<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Retsstatens fundament skælver, hvis ministeriet blander sig

Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende.

Det er historisk, og det er meget bekymrende, at der er rejst tvivl om, hvorvidt domstolene lever op til kravet om uafhængighed. Dokumenter tyder imidlertid på, at domstolene har rettet ind og efterkommet direktiver fra regeringen under Danmarks nedlukning.

Med domstolenes tavshed vokser mistilliden desværre dag for dag.

Det var lige omvendt, da statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1999 meddelte, at Tvindloven måtte ændres. Den daværende statsminister havde læst dommen fra Højesteret, der erklærede nogle paragraffer i Tvindloven for grundlovsstridige.

Poul Nyrup Rasmussen var ikke i tvivl om magtfordelingen mellem domstolene og de øvrige statsmagter. Regering og Folketing lagde uden videre Højesterets vurdering til grund. I 1977 havde statsminister Anker Jørgensen resolut grebet ind over for justitsminister Orla Møllers konstituering af politikeren Per Gudme som landsdommer.

Konstituering af landsdommere var og er ikke et anliggende, justitsministeren skal blande sig i. Vi har ikke, som i USA, politisk udpegede dommere. Højesterets præsident, Mogens Hvidt, protesterede højlydt. Anker Jørgensen sørgede for, at den konstituering ikke blev til noget.

Begge statsministre bøjede sig for Højesteret. Ikke blot fordi grundloven foreskriver en klar magtfordeling, men fordi de to statsministre havde grundlæggende tillid til domstolene og forstod, at denne tillid er helt afgørende for domstolenes autoritet og dermed for retsstaten.

Bekymringen over det billede, de fremlagte dokumenter tegner i den aktuelle diskussion, vokser også, fordi domstolene i skrivende stund endnu ikke har kunnet eller ikke har ønsket at gendrive kritikken. I stedet ser det for offentligheden ud, som om domstolene lukker sig om sig selv og gemmer sig bag en påstået ret til aktindsigt.

Mediernes historier bygger ikke mindst på mails, der angiveligt er lækket til Dagbladet Information. De giver et billede af, at Justitsministeriet ikke har respekteret domstolenes uafhængighed, og at heller ikke domstolsstyrelsens direktør, Kristian Hertz, eller de enkelte retters præsidenter – bortset fra enkelte undtagelser – har evnet at sige fra, som de burde.

DR’s “Deadline” forsøgte forleden at samle trådene og oplyse om, hvad vi ved. Eksperterne i studiet var meget forsigtige og gjorde klart opmærksom på, hvad der er viden, og hvad der er gisninger. Især advokat og tidligere direktør i Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen gjorde, hvad han kunne for at nedtone sin bekymring, som han dog ikke kunne skjule.

Den fremlagte mailkorrespondance og eksperternes udsagn tyder i den grad på, at der er givet direktiver fra Justitsministeriet, der ikke burde gives, og at domstolsstyrelsens direktør har været alt for ivrig efter at bukke for Justitsministeriet, også når det drejer sig om, hvordan sagerne i retterne skulle prioriteres. En klar krænkelse af domstolens uafhængighed.

Det er helt afgørende for tilliden til domstolene og dermed til retssamfundet, at der ikke hersker tvivl om, at Justitsministeriet holder fingrene væk fra domstolene.

Lige så afgørende er det, at domstolsstyrelsens direktør holder op med at skabe tvivl om, hvorvidt domstolene evner at leve op til kravet om uafhængighed. Direktøren skal afvise enhver indblanding fra Justitsministeriet. Han skal desuden holde op med at lege overdommer, men tværtimod afholde sig fra at give direktiver til de enkelte retter om, hvordan arbejdet skal tilrettelægges. Endelig skal han sørge for, at offentligheden får kendskab til hele hændelsesforløbet. Med domstolenes tavshed vokser mistilliden desværre dag for dag.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere