Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjernen har brug for ro og hvile, men teenagere er online op til seks timer om dagen. Hvem skal lære dem at slukke?

Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok?

Ifølge DR Medieforskning bruger en digital teenager seks timer dagligt foran skærmen.

Dr. Imran Rashild har længe forsøgt at lære os voksne, at vi skal slukke og være offline for at hvile hjernen.

Måske har vi lært det, måske prøver vi at lære det, og hvis vi har, snakker vi måske endda med vores børn om deres onlinevaner.

Men ca. halvdelen af os taler ifølge en undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge slet ikke med vores børn om deres brug af og færden på sociale medier.

Og så er de jo overladt til sig selv og mediegiganternes interesser.

Som jeg har skrevet om tidligere, er det cementeret, at unge laver selvskade som aldrig før, og at årsagerne bl.a. er sociale medier og “stress”. Stress er en overbelastning af nervesystemet, fordi det over en længere periode ikke får ro og hvile.

Når vi ved, at teenagere tilbringer op til seks timer dagligt med at springe rundt i onlineuniverser, og at halvdelen aldrig har en samtale med en voksen om deres onlineliv, giver det da god mening at spørge: Hvem skal lære dem at slukke?

Youtube, Snapchat og alle de andre tjenester er designet til at fastholde os, og det er den sociale (medie-)virkelighed, som børn og unge er en del af, også. Deres venner forventer, og de forventer selv, at de er tilgængelige online hele tiden.

Jeg synes, det ville være tip top public service, hvis Danmarks Radio tog udfordringen med mediegiganterne op og arbejdede på at lære børn og unge at slukke fra tid til anden. Også selv om opgaven vil være paradoksal for et mediehus, der lever af at få os til at tænde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere