<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Solidariteten druknede i statsministerens håndvask

Mette Frederiksen bestemmer. De øvrige ministre er statister, undtagen når ubehagelige ærinder skal udføres. Derfor blev Mogens Jensen syndebuk på hendes alter.

Vi har set det så tit. Socialdemokratiet holder kongres. Dørene åbnes. Hundredvis af socialdemokrater rejser sig. De røde faner føres ind. Selv hærdede voksne mænd kan ikke skjule, at øjeblikket betyder noget. De er bevægede. Arbejdersange afsynges. Det drejer sig om solidaritet. Det drejer sig om lighed. Statsministeren vil så forfærdelig gerne ligne en ægte klassisk socialdemokrat a la vajsenhusbarnet, den ægte arbejder, Anker Jørgensen.

Man fornemmer, at statsministeren betragter sig selv som en meget mere ægte socialdemokrat end tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og tidligere finansminister Bjarne Corydon. Men i statsministerens regime er der ikke meget solidaritet med f.eks. almindelige arbejdere i minkavlen og over for de mange, mange arbejdere, der arbejder på områder, der er en følge af minkavlen.

Mette Frederiksen er en blændende koreograf, så længe omgivelserne retter ind.

Regimet udgøres af et politibureau med en egenrådig chef. Ministre, spindoktorer, rådgivere, taleskrivere og andet godtfolk, som er opdraget i den socialdemokratiske bevægelse, udgør Mette Frederiksens hof. Det er ikke meningen, at der skal diskuteres. Der skal adlydes. I forbindelse med ministerskiftet torsdag, kunne DR oplyse, at Mette Frederiksen også har haft samtlige departementschefer på kursus i noget, der lyder som eksercits. Mette bestemmer. De øvrige ministre er statister, undtagen når ubehagelige ærinder skal udføres. Oppositionen har hun benyttet som staffage i velindstuderede scener som den på græsplænen ved Marienborg. Jo, Mette Frederiksen er en blændende koreograf, så længe omgivelserne retter ind. Hun stråler som en sol, når hun kan fremstå som den, der har styr på det hele og har alle med sig.

Mette Frederiksen vælger omhyggeligt sine sofaer i DR og TV 2 og stråler som solen, når hun skal svare på de lette, hyggelige spørgsmål. Men forleden gik det galt for hende, for både DR og TV2 havde besluttet at stille nærgående spørgsmål. Og så kan det nok være, at den strålende sol blev dækket af en mørk, mørk tordensky. Det ville hun ikke finde sig i, og en ganske anden karakter end den strålende sol trådte frem.

På samme måde er det gået i folketingssalen. Mette Frederiksen har kørt det hele og kørt hen over det sløve Folketing. Hun har nydt det. Fremtrådt selvsikkert til det uklædelige, indtil i tirsdags. Pludselig så vi en levende opposition med nærgående spørgsmål til statsministeren i spørgetimen. Og pludselig glemte Mette Frederiksen, at det er hende, der er statsminister og er i spørgetime for at stå skoleret for Folketinget. Vi så en afklædt statsminister. Hun ville have svar fra oppositionen, men blev ydmyget, belært om, at det er Folketinget, der kontrollerer statsministeren, ikke omvendt.

Næste dag kom fødevareministerens rapport. Statsministeren har intet at være stolt af. Der var aldeles intet Anker Jørgensen endsige noget som helst modigt eller respektindgydende i Mette Frederiksens feje ofring af den loyale og tro partisoldat, Mogens Jensen. Han, der er uddannet på LO-skolen og alle dage har arbejdet 24/7 som konsulent i arbejderbevægelsen, som folketingsmedlem og senest minister, blev af Mette Frederiksen, udpeget som syndebuk. Mette Frederiksen selv fik ufatteligt travlt ved håndvasken.

Med brændemærkningen af Mogens Jensen som syndebuk har Mette Frederiksen benyttet det trick, der er lige så ældgammelt, som det er gennemskueligt: Statsministeren skyder ansvaret fra sig og vælter det over på Mogens Jensen. Hvem sagde solidaritet?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere