*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er bange for at blive opfattet som nationalist, når jeg flager med Dannebrog

"Ærlig snak er vel, at mange synes, at vores allesammens flag ikke længere er alles, men nærmere Dansk Folkepartis. Og således, når man taler om danskhed og stolthed over sit land, så er det med udgangspunkt i Pia Kjærsgaards, Messerschmidts, Krarups og Søren Espersens verdenssyn".

Jeg har lige fået en flagstang, 10 meter høj, så den kan ikke overses. Til hverdag vejrer en vimpel, ved særlige lejligheder, så er det dannebrog.

Umiddelbart, så er der jo intet forgjort i at ville flage, men så alligevel. Inden flagstangen kom op – en 30 års fødselsdagsgave fra mine forældre – der diskuterede jeg med min bedre halvdel, hvilket signal man sender, når man planter et flag midt i forhaven. For er en flagstang (fortsat) nu til dags blot et nationalt symbol, der markerer glæde over sit nationale tilhørsforhold? Eller sender Dannebrog i manges øjne også et ekskluderende budskab?

Når jeg taler om Danmark, mit blik på Danmark, så handler det først og fremmest om sunde værdier som demokrati, åbenhed og mangfoldighed – og om vores velfærdssamfund. Og min stolthed – hvis jeg skal bruge den vending – over at være dansker, handler om at stå på de værdier og være inkluderende.

Men jeg ved godt, at min association til Dannebrog, og det at være dansker er markant anderledes end hos mange andre. Ærlig snak er vel, at mange synes, at vores allesammens flag ikke længere er alles, men nærmere Dansk Folkepartis. Og således, når man taler om danskhed og stolthed over sit land, så er det med udgangspunkt i Pia Kjærsgaards, Messerschmidts, Krarups og Søren Espersens verdenssyn.

Den debat er lang, men lad mig slå en ting fast, ingen har patent på hverken Dannebrog eller definitionen på danskhed.

Så, at nogen mener, at det fremmeste, når det kommer til danskhed er hakket svin i alverdens udgaver, dansk-top musik, grænsebomme og lukkede havelåger – lad dem om det.

Eller rettere sagt, lad dog ikke andre definere for dig, hvad danskhed er og slet ikke i sådan en grad, at du ikke længere har lyst til at vedstå dig din nationalitet og dit flag.

Nu er det ikke fordi, at jeg har lukket øjnene for den politiske virkelighed, og at jeg ikke kan se, at post Muhammed-krisen og med den nye flygtningesituation in mente, så er billedet på Danmark markant anderledes end min lidt forsødede ”Morten Korch”-version. Jeg har også hørt Natasjas ”Giv mig Danmark tilbage” på repeat, og jeg tilslutter mig koret af folk, som oplever, at vi lever i en tid, hvor vi river mere ned end vi bygger op. Den førte politik de sidste par år vil bestemt ikke – for mig – gå over i historiebøgerne, som noget synderligt klædeligt for vores land.

Men, jeg insisterer på, at Danmark er noget andet og faktisk meget mere. Vi er et frit land, et lige land, hvor der plads til dem, der vil.

Vi trænger til at revitalisere danskheden. Vi trænger til at udfordre den nuværende diskurs, hvor Danmark har nok i sig selv. Hvor vi ikke vil andre end os selv, og hvor hadet er blevet legitimt.

At flage med et flag ændrer ikke på historiebøgernes ord, men jeg nægter at lade mig kue - også i det små. Danmark er mit fædreland og der er meget at være stolt over som dansker. Stå fast på det. Det ekskluderende og nationalistiske er ikke Danmark, det er en politisk retning, som man må tage kampen op imod.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her