<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Får den tyske Rigsdag en dansk stemme?

Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen.

For en del år siden, da Bertel Haarder var integrationsminister, og jeg var ordfører, blev der foretaget lempelser i adgangen til dansk indfødsret for danskere i Sydslesvig. Da den dygtige jurist forelagde formuleringen, sagde hun: ”med hensyn til danskere i Nordtyskland.” Hun blev omgående afbrudt af Haarder og mig, der i kor råbte ”Sydslesvig!”

Jeg glemmer det aldrig, og jeg ved, at hun heller ikke glemte det.

Benævnelsen Sydslesvig er udtryk for et sindelag, der for mit vedkommende bygger på historisk viden, opdragelse og følelsen af samhørighed, ikke mindst med den danske kirke i Sydslesvig, der står under gejstligt tilsyn af biskoppen i Haderslev. Og allerede denne konstruktion viser, at der er borgere i forbundsstaten Tyskland, der lever med tro og fællesskab, der er dansk.

Sydslesvig er gammelt dansk land, og det er næsten ubærligt at møde også danske politikere, der ikke fatter, at danskere i Sydslesvig er et nationalt mindretal med hjemstedsret netop i Sydslesvig. De er ikke tilfældige indvandrere i Tyskland.

Sydslesvigsk Forening, SSF, tilbyder arrangementer med dansk kultur. Sydslesvigsk Vælgerforening, SSW, er både det danske mindretals og de nationale friseres politiske parti i Sydslesvig. SSW har sæde i både kommuneråd, kredsdage og Landdagen i Kiel. Ja, en årrække var Simon Faber overborgmester i Flensborg.

Jeg kan ikke fri mig fra​ det ønske, at netop SSW’s stemmer i den tyske Rigsdag kunne højne interessen for det tyske i Danmark.

At SSW kan blive tungen på vægtskålen, viser landdagsvalget i 2012, SSW tilsluttede sig oppositionen mod den siddende CDU-regering. Det gav anledning til kritik, at Anke Spoorendonk dermed var med til at vippe regeringen og indtage posten som minister for justits, kultur og europæiske anliggender i en rød-grøn regering. Denne højrøstede diskussion viser tillige vanskeligheden ved at være et parti, der skal favne vælgere, der først og fremmest definerer sig som danske og som frisere. Men når man får muligheden for indflydelse, skal man turde tage stilling, selv om det er meget lettere at krybe i skjul.

Nu bejler SSW til Forbundsdagen. For første gang i 60 år er SSW igen opført på stemmesedlen ved valget til den tyske Rigsdag. Og der krybes så sandelig ikke i skjul. SSW har udarbejdet et omfattende og ambitiøst valgprogram, der ikke er plads til at gengive her. Kandidaterne fører i valgkamp under sloganet ”Nu kommer Norden.” ”Og vi vil slå i bordet i Berlin”, siger SSW’s spidskandidat, Stefan Seidler.

SSW vil være Slesvig-Holstens stemme i Berlin. For delstaten er Udkantstyskland, og der er langt fra Flensborg til Rigsdagen i det store land med mere end 83 mio. indbyggere.

I forbundsdagen skal SSW både favne det danske og det frisiske mindretal, men også hele Slesvig-Holsten. Samtidig skal de politiske ønsker gøre indtryk på et flertal i den store Rigsdag. At hævde total ligestilling for samtlige nationale mindretal i Tyskland og ligestilling i øvrigt, er en oplagt sag. Tanken om den tyske hausfrau ligger stadig langt dybere i Tyskland end i Danmark. Derfor kom Tyskland sent med, hvad f.eks. angår vuggestuer.

At SSW også har digitalisering på programmet, afslører, at Tyskland bestemt ikke er foregangsland, hvad angår digitalisering. Også mht. grønne løsninger kan nordiske værdier og teknologi bidrage.

Og jeg kan ikke fri mig fra det ønske, at netop SSW’s stemmer i den tyske Rigsdag kunne højne interessen for det tyske i Danmark. Interesse for og viden om det tyske sprog, vor protestantiske arv, musikken og litteraturen spiller i dag en sørgelig ringe rolle i de fleste danskeres bevidsthed.

Det tilkommer slet ikke en herboende dansker at blande sig i det tyske forbundsvalg. Men jeg tillader mig at sende en hilsen til mine landsmænd i Sydslesvig med de bedste ønsker om et godt valg for SSW.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere
Af Martin Ågerup
12.10.21, 11:00
I den seneste omgang er det blevet til 10 års bloggeri på JP. Nu er det farvel og tak for denne gang. Læs mere