Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du kender Cepos og Cevea. Lyt nu til Talk

Danmarks første tænketank for trivsel, Talk, lanceres i morgen på Christiansborg. Velkommen!

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil ca. 20 pct. af den danske befolkning i løbet af et år have problemer med mental sundhed. I 2016 havde ca. 25 pct. af danskerne over 15 år et højt stressniveau. I 2013 var det 21 pct.

Samlet set er andelen blandt alle i den erhvervsaktive alder med dårligt mentalt helbred steget med 30 pct. siden 2013, dog ses stigningen særligt blandt unge kvinder.

Mentale helbredsproblemer udgør den største sygdomsbyrde blandt børn og unge fra 1 til 24 år.

Alle ovenstående fakta er gengivet fra Psykiatrifondens faktaark (indholder referencer) og er set fra mit perspektiv årsag til, at vi bør dvæle lidt ved, hvad søren det er, der foregår med den mentale sundhed – særligt blandt børn og unge.

Derfor glæder det mig, at tidligere folketingsmedlem for Alternativet Pernille Schnoor har taget initiativ til tænketanken Talk, der lanceres i morgen – World Mental Health Day – på Christiansborg.

Tænketanken samler ledende forskere og praktikere, der er fælles om at udforske og præsentere evidensbaserede og nytænkende løsninger med positiv effekt på trivsel og livskvalitet.

Vi kender budskaberne fra Cepos og Cevea allerede, men måske er det tid til, at vi lytter til Talk?

PS:

Apropos Cevea er der selvfølgelig også ulighed i sundhed, når det kommer til det mentale. Kortuddannede har hyppigst forekomst af depression, og kvinder mere end mænd (s. 24 i linket).

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Camilla Burgwald (f.1978) er tidl. generalsekretær i Red Barnet Ungdom og tidl. kommunalpolitiker i København (SF), mor til tre og sangskriver. Camilla Burgwald mener, at vi skal være sødere ved os selv og hinanden. Det er der brug for: ensomhed, depression, vrede og angst er rykket frem på den globale risikoscene. Camilla Burgwald skriver for at fremme medfølelse, livsglæde og håb for fremtiden.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vandt til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere