<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Så er den socialdemokratiske gavebod åben igen

Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den?

Jeg følte mig sat tilbage til 70’ernes Anker Jørgensen-styre, da jeg onsdag aften i ”Deadline” fulgte duellen mellem Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen og Venstres Sophie Løhde.

Den socialdemokratiske ordfører afslørede med al ønskelig tydelighed, at den grundholdning, der prægede Anker Jørgensens regeringer i 70’erne, igen skal være den toneangivende. Det var den politik med den åbne gavebod, der endte med, at Anker Jørgensens egen finansminister, Knud Heinesen, kapitulerede og forkyndte, at den økonomiske afgrund var nær. Anker Jørgensen smed tøjlerne uden valg, og Schlüter-regeringen måtte i årene herefter sammen med De Radikale gennemføre økonomiske hestekure, kartoffelkure og andre ubehagelige kure for at få økonomien på fode igen. Det drejede sig om noget så elementært som at sikre, at pengene er til stede, før de gives ud.

Det er egentlig velgørende, at forskellene på partierne kommer så tydeligt frem.

Venstres formand sagde det helt klart på Venstres landsmøde for nylig. Pengene skal være til stede i statskassen, før vi giver dem ud. Det lyder så banalt, at man kunne have lyst til at spørge, hvorfor manden spilder vores tid med den slags selvfølgeligheder.

Desværre viser historien og regeringens aktuelle politik, at Ellemanns bemærkninger ikke er banale, men tværtimod nødvendige. Forstå det, hvem der kan. Men for Socialdemokratiet er det ikke en selvfølge, at man skal tjene pengene, før man bruger dem. Tværtimod er det, som om den socialdemokratiske regering finder det kontroversielt, at Venstre viser den selvfølgelige snusfornuft at forlange, at man har pengene, før de bruges. Socialdemokraterne nægter at afgive en sådan forsikring om, at der skal være penge i statskassen, før de bruges.

Det er egentlig velgørende, at forskellene på partierne kommer så tydeligt frem. Det er så let at åbne gaveboden og love guld og grønne skove og øget velfærd. Men regningen skal nu engang betales. Det magtede Mette Frederiksens forbillede Anker Jørgensen ikke. I stedet gik han af og lod andre om den økonomiske genopretning.

For at sætte trumf på egne løfter og skjule den kendsgerning, at socialdemokraterne nægter at give forsikring om, at indtægter og udgifter skal hænge sammen, forsøger Rabjerg Madsen at opstille falske modsætninger om, at Venstre vil lukke for udgifterne, hvis f.eks. corona breder sig, og landet må lukkes ned. Den påstand kunne Sofie Løhde afvise. For naturligvis vil Venstre, som tidligere, understøtte arbejdspladserne i en sådan nødsituation. Men det ændrer ikke ved det principielle.

I en historieløs tid skal der mindes om Anker Jørgensens manglende lyst til at se sammenhængen mellem statens indtægter og udgifter. Og der skal mindes om, at De Radikale tog deres del af ansvaret for opretningen efter Anker Jørgensen. Rabjerg Madsen forsøgte nærmest at latterliggøre Sofie Løhdes pædagogiske henvisning til privatøkonomien, hvor den fornuftige familie afstemmer indtægter og udgifter.

Den gamle historie gentager sig. Socialdemokraterne vil mane et spøgelse frem om, at Venstre ikke vil velfærd. Jo, Venstre vil netop velfærd, men en mere holdbar velfærd, der ikke udhules, så kommende generationer kommer til at betale regningen. Det er, som om Socialdemokratiet intet har lært af partiets egen historie eller vil bruge den sunde fornuft. Spændende, om regeringens støtter, De Radikale, også denne gang vil vise sig som et økonomiske ansvarligt parti. Det er jo så indlysende. Man kan ikke bruge penge, man ikke har. Børn og børnebørn får ringere velfærd og mindre frihed, hvis socialdemokraterne får held til at vælte regningerne over på kommende slægter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere