*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mænd der går til prostituerede har ingen respekt for kvinder

Kødets lyst kan ikke forsvare et overgreb på andre mennesker. Og det er det prostitution grundlæggende er. Man kan derfor ikke gå til en prostitueret og samtidig være offentligt ansat.

Mænd, der går til en prostitueret har grundlæggende ingen respekt for kvinder. Hverken den prostituerede eller kvindekønnet generelt. Længere er den ikke.

Debatten om prostitution – købesex – er blusset op igen efter, at Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, i en ny biografi siger: ”Jeg tror ikke, at en kunde hos en prostitueret bagefter kan gå ind og undervise en skoleklasse eller dømme i en retssal eller være politiker, politimand, eller hvad han er, på en måde, som er foreneligt med det, vi opfatter som ligestilling og respekt mellem kønnene”.

Jeg er meget enig med Mette, hun har ret, og jeg håber, at hun tager konsekvensen af hendes egen analyse og udsagn og indfører et forbud mod køb af sex, som i min optik ville være kernesocialdemokratisk. Men den kamp skal nok vindes internt i Socialdemokratiet snarere end på spaltepladsen her. 

De kan ikke arbejde i den offentlige sektor

Tilbage til de offentligt ansatte. Dem, hvis arbejde er finansieret af dine og mine skattekroner. Dem, som er tandhjulet i dannelsen af mennesket, og dem, hvis gerninger og hverv tager (skal tage) afsæt i vores samfunds værdier om respekt, ligeværd og medmenneskelighed.

Dem, hvis ansættelse man vel med rette kan stille spørgsmålstegn ved, hvis de ikke evner at efterleve ovenstående værdier.

For;

Kan man som lærer knalde en prostitueret i gyden om aftenen og så næste dag kl. 08.00 undervise i kvindefrigørelse og ligeværd i samfundsfag? Nej.

Kan man bekæmpe trafficking og gå efter bagmændene, der hver dag transporterer kvinder fra Afrika og Asien herop med udsigt til et liv i lænker, hvis man samtidig om natten understøtter det selvsamme marked? Nej.

Kan man som præst prædike næstekærlighed og efter gudstjenesten købe sig retten til et andet menneskes legeme og sjæl? Nej.

Kan man som læge, psykolog, sygeplejerske eller socialrådgiver hjælpe kvinder, der kæmper en skæbnesvanger kamp mod skadesvirkningerne af prostitution, og så senere samme dag ondulere en kvinde på bagædet af Berlingoen inden man skal hente børnene i SFOén? Nej.

Og kan man som politiker med hånden på Grundloven – symbolet på vores demokrati og grundlæggende værdier – gå fra Christiansborg direkte til Istedgade for at få stillet sine seksuelle lyster? Svaret er nej.

Svaret er entydigt nej. Hvis man ikke har respekt for kvinder, og det har man ikke, når man går til en prostitueret, så kan man ikke være offentligt ansat.

Pinligt forsvar for offentligt ansatte uden et moralsk kompas

Både Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Claus Oxfeldt fra Politiforbundet har svaret igen på tiltale, og udtrykker begge, at man skal passe på med den form for hetz og diskvalificering af de offentligt ansatte.

Pinligt og fattigt forsvar for retten til at købe et andet menneske. De burde som repræsentanter gå forrest for de værdier, der er afsættet for deres profession.

Tilsvarende kan jeg konstatere, at mange offentligt ansatte har følt sig kaldet til tastaturet, primært i forargelse over Mettes udsagn.

Pudsigt nok, har jeg ikke set nogen endnu, der samtidigt har vedstået, at han/hun går til prostitueret. Og hvorfor mon det?

Stå dog ved det

Nogen forsøger at pakke det ind i, at det handler om privatlivets fred, og andre hævder, at man frygter verbale øretæver fra mig og mine ligesindede, men det tror jeg ikke på – i hvert fald ikke udelukkende.

Når man ikke vil stå ved, at man køber sex, så handler det først og fremmest om, at man godt ved, at man har trådt udenfor dydens – ellers knap så smalle – sti. Det er simpelthen uhæderligt, og det er man pinligt bevidst om.

Og med god grund. For skadesvirkningerne af et liv i prostitution taler sit tydelige sprog. Prostitution er kapitalismens grimmeste ansigt og er udbytning af den mest fordækte slags.

Derfor er det også et udtryk for disrespekt overfor kvinder, når man køber en kvinde til sex. Mænd der køber kvinder - eller mænd – viser, at de mener, at nogen mennesker skal regnes for mindre end andre. For når man køber sig retten til at onanere i andres kropsåbninger, så legitimerer man seksuelle overgreb. Og det er vel alt andet end respektfuldt.

Ps. Bare for en god ordens skyld. Det er lige så forkert, når kvinder køber sex osv. Jeg har blot taget udgangspunkt i det generelle billede, der tegner sig ift. prostitution.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her