Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dét her burde fylde alt i valgkampen, for alle partier. Og du burde møde det hver dag i dit liv

Og nej. Det er ikke noget med børn eller klima eller integration. Ikke kun. Og det er heller ikke – kun – noget med skat, arbejdsmarked eller erhvervsliv. Det er mere gennemgående. Kan du gætte, hvad det er?

Compassion. Eller på dansk: medfølelse.

Hvis du sidder derhjemme i valgkampen og er vred, sur, ulykkelig, bitter eller ved at brække dig af politikerlede, så er mit bud, at det er, fordi du ikke oplever at blive mødt med tilstrækkelig compassion i dit arbejdsliv, dit privatliv, på din uddannelsesinstitution, i din kontakt med det offentlige system, sundhedsvæsnet osv.

Compassion opstår, når vi bliver opmærksomme på, at vi selv eller et andet menneske har det svært, og vi mærker et ønske om at bidrage til at lindre det andet menneskes – eller vores egen – smerte.

Målstyring, sparekrav, bundlinjefokus og tech-giganternes reduktion af mennesker til klikforbrugere fratager os muligheden for og tilbøjeligheden til at udvise medfølelse for os selv og andre.

Samtidig er angst, depression og stress blevet folkesygdomme i den vestlige verden og det i en sådan grad, at nedadgående mental sundhed er blevet en global risikofaktor (Global Risk Report 2019).

Derfor bør et pejlemærke for udviklingen af samfundet være, hvordan vi indretter os med mere og bedre mulighed for compassion.

Hvis det er dét, vi sigter efter, øger vi også muligheden for at finde en balanceret løsning på alle samfundets andre problemer. Herunder dine.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!