<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blæs på statsministerens kommandotone. Træf selv beslutningen, så vi bliver mindre syge, hvis uheldet er ude

Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere.

I Deadline på DR2 torsdag hørte vi to unge pakistanere, der arbejder for, at flere nydanskere, ikke mindst her, hvor jeg bor på Københavns Vestegn, lader sig vaccinere.

Som en del af forklaringen på den mindre vaccinationsandel blandt nydanskere anførte forkvinden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, mange nydanskeres mistillid til myndigheder og politikere. For hvad hjælper det at appellere til samfundssind, hvis man netop selv føler sig stigmatiseret af de samme myndigheder og politikere?

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvor dybt skadelig statsministerens sidste åbningstale var. Hvis man hele tiden føler sig udskammet og marginaliseret, så lytter man ikke til de officielle udmeldinger om vaccination.

Med min erfaring som integrationsminister og ansat i politiet er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at følelse af udstødelse naturligvis fører til skepsis over for myndigheder og politikere. Og så er der netop åbent for, at skadelige prædikanters budskaber, myter og usandheder kan få grobund. Det tør siges, at statsministeren har ført an i stigmatiseringen og udstødelsen. Og det er ikke blot blandt bandemedlemmer og hos andre voldsmænd og tyveknægte, at skepsis imod vaccinationen er udbredt.

Negativ omtale af bestemte grupper høres altid mere generelt og rammer dermed langt flere. Vi kender det jo fra os selv.

I åbningstalen i Folketinget i 2020 midt i pandemien gjorde statsminister Mette Frederiksen alt for at lægge afstand til store dele af nydanskerne. Statsministerens sprogbrug var meget voldsomt, og beskrivelsen af regeringens initiativer meget følelsesladede, som f.eks.: »Og har man gæld til det offentlige – det kan være ubetalte regninger for tidligere kriminalitet – bliver der kontant afregning. Så skal politiet kunne tage dyre jakker, ure, mobiltelefoner med det samme«.

Mette Frederiksen holdt en klar og tydelig dem-og-os-tale og nævnte flere kriminalitetsarter, som om alene indvandrere begår vold i nattelivet, og indvandrere er de eneste, der gør sig skyld i vanvidskørsel.

Dertil kommer hele denne foruroligende kommandotone over for borgerne, som ikke mindst statsministeren vedvarende benytter.

Selv har jeg bestemt ikke følt, at jeg i begyndelsen turde stole på de alt for begejstrede anprisninger af vaccinerne, hvor flere da også blev kasseret. Og jeg har lukket af for Mette Frederiksens kommandoer.

Statsministeren mangler totalt forståelse for mange borgeres bekymringer og mangel på svar på, om diverse lidelser vil forværres af vaccinen. For mennesker med udenlandsk baggrund er det naturligvis langt vanskeligere at finde de saglige oplysninger, og så lytter man måske hellere til de skadelige kræfter, der render rundt, uden tanke på hvem de selv smitter, samtidig med at de i indvandrermiljøet forsøger at sprede skræk for at forhindre folk i at træffe beslutning om vaccination.

I dag har vi imidlertid langt længere erfaring end i begyndelsen. Og efter at have læst også adskillige patientforeningers anbefalinger om vaccination tror jeg, at de fleste kan være trygge ved vaccination. Jeg tror også, at langt de fleste vil blive ramt med en mildere udgave af covid-19, hvis de er vaccinerede.

Jeg anbefaler mine medborgere her på Vestegnen at lade sig vaccinere på trods af eventuel afstandtagen fra statsministerens kommandotone og til trods for, at alt for mange eksperter i begyndelsen var alt for begejstrede for vacciner, vi ikke kendte virkningerne af.

Nu ved vi heldigvis meget mere. Vaccinationen er vigtig for dig og mig.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten