Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De Radikales største problem er de Radikale selv

Mette Frederiksen har uden at blinke meddelt de ellers tidligere regeringsduelige Radikale, at Socialdemokratiet betragter blokpolitikken som død. Hun vil som (kommende) statsminister hellere lave kompromisser over midten med Venstre og DF end at indfinde sig hos de Radikale, når udlændingepolitikken skal fastlægges.

Til det svarede formanden for de Radikale, Morten Østergaard ultimativt: ”Jeg kræver, at en regering for at få vores opbakning skal være uafhængig af Dansk Folkepartis mandater og deres politik”.  Her burde de Radikale nok have taget sig en lille smule mere betænkningstid og færdiggjort den politiske analyse, før Østergaard gik ud til mikrofonerne. Det kan selvfølgelig være fristende, når journalisterne står på spring for at få dramatiske overskrifter med hjem til redaktionen.

Morten Østergaards reaktion understreger, at den radikale selvforståelse altså ikke fejler noget. Men som en række hårdtslående meldinger fra SFs Pia Olsen Dyhr understregede forleden, så kan Østergaards ultimatum ende med at give DF og højrefløjen endnu mere indflydelse end tiltænkt. Hvis altså Østergaard forbliver fornærmet og trækker hans velkendte rullekrave op over hovedet.

Analysen må være, at de Radikale bør afholde sig fra at definere deres (op)position i dansk politik først og fremmest ud fra Dansk Folkepartis position – særligt når den Radikale vrede og indignation udspringer af en foragt for Dansk Folkepartis indflydelse.

Der er meget, der tyder på, at det kommende folketingsvalg først og fremmest kommer til at handle om udlændinge-integration-indvandrings- og asylpolitik i en stor pærevælling, og her vil de Radikale med Østergaards manglende sans for strategi meget vel ende som et miskundeligt bidrag til dansk politik.

For selvom at de Radikale umiddelbart kan finde fælles fodslag med Enhedslisten og SF i forhold til udlændingepolitikken, så bliver de aldrig rigtig allierede, fordi de, når det gælder den økonomiske politik, har mere til fælles med de Konservative og Liberal Alliance end med venstrefløjen.

Hvis de Radikale skal have en chance for at gøre sig vedkommende og interessante for Mette Fredriksen eller i det hele taget få et ben til jorden i dansk politik, så skal de være hurtige på fødderne og indse, at de må gå egne veje. Altså udnytte det manøvrerum, der nu opstår, hvor de ikke behøver at se Socialdemokratiet i øjnene, før de åbner munden.

De bør acceptere det faktum, at de Radikale ikke længere er selvskrevet til at få ministerposter og derfor bruge tiden til at få styr på den Radikale politik, genbesøge deres ideologi og ikke mindst give Morten Østergaard de nødvendige (kommunikations)værktøjer til at få de Radikale ud af hængedyndet.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Schwalbe (f.1986) er debattør og kommunikationsrådgiver og partner i SIVIL, Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her