Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjernen har brug for ro og hvile, men teenagere er online op til seks timer om dagen. Hvem skal lære dem at slukke?

Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok?

Ifølge DR Medieforskning bruger en digital teenager seks timer dagligt foran skærmen.

Dr. Imran Rashild har længe forsøgt at lære os voksne, at vi skal slukke og være offline for at hvile hjernen.

Måske har vi lært det, måske prøver vi at lære det, og hvis vi har, snakker vi måske endda med vores børn om deres onlinevaner.

Men ca. halvdelen af os taler ifølge en undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge slet ikke med vores børn om deres brug af og færden på sociale medier.

Og så er de jo overladt til sig selv og mediegiganternes interesser.

Som jeg har skrevet om tidligere, er det cementeret, at unge laver selvskade som aldrig før, og at årsagerne bl.a. er sociale medier og “stress”. Stress er en overbelastning af nervesystemet, fordi det over en længere periode ikke får ro og hvile.

Når vi ved, at teenagere tilbringer op til seks timer dagligt med at springe rundt i onlineuniverser, og at halvdelen aldrig har en samtale med en voksen om deres onlineliv, giver det da god mening at spørge: Hvem skal lære dem at slukke?

Youtube, Snapchat og alle de andre tjenester er designet til at fastholde os, og det er den sociale (medie-)virkelighed, som børn og unge er en del af, også. Deres venner forventer, og de forventer selv, at de er tilgængelige online hele tiden.

Jeg synes, det ville være tip top public service, hvis Danmarks Radio tog udfordringen med mediegiganterne op og arbejdede på at lære børn og unge at slukke fra tid til anden. Også selv om opgaven vil være paradoksal for et mediehus, der lever af at få os til at tænde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere