Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når man hæver pensionsalderen (igen), så tager man et værdigt pensionistliv fra folk

"Når man fra politisk hånd endnu en gang vil hæve pensionsalderen, så efterlader man en stor gruppe af borgere med udsigt til et tvivlsomt efterliv – for manges vedkommende bl.a. på stærk medicin for at tøjle de fysiske konsekvenser af et hårdt arbejdsliv".

I 2025 skal man være 67,5 år før man gå på folkepension, hvis det står til regeringen, som nu vil hæve pensionsalderen med et halvt år (igen). Umiddelbart lyder et halvt år ikke af meget, når nu levealderen stiger samtidig, men faktisk kan det være skæbnesvangert for en stor andel af lønmodtagerne.

For lad os lige kaste et blik på nogle tal.

Hver fjerde 3Fér – altså faglærte eller ufaglærte - forlader i dag arbejdsmarkedet, inden han/hun er fyldt 60 enten fordi de er nedslidte eller døde. Hver fjerde! Og for knap hver anden 3Fer er smertestillende piller en af fast del af arbejdstøjet. Og af dem svarer 49 procent, at smerterne samtidig påvirker det, de kan lave i fritiden.

Og hvis vi kigger bredt på det samlede arbejdsmarked, så vil op mod hver fjerde dansker havne på førtidspension, før de når deres folkepensionsalder, hvis man hæver folkepensionsalderen, som man agter. Altså, hvis vi for eksempel kigger på dem der er født i 1980, så vil 23 % af dem være på førtidspension, får de som 72- årige kan gå på pension 2052.

Og endnu mere specifikt, så betyder et halvt år mere på arbejdsmarkedet, ufatteligt meget for mange jobfunktioner:

En bagageportør skal løfte 550 ton ekstra kufferter, hvis hans arbejdsliv forlænges med et halvt år.

For en murer svarer et halvt års arbejde til lige omkring 66.000 sten. Eller ca. 10 parcelhuse.

En stuepige kan nå at gøre 4000 værelser rent på et halvt år.

På seks måneder, når en skraldemand at stige ind og ud af sin bil 13.000 gange.

En buschauffør på linie 5a, når at køre 165.000 passagerer igennem København på et halvt år.

For en brolægger vil seks måneders ekstra arbejde betyde, at han skal lægge næsten 250 ton sten.

Så når man fra politisk hånd endnu en gang vil hæve pensionsalderen, så efterlader man en stor gruppe af borgere med udsigt til et tvivlsomt efterliv – for manges vedkommende bl.a. på stærk medicin for at tøjle de fysiske konsekvenser af et hårdt arbejdsliv.

Jeg synes faktisk ikke, at det er fair, at man hæver pensionsalderen uden omtanke for, at et arbejdsliv er vidt forskelligt fra branche til branche. Vores faglærte og ufaglærte kolleger har været på arbejdsmarkedet siden de var 16 og kom i lære, og vi andre har brugt 10 år i uddannelsessystemet, før vi fik vores første ”rigtige” månedsløn. Den fysiske og psykiske nedslidning er meget forskellig.

Derfor er en differentieret pensionsalder i mine øjne også den bedste løsning. Altså, vi skal gøre pensionsalderen afhængig af, hvor mange år, man har været tilknyttet arbejdsmarkedet.

Når jeg bliver gammel, så vil jeg bo på Møn med min mand. Vi skal rejse Italien rundt, vi skal gå daglige lange ture i skoven og på stranden, vi skal leve og gøre alt og intet på en gang.

Sådan har vi hver især vores forestilling om det gode efterliv, når vi forlader arbejdsmarkedet. Men det gode efterliv kan for manges vedkommende blive en saga blot, hvis vi bliver ved med at hæve pensionsalderen bredt, uden at forbedre det daglige arbejdsmiljø markant.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
22.03.18, 09:21
Slut med at glemme de vigtigste kort som sygesikringskortet og kørekortet. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.03.18, 11:28
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her