<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dagen, jeg aldrig glemmer

Da det jublende kor om lyset blev slukket af mørkets kræfter.

Forleden genhørte jeg radioudsendelsen, som blev sendt på DR, præcis da først to fly bragede ind i de to World Trade Center-tårne, og et tredje fly angreb Pentagon. Radioværten var Svend Rastrup Andersen. Jeg var gæsten i den 90 minutter lange radioudsendelse, ”Rummet”, sendt direkte den 11. september 2001 kl. 14.30 til 16.00. Jeg præsenterede de store klassiske mestre, bl.a. åbningskoret fra Haydns ”Skabelsen”. Det har jeg en helt særlig fortælling om.

Den 25. august 1991 anerkender Danmark som det første land de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, som suveræne stater. Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har været forudseende. Allerede et halvt år forinden, og til russernes larmende forbitrelse, var alle nødvendige protokoller underskrevet. Ambassadør Otto Borch kunne tiltræde omgående efter anerkendelsen. Kort efter besøgte Folketingets kulturudvalg de tre lande. Vi overværede sæsonens første koncert i Litauens hovedstad, Vilnius. Den indledtes med Haydns oratorium ”Skabelsen”.

På en eller anden måde kommer jeg ud af Radiohuset. Trafikken er vist som sædvanlig, men jeg bevæger mig som i en osteklokke med både skabelsen og ødelæggelsen i sindet. Mørke kræfter har slukket det jublende sangkors glæde over lyset.

Jeg spillede som nævnt åbningskoret i radioudsendelsen. Teksten er hentet fra skabelsesberetningen i Første Mosebog, der beskriver den øde jord og videregiver Guds ord: »Der blive lys!« Med Bibelens efterfølgende ord, »og der blev lys«, stiger koret fra piano til fortissimo; den jublende glæde over lyset udtrykt i musikken. Stemningen til koncerten i Vilnius var naturligvis på kogepunktet af begejstring. Frihedsbegejstringen efter det sovjetiske åg var uden ende. Der var en tro på fremtiden. En ny skabelse. Og ja, man ser og hører lyset i musikken.

10 år efter koncerten fortæller jeg denne 11. september 2001 om glæden i Vilnius. Jeg genkalder mig den euforiske stemning af tro og håb og den udtrykte kærlighed til friheden til Skaberen og til lyset.

Næsten i det selvsamme minut, som koret i udsendelsen synger »der blev lys«, brager det første fly ind i det første tårn.

Vi sidder i et totalt lydisoleret radiostudie og aner intet om verden omkring os. Vi nyder den skønne musik. Intetanende om lidelsen, ødelæggelsen, mørket og de bristede håb ude i verden.

Alt ånder ro og fred i teknikerrummet, der er skilt fra os ved et stort vindue. Vi får besked om, at det går godt, og at vi holder tiden. Først få minutter før udsendelsen skal slutte, kommer den før så rolige tekniker ind, nu synligt nervøs: »Skynd jer. Vi skal være færdige til ”Radioavisen”.« Først efter udsendelsen får vi underretning om terrorhandlingerne og viden om, at flere ekstraudsendelser med nyheder har afbrudt vores udsendelse. Det var blevet besluttet, at vi ikke skulle vide noget, da teknikerne frygtede, at vi ville blive så berørte, at vi ikke kunne gennemføre udsendelsen. Deri havde de ret.

Vi styrter ind i et kontor med tv-apparat. Folk står forstenede. Katastrofens omfang er ikke til at misforstå. CNN gentager og gentager sekvensen, hvor flyene angriber de to tårne. Jeg er ikke i tvivl om, at der er tale om en terrorhandling, men tror med min politierfaring fra it-afdelingen, at terrorister har overfaldet flyveledere i lufthavnens kontroltårne og overtaget styringen, så flyene når terroristernes mål. Ikke et øjeblik tænker jeg på den mulighed, at flyene er kapret af selvmordspiloter.

På en eller anden måde kommer jeg ud af Radiohuset. Trafikken er vist som sædvanlig, men jeg bevæger mig som i en osteklokke med både skabelsen og ødelæggelsen i sindet. Mørke kræfter har slukket det jublende sangkors glæde over lyset. Udslettelsen har taget skabelsens plads.

Jeg prajer en taxa. Taxaen føres af en tiltalende arabisk muslim. Nyhederne kører på bilradioen.

»Har du hørt det?«

Jeg nikker.

»Bare det nu ikke går ud over os.«

Jeg nikker forstående og tænker det samme.

Verden var på sekunder blevet en anden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere