Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grådighed: Direktørens arbejde er IKKE 35 gange mere værd end arbejderens

Landets topdirektører i C20-selskaberne tjener nu så meget, at deres løn svarer til 35 årslønninger for LO-arbejdere. Det er et udtryk for en vulgær grådighed.

Jeg er vant til, at mine politiske modstandere skyder mig i skoen, at mine ligesindede og jeg blot er misundelige. At vi ikke under de rige at være rige, og at vi er underlagt en jantelovsmentalitet. Men det er ingenlunde tilfældet. Jeg under gerne folk at være rige, men der skal være en balance og en rimelighed forbundet med rigdommen.

Når en direktør tjener 35 gange så meget som manden på gulvet, så er der ingen rimelighed forbundet med det. Og slet ikke, hvis man ser på den fart lønstigningen på direktørgangene er kommet med. For bare tre år siden udgjorde en direktørløn 27 LO-arbejderes løn. I perioden 2012-2015 er topdirektørernes månedsløn steget med 300.000 kr., eller hvad der svarer til 33 pct. Til sammenligning er den gennemsnitlig løn for LO-arbejdere steget med 500 kr. i den samme periode, svarende til en stigning på 1,5 pct.

Altså 30 procent kontra 1,5 procent. Jeg behøver ikke stille spørgsmålet, for svaret er åbenlyst. Nej, direktøren er ikke 35 gange mere værd end arbejderen. Det er en åbenlys griskhed og elitær tilgang til det arbejdende folk, som gemmer sig bag disse statistikker.

Imens LO-familierne har kæmpet med løntilbageholdenhed, har betalt regningen efter finanskrisen, bliver konstant udfordret på løn- og arbejdsvilkår på grund af udenlandsk arbejdskraft, så hælder de i forvejen velbjergede lidt mere i lønposen til dem selv.

Lønforskellen er så grotesk, at selv en af kapitalismens hårde drenge, bekymrer sig for konsekvenserne: ”Du giver arbejder- og middelklassen så små lønstigninger, at man udmagrer de forbrugere, der skal bære økonomien...Trickle-down economics – altså den økonomiske logik, hvor vi stabler champagneglas i en pyramide, hælder i de øverste og regner med, at det drypper ned på resten – har bare ikke virket”, siger Steen Jakobsen fra Saxo Bank.

Den ulighed, der følger med denne lønforskel udfordrer vores samfundsmodel, slider på sammenhængskraften og skaber usikkerhed. Vi risikerer lavvækst i takt med at købekraften udhules og investeringslysten daler. Når arbejderne får så lille en andel i det, de selv er med til at producere, det der er vækstskabende for Danmark, så opstår der mistillid til samfundet, hvilket de politiske strømninger de seneste par år også er et stærkt vidnesbyrd om.

Når arbejder- og middelklassen konsekvent oplever uretfærdighed, så mister de tiltroen til det fællesskab, som ellers historisk har været opskriften på et rigt og frit Danmark. Så når landets topdirektører i C20-selskaberne tjener næsten 15 mio. kr. årligt i gennemsnit, så kan konsekvenserne for vores fællesskab blive (for) store.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
22.03.18, 09:21
Slut med at glemme de vigtigste kort som sygesikringskortet og kørekortet. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.03.18, 11:28
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere
Af Angela Brink
19.03.18, 02:40
Alt tyder på, at DR i løbet af de næste fem år skal spare 20 procent. Og at de politikere, der kritiserer spare-udspillet, kan gøre det helt omkostningsfrit. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.03.18, 16:12
Når virkeligheden ikke gør, som man vil, må man finde på dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.03.18, 09:17
Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her