<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vejen til ligestilling går ikke gennem klynk og krænkelsesparathed

Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse.

Lad mig blot bekende: Jeg har altid haft en svaghed for Helle Thorning-Schmidt. Danmarks første kvindelige statsminister. Ingen oppumpede bryster, ingen fotos i halvnøgen tilstand på køleren af en sportsvogn. Aldrig iført kedeligt mandetøj. Altid feminin og elegant, om hun så bar beskyttelseshjelm. Endelig en feminin kvinde, der er nået til tops uden at klynke og være sur på mændene. At læse bogen ”Blondinens betragtninger” er som at høre Helle Thorning-Schmidt tale. Bogen er rammende og fuld af selverkendelse. Men den er også morsom på lange stræk. Bogen modtog jeg i min postkasse i lyserød indpakning. Også omslaget er lyserødt.

Jeg var ikke så venlig som Thorning-Schmidt, da jeg et par gange blev taget på låret. Jeg afregnede mere hørligt og kontant lige på stedet.

Når man har været statsminister, kan man netop tillade sig den slags spark til dem, der ikke mener, at man på samme tid kan være feminin og bestride en toppost.

Vejen til ligestilling går efter min erfaring ikke gennem klynk og krænkelsesparathed, men ved at bevare sin personlighed som kvinde og vise, at man kan, hvad man vil. Vil man hellere ligne et sexsymbol eller en mand, må man også – uden klynk – finde sig i at blive betragtet som sådan, mener jeg. Men jeg er ikke sikker på, at Helle Thorning-Schmidt vil være helt enig i den betragtning. Men for os begge drejer det sig om det hele menneske.

At læse bogen har været en samtale og en erindring om mit eget liv, født en generation før den tidligere statsminister. I 1971 var udfordringerne anderledes. En kvindelig politijurist kunne ikke flytte ældre kriminalassistenter, der ikke kunne skjule, at de mente, at kvinder skulle være sekretærer og sidde på skødet. Det gjaldt om at vise overbærenhed for disse ældre mænd, hvis verden blev rystet, når en ung kvindelig jurist var nødt til at sige til den ældre, at hans politirapport ikke var tilstrækkelig. Mange yngre mandlige politifolk så allerede dengang helt anderledes på det. Jeg var ikke så venlig som Thorning-Schmidt, da jeg et par gange blev taget på låret. Jeg afregnede mere hørligt og kontant lige på stedet.

Helle Thorning-Schmidt vender sig imod det, hun kalder den kønnede optræden. Og hun har dokumentationen i orden. Mange læsere har garanteret moret sig over Ekstra Bladets bagside i små portioner. Men når Helle Thorning-Schmidt over en side opremser en del af Michael Jeppesens mange eksempler på, at han netop svælger i den tidligere statsministers køn, så kommer han til at fremtræde meget lidt morsom. I stedet fremstår et klart mønster, hvor Jeppesen udstiller sig selv som meget gammeldags. Klam og uden evne til at tænke længere end til Helle Thorning-Schmidts køn.

I bogen får man en klar fornemmelse af det, man anede i forvejen: Nedrig indblanding i privatlivet går ud over børnene. Jeg spurgte engang bekymret en kvindelig kollega fra den socialdemokratiske folketingsgruppe, om statsministeren kunne klare det. Jeg fik et beroligende svar om, at Helle Thorning-Schmidt, uanset hvor meget man forsøgte at dukke hende, ville komme op til overfladen igen.

Men selv Helle Thorning-Schmidt kan have svært ved at leve op til egne idealer om ligestilling, hvis den også skal gælde mænd. Heller ikke hun kan afholde sig fra de kønnede udtryk, hun ellers tager afstand fra. I ”Deadline” på DR2 blev hun forleden foreholdt, at den tidligere SF-minister Holger K. Nielsen ved en lejlighed under SRSF-regeringen følte sig majoriseret af statsministeren og Vestager. Minsandten om ikke Helle Thorning-Schmidt et sekund glemte idealerne, da hun med et venligt smil svarede med det mest nedgørende og kønnede udtryk: Hun undrede sig over, at Holger K. med udgivelsen af sine erindringer ønskede at gå over i historien som tøffelhelt ..

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.11.21, 07:45
Det bør kun indføres igen som sidste udvej. Læs mere
Af Søren Gade
25.11.21, 15:15
Den danske model er bedre for alle parter end mindsteløn. Derfor vil jeg kæmpe for, at Danmark undtages fra direktivet og kan fortsætte med at have et af de bedste arbejdsmarkeder i verden. Læs mere
Af Henrik Dahl
25.11.21, 14:09
Jeg er ude af stand til at se, hvad der skulle være af argumenter imod at beskytte ytrings- og tankefriheden ekstra godt i disse år. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.11.21, 16:28
Frygt ikke kun statsministeren og hendes departementschef. Frygt dig selv, ligesom du frygter havet, søen, isen, skoven eller det forestående danmarksmesterskab i cykelcross. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.11.21, 12:00
Man kan kritisere vores statsminister for alt muligt, men i minksagen er der intet at komme efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.11.21, 22:11
Ingen gider høre på irettesættelser og bortforklaringer længere fra Mette Frederiksen. Læs mere
Af Uffe Elbæk
23.11.21, 12:54
Lige nu er beslutningerne om uddannelser præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner. Læs mere
Af Henrik Dahl
23.11.21, 00:00
Er det sådan, at RUC er ved at udvikle sig til et sted, hvor man specialiserer sig i at bagatellisere og relativisere og hvidvaske alle de problemer, der specifikt har at gøre med stormellemøstlig kultur, der møder Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
21.11.21, 10:00
Hvordan forhindrer vi fremover uønsket indvandring? Det lyder svært. Det er det også, men ikke umuligt. Læs mere