Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjernen har brug for ro og hvile, men teenagere er online op til seks timer om dagen. Hvem skal lære dem at slukke?

Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok?

Ifølge DR Medieforskning bruger en digital teenager seks timer dagligt foran skærmen.

Dr. Imran Rashild har længe forsøgt at lære os voksne, at vi skal slukke og være offline for at hvile hjernen.

Måske har vi lært det, måske prøver vi at lære det, og hvis vi har, snakker vi måske endda med vores børn om deres onlinevaner.

Men ca. halvdelen af os taler ifølge en undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge slet ikke med vores børn om deres brug af og færden på sociale medier.

Og så er de jo overladt til sig selv og mediegiganternes interesser.

Som jeg har skrevet om tidligere, er det cementeret, at unge laver selvskade som aldrig før, og at årsagerne bl.a. er sociale medier og “stress”. Stress er en overbelastning af nervesystemet, fordi det over en længere periode ikke får ro og hvile.

Når vi ved, at teenagere tilbringer op til seks timer dagligt med at springe rundt i onlineuniverser, og at halvdelen aldrig har en samtale med en voksen om deres onlineliv, giver det da god mening at spørge: Hvem skal lære dem at slukke?

Youtube, Snapchat og alle de andre tjenester er designet til at fastholde os, og det er den sociale (medie-)virkelighed, som børn og unge er en del af, også. Deres venner forventer, og de forventer selv, at de er tilgængelige online hele tiden.

Jeg synes, det ville være tip top public service, hvis Danmarks Radio tog udfordringen med mediegiganterne op og arbejdede på at lære børn og unge at slukke fra tid til anden. Også selv om opgaven vil være paradoksal for et mediehus, der lever af at få os til at tænde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en ny kolonisering begynde. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.07.20, 15:00
Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.07.20, 10:14
Det nytter ikke at give danskerne skylden for de mange fordomme mod grønlændere, som lever i bedste velgående og forhindrer grønlændere i Danmark i at kunne hvile i deres identitet. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.07.20, 14:14
Er det tilladt at maskere forbrydernes etnicitet for befolkningen? Læs mere
Af Martin Ågerup
02.07.20, 08:47
Der er forskel på at være pragmatisk (en nødvendighed i politik) og at være principløs. Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.07.20, 19:05
Vores forbrug og vækstfokuseret levevis har tydeligvis en negativ effekt på klimaet. Læs mere