Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du skal have samme respekt for en muslim, som du har for en kristen eller en ateist

"Vi har alle en forpligtelse til at tage ansvar for vores ord og gerninger. Det ansvar har ingen farve eller religion, det gælder alle mennesker."

Debatten om forbud mod bederum på uddannelsesinstitutioner er blot en af mange, hvor muslimer og religionen Islam direkte og indirekte bebrejdes for at lede til radikalisering og fanatisme. Den konkrete debat om bederum synes jeg er tragisk og uvedkommende, da der er større reelle samfundsproblemer, som vi burde fokusere på.

Men jeg får lyst til – for jeg ved ikke hvilken gang – at slå det fast, at vi er på afveje, når vi forsøger at koble den moderate muslim sammen med den fanatiske og ekstreme.

Der kunne skrives meget og langt om det, men jeg har i stedet skrevet nogle - for mig - sandheder, principper og pejlemærker sammen, som - for mig - definerer, hvordan vi bør anskue religion, mennesker der er religiøse eller ateister og vores samfund.

1. Religiøs fordybelse fører ikke per definition til religiøs fanatisme eller ekstremisme.

2. Husk nu på, at størstedelen af ofrene for terror er muslimer. Både hvad angår liv og forråelse af en religion.

3. Ekstremister og folk der vil tage eget og andres liv i kampen mod demokratiet, er ikke kristne, muslimer eller andet. De er først og fremmest de største kujoner af alle.

4. I min optik, har mine muslimske venner lige så meget til fælles med terrorister som mine etniske danske venner har.  Ingen af os har noget med ideen bag terroren at gøre.

5.Ingen skal undskylde for noget, som de ikke har gjort.

6. Vi må ikke blive kilden til had, fordi vi lader moderate muslimer tage skylden for gale mørkemænds værk.

7. Man kan ikke bede et menneske om at tage skyklapperne af, hvis mennesket ikke ved, at han har dem på.

8. Enten er al religion ude af offentlige institioner eller også er alle religioner tilladte. Alt andet er diskrimination.

9. Et land kan ikke være religiøst. Et menneske kan være religiøst.

10. Den største fare for radikalisering er ikke selve religionen, men at vi polariserer og ekskluderer muslimer.

Der bor 250.000 muslimer i Danmark, hvordan er vi havnet dér, hvor vi ikke ser på dem som ligemænd? Hvorfor er nuancerne forsvundet?

Der er meget på spil. Vi polariserer og graver grøfter i stedet for at bygge broer. Vores sammenhængskraft er i fare. Vi har alle en forpligtelse til at tage ansvar for vores ord og gerninger. Det ansvar har ingen farve eller religion, det gælder alle mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her