blive kigget over skulderen.

Vores børn har så godt af at opleve et nuanceret samfund ift. køn, race, religion, seksualitet og etnicitet. Og de har mindst lige så godt af at lære, at vores velfærdssamfund er et ”tillidsprojekt”, hvor vi alle yder, og hvor undtagelsen til reglen – den laveste fællesnævner – ikke blive definerende for, hvordan vi indretter fx vores daginstitutioner og vores syn på andre mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her