<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Solidariteten druknede i statsministerens håndvask

Mette Frederiksen bestemmer. De øvrige ministre er statister, undtagen når ubehagelige ærinder skal udføres. Derfor blev Mogens Jensen syndebuk på hendes alter.

Vi har set det så tit. Socialdemokratiet holder kongres. Dørene åbnes. Hundredvis af socialdemokrater rejser sig. De røde faner føres ind. Selv hærdede voksne mænd kan ikke skjule, at øjeblikket betyder noget. De er bevægede. Arbejdersange afsynges. Det drejer sig om solidaritet. Det drejer sig om lighed. Statsministeren vil så forfærdelig gerne ligne en ægte klassisk socialdemokrat a la vajsenhusbarnet, den ægte arbejder, Anker Jørgensen.

Man fornemmer, at statsministeren betragter sig selv som en meget mere ægte socialdemokrat end tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og tidligere finansminister Bjarne Corydon. Men i statsministerens regime er der ikke meget solidaritet med f.eks. almindelige arbejdere i minkavlen og over for de mange, mange arbejdere, der arbejder på områder, der er en følge af minkavlen.

Mette Frederiksen er en blændende koreograf, så længe omgivelserne retter ind.

Regimet udgøres af et politibureau med en egenrådig chef. Ministre, spindoktorer, rådgivere, taleskrivere og andet godtfolk, som er opdraget i den socialdemokratiske bevægelse, udgør Mette Frederiksens hof. Det er ikke meningen, at der skal diskuteres. Der skal adlydes. I forbindelse med ministerskiftet torsdag, kunne DR oplyse, at Mette Frederiksen også har haft samtlige departementschefer på kursus i noget, der lyder som eksercits. Mette bestemmer. De øvrige ministre er statister, undtagen når ubehagelige ærinder skal udføres. Oppositionen har hun benyttet som staffage i velindstuderede scener som den på græsplænen ved Marienborg. Jo, Mette Frederiksen er en blændende koreograf, så længe omgivelserne retter ind. Hun stråler som en sol, når hun kan fremstå som den, der har styr på det hele og har alle med sig.

Mette Frederiksen vælger omhyggeligt sine sofaer i DR og TV 2 og stråler som solen, når hun skal svare på de lette, hyggelige spørgsmål. Men forleden gik det galt for hende, for både DR og TV2 havde besluttet at stille nærgående spørgsmål. Og så kan det nok være, at den strålende sol blev dækket af en mørk, mørk tordensky. Det ville hun ikke finde sig i, og en ganske anden karakter end den strålende sol trådte frem.

På samme måde er det gået i folketingssalen. Mette Frederiksen har kørt det hele og kørt hen over det sløve Folketing. Hun har nydt det. Fremtrådt selvsikkert til det uklædelige, indtil i tirsdags. Pludselig så vi en levende opposition med nærgående spørgsmål til statsministeren i spørgetimen. Og pludselig glemte Mette Frederiksen, at det er hende, der er statsminister og er i spørgetime for at stå skoleret for Folketinget. Vi så en afklædt statsminister. Hun ville have svar fra oppositionen, men blev ydmyget, belært om, at det er Folketinget, der kontrollerer statsministeren, ikke omvendt.

Næste dag kom fødevareministerens rapport. Statsministeren har intet at være stolt af. Der var aldeles intet Anker Jørgensen endsige noget som helst modigt eller respektindgydende i Mette Frederiksens feje ofring af den loyale og tro partisoldat, Mogens Jensen. Han, der er uddannet på LO-skolen og alle dage har arbejdet 24/7 som konsulent i arbejderbevægelsen, som folketingsmedlem og senest minister, blev af Mette Frederiksen, udpeget som syndebuk. Mette Frederiksen selv fik ufatteligt travlt ved håndvasken.

Med brændemærkningen af Mogens Jensen som syndebuk har Mette Frederiksen benyttet det trick, der er lige så ældgammelt, som det er gennemskueligt: Statsministeren skyder ansvaret fra sig og vælter det over på Mogens Jensen. Hvem sagde solidaritet?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere