*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når man hæver pensionsalderen (igen), så tager man et værdigt pensionistliv fra folk

"Når man fra politisk hånd endnu en gang vil hæve pensionsalderen, så efterlader man en stor gruppe af borgere med udsigt til et tvivlsomt efterliv – for manges vedkommende bl.a. på stærk medicin for at tøjle de fysiske konsekvenser af et hårdt arbejdsliv".

I 2025 skal man være 67,5 år før man gå på folkepension, hvis det står til regeringen, som nu vil hæve pensionsalderen med et halvt år (igen). Umiddelbart lyder et halvt år ikke af meget, når nu levealderen stiger samtidig, men faktisk kan det være skæbnesvangert for en stor andel af lønmodtagerne.

For lad os lige kaste et blik på nogle tal.

Hver fjerde 3Fér – altså faglærte eller ufaglærte - forlader i dag arbejdsmarkedet, inden han/hun er fyldt 60 enten fordi de er nedslidte eller døde. Hver fjerde! Og for knap hver anden 3Fer er smertestillende piller en af fast del af arbejdstøjet. Og af dem svarer 49 procent, at smerterne samtidig påvirker det, de kan lave i fritiden.

Og hvis vi kigger bredt på det samlede arbejdsmarked, så vil op mod hver fjerde dansker havne på førtidspension, før de når deres folkepensionsalder, hvis man hæver folkepensionsalderen, som man agter. Altså, hvis vi for eksempel kigger på dem der er født i 1980, så vil 23 % af dem være på førtidspension, får de som 72- årige kan gå på pension 2052.

Og endnu mere specifikt, så betyder et halvt år mere på arbejdsmarkedet, ufatteligt meget for mange jobfunktioner:

En bagageportør skal løfte 550 ton ekstra kufferter, hvis hans arbejdsliv forlænges med et halvt år.

For en murer svarer et halvt års arbejde til lige omkring 66.000 sten. Eller ca. 10 parcelhuse.

En stuepige kan nå at gøre 4000 værelser rent på et halvt år.

På seks måneder, når en skraldemand at stige ind og ud af sin bil 13.000 gange.

En buschauffør på linie 5a, når at køre 165.000 passagerer igennem København på et halvt år.

For en brolægger vil seks måneders ekstra arbejde betyde, at han skal lægge næsten 250 ton sten.

Så når man fra politisk hånd endnu en gang vil hæve pensionsalderen, så efterlader man en stor gruppe af borgere med udsigt til et tvivlsomt efterliv – for manges vedkommende bl.a. på stærk medicin for at tøjle de fysiske konsekvenser af et hårdt arbejdsliv.

Jeg synes faktisk ikke, at det er fair, at man hæver pensionsalderen uden omtanke for, at et arbejdsliv er vidt forskelligt fra branche til branche. Vores faglærte og ufaglærte kolleger har været på arbejdsmarkedet siden de var 16 og kom i lære, og vi andre har brugt 10 år i uddannelsessystemet, før vi fik vores første ”rigtige” månedsløn. Den fysiske og psykiske nedslidning er meget forskellig.

Derfor er en differentieret pensionsalder i mine øjne også den bedste løsning. Altså, vi skal gøre pensionsalderen afhængig af, hvor mange år, man har været tilknyttet arbejdsmarkedet.

Når jeg bliver gammel, så vil jeg bo på Møn med min mand. Vi skal rejse Italien rundt, vi skal gå daglige lange ture i skoven og på stranden, vi skal leve og gøre alt og intet på en gang.

Sådan har vi hver især vores forestilling om det gode efterliv, når vi forlader arbejdsmarkedet. Men det gode efterliv kan for manges vedkommende blive en saga blot, hvis vi bliver ved med at hæve pensionsalderen bredt, uden at forbedre det daglige arbejdsmiljø markant.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her