<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg vil vide, hvor galt det kan gå, hvis jeg skal vaccineres

Jeg har fået en invitation til vaccination – men jeg ved ikke til hvilken vaccine, og det er med til at gøre mig utryg.

I en alder af 77 år har jeg modtaget en meget venlig invitation i min e-boks. Både logo fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen pryder brevet. Det er en meget personlig henvendelse med personlig underskrift fra direktøren for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. De to herrer inviterer til vaccination mod covid-19. De oplyser, at vaccinationen er gratis og en frivillig sag. De to venlige herrer oplyser, at Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination, fordi den beskytter mig imod, at jeg bliver smittet og syg af covid-19.

Samtidig med det uforbeholdne løfte om frivillighed og sikkerhed imod at blive syg mærker jeg de to herrers iver for, at jeg lader mig vaccinere. Mellem linjerne føler jeg presset og formaningen om, at jeg skal vise samfundssind: »Jo flere der bliver vaccineret, jo bedre kontrol får vi med epidemien,« hedder det i brevet.

Ved at linke mig videre i systemet bliver jeg imidlertid bekendt med, at myndighederne også oplyser, at man kan blive både smittet og syg, selvom man er vaccineret. Det fremgår nemlig af vaccinationspjecen, opstillet med tegninger af små mænd, at op til hver femte, der er vaccineret og smittet, risikerer at blive syg. Er man ikke vaccineret, men smittet, er risikoen for at blive syg 50 pct. Alligevel oplyser de to venlige herrer i invitationen, at jeg får fuld beskyttelse mod covid-19, hvis jeg lader mig vaccineres to gange med nogle ugers mellemrum.

Myndighedernes regnedrenge er ikke optaget af den enkelte. De opstiller, som de er sat til, regneark. Men det hjælper jo ikke mig og andre levende mennesker, der føler som mig. Vi er mennesker og ikke et kryds på et regneark.

Denne oplysning minder mig om en forsikringspolice, hvor de vigtigste oplysninger og forbehold står med småt. Hvor længe beskyttelsen varer, og om jeg skal vaccineres igen om et halvt eller et helt år, oplyser hverken brevet eller pjecen. Til gengæld kommer der andre interessante oplysninger for dagen, når jeg læser videre. Gratisprogrammet, som det så smukt hedder, giver mig ingen mulighed for selv at vælge mellem vaccinerne. Jeg kan heller ikke få lov at betale for den vaccine, jeg ønsker.

Jeg kan heller ikke selv bestemme over mine personlige og følsomme data. De kan nemlig spredes til hele EU og EØS. Men så heller ikke til flere, lover myndighederne.

Jeg læser videre om bivirkningerne. Det er ikke rart at læse, at man skal passe på, hvis man har for få blodplader eller lider af hæmofili. Jeg aner ikke, hvad sætningen betyder, og det gør mig utryg. Jeg har ingen anelse om mine blodpladers antal eller beskaffenhed, men det lyder, som om hele konstruktionen i blodet kan ændres grundlæggende, hvis uheldet er ude. Og det er præcis, hvad jeg vil vide. Hvor galt kan det gå? Hvad skal den enkelte hver med sin sygehistorie tage sig i agt for, før vaccination besluttes? Tilsyneladende skal i hvert fald de mange, der får blodfortyndende medicin, passe på.

Myndighedernes regnedrenge er ikke optaget af den enkelte. De opstiller, som de er sat til, regneark. Men det hjælper jo ikke mig og andre levende mennesker, der føler som mig. Vi er mennesker og ikke et kryds på et regneark.

Jeg tager mod til mig og følger flere af de venlige herrers link for at søge oplysninger om tidsbestilling og svar på mine spørgsmål. Jeg forsøger nogle gange. Straks popper et billede op, der oplyser, at jeg står i kø. Der er mere end 15.000 foran mig til tidsbestilling og besvarelse af spørgsmål.

Jeg beslutter mig for at vente med at tage stilling til en eventuel vaccination, indtil vi ved mere, og der er frit valg mellem vaccinerne. Eneboertilværelsen fortsætter, og det er i grunden slet ikke så galt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.05.21, 19:37
Sådan går det, når socialdemokratier fedter for indvandrere og de woke. Læs mere
Af Marie Høgh
10.05.21, 14:30
Ansvaret for Henrik Sass Larsens datter ligger ikke hos medierne, men hos hendes far, de børn, der mobbede hende, deres forældre og skolen. Læs mere
Af Martin Lidegaard
10.05.21, 13:15
Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.05.21, 13:49
Godt naboskab skal plejes og det forsømmer regeringen Læs mere
Af Mikael Jalving
09.05.21, 10:00
Skynd dig ind og se de to tyske ekspressionister Nolde og Kirchner på Statens Museum for Kunst i København. Det bliver formentlig sidste gang, de udstilles i Danmark. Fremover vil deres malerier være tabu. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
08.05.21, 15:30
Krænkelsesindustrien har desværre kronende dage. Stop nu! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.05.21, 10:00
Vi har ret til at diskutere abort og fosterdrab, som det passer os. Det skal Mette Frederiksen ikke blande sig i. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Hvis regeringens lovforslag om nul asylansøgere i Danmark vedtages og gennemføres, kan det gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere