*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grådighed: Direktørens arbejde er IKKE 35 gange mere værd end arbejderens

Landets topdirektører i C20-selskaberne tjener nu så meget, at deres løn svarer til 35 årslønninger for LO-arbejdere. Det er et udtryk for en vulgær grådighed.

Jeg er vant til, at mine politiske modstandere skyder mig i skoen, at mine ligesindede og jeg blot er misundelige. At vi ikke under de rige at være rige, og at vi er underlagt en jantelovsmentalitet. Men det er ingenlunde tilfældet. Jeg under gerne folk at være rige, men der skal være en balance og en rimelighed forbundet med rigdommen.

Når en direktør tjener 35 gange så meget som manden på gulvet, så er der ingen rimelighed forbundet med det. Og slet ikke, hvis man ser på den fart lønstigningen på direktørgangene er kommet med. For bare tre år siden udgjorde en direktørløn 27 LO-arbejderes løn. I perioden 2012-2015 er topdirektørernes månedsløn steget med 300.000 kr., eller hvad der svarer til 33 pct. Til sammenligning er den gennemsnitlig løn for LO-arbejdere steget med 500 kr. i den samme periode, svarende til en stigning på 1,5 pct.

Altså 30 procent kontra 1,5 procent. Jeg behøver ikke stille spørgsmålet, for svaret er åbenlyst. Nej, direktøren er ikke 35 gange mere værd end arbejderen. Det er en åbenlys griskhed og elitær tilgang til det arbejdende folk, som gemmer sig bag disse statistikker.

Imens LO-familierne har kæmpet med løntilbageholdenhed, har betalt regningen efter finanskrisen, bliver konstant udfordret på løn- og arbejdsvilkår på grund af udenlandsk arbejdskraft, så hælder de i forvejen velbjergede lidt mere i lønposen til dem selv.

Lønforskellen er så grotesk, at selv en af kapitalismens hårde drenge, bekymrer sig for konsekvenserne: ”Du giver arbejder- og middelklassen så små lønstigninger, at man udmagrer de forbrugere, der skal bære økonomien...Trickle-down economics – altså den økonomiske logik, hvor vi stabler champagneglas i en pyramide, hælder i de øverste og regner med, at det drypper ned på resten – har bare ikke virket”, siger Steen Jakobsen fra Saxo Bank.

Den ulighed, der følger med denne lønforskel udfordrer vores samfundsmodel, slider på sammenhængskraften og skaber usikkerhed. Vi risikerer lavvækst i takt med at købekraften udhules og investeringslysten daler. Når arbejderne får så lille en andel i det, de selv er med til at producere, det der er vækstskabende for Danmark, så opstår der mistillid til samfundet, hvilket de politiske strømninger de seneste par år også er et stærkt vidnesbyrd om.

Når arbejder- og middelklassen konsekvent oplever uretfærdighed, så mister de tiltroen til det fællesskab, som ellers historisk har været opskriften på et rigt og frit Danmark. Så når landets topdirektører i C20-selskaberne tjener næsten 15 mio. kr. årligt i gennemsnit, så kan konsekvenserne for vores fællesskab blive (for) store.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
06.12.17, 22:02
Hvordan det lykkedes islamisten Sherin Khankan at få vendt mediedanmark mod Naser Khader. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her