*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjælper julehjælpen? Gør nu noget ved den stigende fattigdom!

Selvom julehjælp umiddelbart er et udtryk for omsorg, så er det samtidig et billede på, at fattigdommen har bidt sig fast, og at hattedame-Danmark har kronede dage.

Julen forbinder de fleste med en glædens tid, hvor vi stimler sammen, hygger os, og hjælper hinanden.

Men desværre er det for mange blevet en smertens tid. En tid, hvor man bekymrer sig ekstraordinært meget, fordi man ikke kan sikre sit barn en jul med hvad der dertil hører. En tid man frygter. En tid, hvor mange må stå med hatten i hånden, og håbe på, at et andet menneske forbarmer sig, så der bliver råd til en julegave. Eller en tid, hvor man inderligt håber på, at man kommer igennem nåleøjet med sin ansøgning om julehjælp, hvor man på ulykkelig vis konkurrerer med mange andre fattige familier.  

Med ”julehjælp” får man oftest en kurv, lidt penge eller et gavekort, og så kan man på den måde hulte sig igennem julen, selvom pengene er meget små.

Men desværre er det ikke alle, der har brug for julehjælp, der kan få det, sådan er det blevet i Danmark. Og så findes der ikke råd for den hjerteskærende situation. For man skal være særligt hårdt ramt, for at komme i betragtning, særligt nu, hvor antallet af ansøgere stiger og stiger:

I 2015 fik Frelsens Hær over 12.000 ansøgninger, hvoraf ca. 9000 familier fik julehjælpen. De forventer en stigning på mere end 30 % i ansøgere og har derfor skruet ned for indholdet i julehjælpen, for at kunne hjælpe flere familier.

I 2010 uddelte Røde Kors julehjælp til 1600 familier og i 2015 til 7300 familier. I år forventer de at dele ud til mindst 10.000 familier.

I 2015 uddelte Dansk Folkehjælp julehjælp til 7300 familier. I år havde de i søndags modtaget 13.560 ansøgninger, en stigning på 85 %.

Det burde ikke være sådan. Det burde gå den anden vej, men det gør det ikke, og tallene taler deres tydelige sprog. Antallet af fattige er stigende, antallet af unge hjemløse er stigende, uligheden er stigende og det rammer hårdt – særligt børnene - der risikerer at blive socialt ekskluderet som følge af at vokse op i fattigdom.

Når flere og flere søger julehjælp, så er det et billede på den voksende fattigdom. Og fattigdommen er uden tvivl med afsæt i de forringelser, som regeringen har indført på kontanthjælpsområdet. Jeg begriber ikke, at man vil bringe familier ud i den her situation, når man ved, at det at gøre folk fattigere ikke får dem i arbejde, men sandsynligvis gør det sværere. Bekymringerne om hvorvidt man kan betale regningerne fjerner fokus fra udvikling, uddannelse, jobsøgning mv.

Dansk Folkehjælps statistikker underbygger den sammenhæng, idet de viser, at kontanthjælpsloftet spiller en væsentlig rolle i stigningen af antallet af ansøgninger.

Mere end 40 procent af de ansøgende enlige forsørgere er nemlig ramt af loven, der trådte i kraft 1. oktober. Samtidig er godt 20 procent ramt af 225-timers reglen.

Kontanthjælpsloftet fører til fattigdom. Sådan er det. Det er et faktum.

Jeg ville ønske, at julehjælpen ikke var en nødvendighed. Et land som Danmark, med så meget velstand, burde insistere på at omfordele midlerne og ressourcerne på sådan en måde, at fattigdom var udelukket.

Hvis man kunne få opfyldt et juleønske i år, så måtte det være, at man gjorde noget ved fattigdommen. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her