<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Statsministerens abortmundkurv hører fortiden til

Vi har ret til at diskutere abort og fosterdrab, som det passer os. Det skal Mette Frederiksen ikke blande sig i.

Statsministeren har udsendt et dekret. Et mundkurvsdekret. Det er forbudt at tale om abort. Statsministeren befinder sig så tydeligt i 1700-årene. Det var dengang, katolske paver udsendte lister over forbudte bøger. Dekretet beskriver så klart, hvor hunderæd statsministeren er for den frie debat, og at statsministeren mener, at hun kan styre, hvad vi må tale om.

Det er ikke kun fostrene, der slås ihjel, statsministeren forsøger også at slå det frie ord ihjel.

Dekretet afslører tillige komplet mangel på kendskab til Socialdemokratiets historie og respekt for partiets tradition for den frie debat om liv og død, om fosterdrab.

Det var min socialdemokratiske kollega, præsten Dorte Bennedsen, der igen og igen med stolthed nævnte, at tre præster i Socialdemokratiet efter en lang abortdebat i Folketinget stemte grønt, gult og rødt.

Jeg husker billederne af min gode ven, den færøske præst, Johan Nielsen, der gik rundt i folketingssalen for at samle underskrifter til en folkeafstemning om adgangen til abort. For ham var fostres ret til liv en hjertesag.

Med sit ytringsforbud mistænkeliggør Mette Frederiksen alt, hvad der har med abort at gøre.

For den nuværende statsminister gælder det om, at vi ”kære allesammen” skal underkaste os statsministerens vilje, uagtet vi har en grundlovssikret ytringsfrihed. Vi har bare at adlyde statsministeren og holde bøtte om de 15.000 spirende liv, der hvert år dræbes.

Det er kvindens ultimative ret at dræbe liv, mener børnenes statsminister. Hun levner hverken det spirende menneskeliv eller faderen nogen form for advokat endsige nogen ret overhovedet.

Tænk, hvis vi i stedet for en statsminister, der ikke er kommet ud af enevældens skygge, havde en moderne, tænkende statsminister, der turde være ærlig og erkende, at fostre er liv, og erkende, at kvinder, der får foretaget abort, ofte er meget kede af det og netop har behov for at tale om det, der er sket. De har ikke brug for et dekret om at tie stille.

Statsministerens mundkurvsdekret skaber skam, hvor der er brug for støtte. Kvinderne ved jo godt, at abort er at afbryde liv af fostre, som vi måske kan se er mennesker.

Hvorfor er faktisk oplysning forbudt lige i dette spørgsmål? Der er til stadighed masser af væsentlige spørgsmål om abort, der bør drøftes. Jeg har talt med sygeplejersker, der fortæller mig, at ingen kvinder jubler over at beslutte en abort. Der er al mulig grund til at drøfte, om vi kan hjælpe disse kvinder og nedsætte antallet af afbrydelse af liv.

Vi lever i et samfund, hvor kvinderne får børn i en senere og senere alder. Lad os dog drøfte, hvordan unge, gravide mødre hjælpes bedre til at gennemføre svangerskabet, fremfor at vente til det er for sent, fordi kvinden er blevet for gammel og ufrugtbar. Lad os dog drøfte, hvordan det kan blive lettere at gennemføre en graviditet under uddannelse. Naturligvis kan hjælp og rådgivning til vordende mødre altid blive bedre.

Børnenes statsminister burde da være den nærmeste til at tage diskussionen.

Men når Mette Frederiksen sætter abort på listen over forbudte ord, må det være, fordi statsministeren finder, at emnet er lige så farligt, som de hedengangne paver fandt, at visse bøger var farlige for magthaverne.

Med sit ytringsforbud mistænkeliggør Mette Frederiksen alt, hvad der har med abort at gøre. Dekretet falder desværre tilbage på de kvinder, der er i den ulykkelige situation, at de vælger at afbryde svangerskabet.

Yderligere råd og hjælp til kvinderne ville være det rigtige. Forsøget på at slå det frie ord ihjel fører til misinformation om og mistænkeliggørelse af kvinderne.

Det er virkelig en skam.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere