Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dét her burde fylde alt i valgkampen, for alle partier. Og du burde møde det hver dag i dit liv

Og nej. Det er ikke noget med børn eller klima eller integration. Ikke kun. Og det er heller ikke – kun – noget med skat, arbejdsmarked eller erhvervsliv. Det er mere gennemgående. Kan du gætte, hvad det er?

Compassion. Eller på dansk: medfølelse.

Hvis du sidder derhjemme i valgkampen og er vred, sur, ulykkelig, bitter eller ved at brække dig af politikerlede, så er mit bud, at det er, fordi du ikke oplever at blive mødt med tilstrækkelig compassion i dit arbejdsliv, dit privatliv, på din uddannelsesinstitution, i din kontakt med det offentlige system, sundhedsvæsnet osv.

Compassion opstår, når vi bliver opmærksomme på, at vi selv eller et andet menneske har det svært, og vi mærker et ønske om at bidrage til at lindre det andet menneskes – eller vores egen – smerte.

Målstyring, sparekrav, bundlinjefokus og tech-giganternes reduktion af mennesker til klikforbrugere fratager os muligheden for og tilbøjeligheden til at udvise medfølelse for os selv og andre.

Samtidig er angst, depression og stress blevet folkesygdomme i den vestlige verden og det i en sådan grad, at nedadgående mental sundhed er blevet en global risikofaktor (Global Risk Report 2019).

Derfor bør et pejlemærke for udviklingen af samfundet være, hvordan vi indretter os med mere og bedre mulighed for compassion.

Hvis det er dét, vi sigter efter, øger vi også muligheden for at finde en balanceret løsning på alle samfundets andre problemer. Herunder dine.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Kronik: Jobcentre gør mennesker syge – politikerne må handle nu

Anders Beich
Hvis man ikke kan fungere på arbejdsmarkedet, ej heller få timer i et fleksjob, så skal man kunne førtidspensioneres, uden først at skulle gennem et mangeårigt opslidende og nedværdigende forløb, som dræner den sidste livsvilje ud af enhver.

Valgobservatør: Det liberale demokratis æra er næppe forbi. Men er historiens pendul ved at svinge til den anden side?

Lasse Skytt
Har vi indledt en ny verdensorden, hvor de gamle regler skrives om på ny? Eller er vi blot vidne til et kaotisk årti, hvor alting er oppe at vende i luften, inden den vestlige liberalisme igen vil genoprette tidligere tiders dominans?
Der er:
00 dage
00 timer
00 minutter
00 sekunder
til valgstederne åbner

Få folketingsvalget direkte i indbakken Tilmeld dig nyhedsbrevet skrevet af vores politiske journalister og få hånd­plukkede historier om folketingsvalget

Modtag kl.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}