<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny grundlov? Nej, tak – det er svært nok med den, vi har

Djøf har spurgt et panel af jurister om behovet for en ny grundlov. Et spinkelt flertal taler for en revision. Hvorfor dog det, så længe politikerne ikke engang kan holde sig til den nuværende?

Det er næsten ikke til at tro. Men der er faktisk andet at tale om end corona, MeToo og balladen i Det Radikale Venstre.

I denne uge barslede min egen fagforening Djøf med en undersøgelse af grundloven. 49 pct. af det såkaldte juristpanel mener, at grundloven ikke er tidssvarende. 42 pct. mener det modsatte.

Mette Frederiksen får lov til at regere både på Slotsholmen og på Christiansborg. Det kan Folketinget gøre noget ved. Men gør det ikke.

Der er tilsyneladende ikke noget særligt nyt i juristpanelets konklusioner. Det er den gamle sang om, at Danmark bør indskrive flere borgerrettigheder fra menneskerettighedskonventionen i den danske grundlov. Men dertil er der for det første at sige, at Folketinget i halvfemserne og i nullerne gentagne gange afholdt debatter i og uden for folketingssalen og afholdt flere uhyre interessante konferencer. Det gav imidlertid ikke anledning til, at de politiske positioner flyttede sig en tøddel.

Den eneste sag, der ville kunne drage befolkningen til stemmeurnerne, var spørgsmålet om kønsligestilling i tronfølgeloven. Men den sag blev under Anders Fogh Rasmussens lederskab afklaret ved en folkeafstemning. Derefter er der ingen sag, der kan få befolkningen til stemmeurnerne, og kun få partier i Folketinget ønsker en grundlovsændring.

Flere topjurister vil opdatere landets vigtigste lov

For det andet kan man da med rette spørge, hvad og hvem det ville gavne med en grundlovsændring, når Folketinget ikke engang kan finde ud af at overholde den gældende grundlov. Det Radikale Venstre er det parti, der mest ivrigt har plæderet for en grundlovsrevision. Men det var også en radikal undervisningsminister, der på Nyrup-regeringens vegne i halvfemserne fremsatte et lovforslag, der var i strid med grundloven.

Højesteret fastslog, at Tvind-loven afgjorde en retstvist, som det ikke tilkommer Folketinget at afgøre. Loven var ugyldig. Folketinget overlod et politisk spørgsmål til en retlig afgørelse. Det burde aldrig være sket. Folketingets flertal fik på forhånd masser af advarsler, herunder fra mig selv, men kun få gad lytte. Hvad havde en grundlovsændring hjulpet i den sag?

Og hvad ville det hjælpe, om magtfordelingen blev præciseret i grundloven? Ville det bovlamme Folketing mon i den anledning træde i karakter som lovgiver i stedet for at overlade magten til Mette Frederiksen og hendes underdanige hofmænd og hofdamer? Jeg tvivler.

Hvilken forskel ville det gøre at indskrive menneskerettighederne i grundloven? Ville bestemmelsen om retten til liv mon hjælpe de tusinder af raske fostre, der hvert år dræbes? Overhovedet ikke. Og tænk, om vi fik en kønsligestillingsbestemmelse ind i grundloven. Ville det mon pacificere de marcherende kvindegardister, der tromler hen over alt og alle? Jeg tvivler.

Ville en ligestillingsbestemmelse betyde ligestilling for mænd, så det altid var de dygtigste, der fik stillingerne? Jeg tror det ikke. Jeg tror ikke engang, at de krigeriske feminister vil gå ind for lodtrækning til f.eks. professorstillingerne, så også den dygtigste kunne få en chance.

Nej, sagen er, at grundloven er slidstærk og kan holde i mange år endnu. Der er intet i grundloven, der forhindrer, at Folketinget forbedrer borgernes frihedsrettigheder og Folketingets egen arbejdsform. Det er bare at gå i gang. Men Folketinget forbedrer ikke borgernes rettigheder. Tværtimod. Udviklingen går i den stik modsatte retning. Borgernes frihed indskrænkes. Mette Frederiksen får lov til at regere både på Slotsholmen og på Christiansborg. Det kan Folketinget gøre noget ved. Men gør det ikke. Dertil har alt for mange folketingsmedlemmer alt for travlt med døgnet rundt at småkævles og smide knive efter hinanden. På Facebook.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere
Af Søren Gade
21.10.21, 13:00
Priserne på gas og el eksploderer, men hvad er alternativet? Atomkraften har været placeret i skammekrogen i årtier. Men vi har ikke råd til at negligere energiformens muligheder som en del af en grøn løsning. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.10.21, 08:19
Danmark tager ikke ligestillingen alvorligt nok, og det har konsekvenser for placering på internationale ranglister, så det er på høje tid, at sagen tages op i Folketinget. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere