Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du kender Cepos og Cevea. Lyt nu til Talk

Danmarks første tænketank for trivsel, Talk, lanceres i morgen på Christiansborg. Velkommen!

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil ca. 20 pct. af den danske befolkning i løbet af et år have problemer med mental sundhed. I 2016 havde ca. 25 pct. af danskerne over 15 år et højt stressniveau. I 2013 var det 21 pct.

Samlet set er andelen blandt alle i den erhvervsaktive alder med dårligt mentalt helbred steget med 30 pct. siden 2013, dog ses stigningen særligt blandt unge kvinder.

Mentale helbredsproblemer udgør den største sygdomsbyrde blandt børn og unge fra 1 til 24 år.

Alle ovenstående fakta er gengivet fra Psykiatrifondens faktaark (indholder referencer) og er set fra mit perspektiv årsag til, at vi bør dvæle lidt ved, hvad søren det er, der foregår med den mentale sundhed – særligt blandt børn og unge.

Derfor glæder det mig, at tidligere folketingsmedlem for Alternativet Pernille Schnoor har taget initiativ til tænketanken Talk, der lanceres i morgen – World Mental Health Day – på Christiansborg.

Tænketanken samler ledende forskere og praktikere, der er fælles om at udforske og præsentere evidensbaserede og nytænkende løsninger med positiv effekt på trivsel og livskvalitet.

Vi kender budskaberne fra Cepos og Cevea allerede, men måske er det tid til, at vi lytter til Talk?

PS:

Apropos Cevea er der selvfølgelig også ulighed i sundhed, når det kommer til det mentale. Kortuddannede har hyppigst forekomst af depression, og kvinder mere end mænd (s. 24 i linket).

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere